Rij met huurwoningen in Utrecht met bruine stenen en de bomen staan in bloei.

Rechters grijpen in bij oneerlijke huurverhogingen

01 maart 2024

Laatste update: 22 maart 2024

Afbeelding auteur

Jelle

In het afgelopen jaar is gebleken dat veel mensen die een huis huren in de vrije sector te veel huur hebben betaald. Rechters hebben namelijk beslist dat bepaalde huurverhogingen die door grote vastgoedbedrijven waren doorgevoerd, niet mochten. Deze huurders hebben nu misschien recht op een flinke terugbetaling en deze uitspraken kunnen ook belangrijk zijn voor andere huurders in de vrije sector.

Inhoudsopgave

    Oneerlijke huurverhoging

    In veel huurcontracten in de vrije sector staat een regel die verhuurders elk jaar toestaat de huur te verhogen. Dit is niet alleen de inflatie, maar ook een extra 3 tot 5 procent erbovenop. Meerdere kantonrechters hebben in de afgelopen jaren geoordeeld dat deze huurverhogingen oneerlijk zijn.

    Denk jij dat je te veel huur betaald? In deze blog lees je hoe de Huurcommissie kan helpen!

    Niet toegestane huurverhoging

    Volgens Europese consumentenbeschermingswetten is deze praktijk namelijk niet toegestaan omdat de basis van het extra percentage onduidelijk is. De rechters vinden dus dat huurders te veel moeten betalen zonder dat daar een goede reden voor is, en dat is niet eerlijk.

    Te hoge huur

    Dus, vanwege deze situatie beschouwen rechters de manier waarop de huurverhogingen worden berekend als 'oneerlijk', en daarom annuleren ze alle huurverhogingen. Dit betekent dat alleen de huurprijs die in het begin van het huurcontract is afgesproken, nog geldig is. En de verhuurder mag in de toekomst de huur niet meer verhogen.

    Een Nederlandse vrouwelijke huurder met blond staat voor haar huurwoning en kijkt ontevreden door huurverhoging.

    Grote impact

    Als de uitspraken van de rechters standhouden, betekent dit dat duizenden huurders mogelijk al jaren te veel huur betalen. Zij zouden dan recht kunnen hebben op een financiële vergoeding. Deze beslissingen kunnen een grote impact hebben op andere huurders, vermoedt Mathijs ten Broeke van de Woonbond aan Radar. “Wij schatten in dat het gaat om enkele honderdduizenden huurders”, vertelt hij “Het gaat om heel veel geld, en om het verdienmodel van grote beleggers.”

    Hoge Raad

    De Woonbond is aan het onderzoeken of het mogelijk is om alle huurverhogingen die niet overeenkomen met de Europese regels, ongedaan te maken. Ten Broeke zegt dat als blijkt dat deze verhogingen illegaal zijn en moeten worden teruggedraaid, het om zeer grote bedragen kan gaan. Op dit moment is de Hoge Raad bezig met deze kwestie. Zij zullen bepalen of het annuleren van de huurverhogingen door de rechters juist was.

    Rechter doet uitspraak en slaat met zijn hamer en oordeelt dat huurverhoging oneerlijk is

    Het Jurdisch Loket

    Wil je Juridisch advies inwinnen? Het Juridisch Loket is er voor iedereen die juridisch advies nodig heeft, maar vooral voor degenen die niet veel te besteden hebben. Ze bieden gratis informatie en advies over allerlei juridische kwesties. Voor hun diensten gelden inkomens- en vermogensgrenzen. Als je als alleenstaande een verzamelinkomen van maximaal €31.100, en een vermogen van niet meer dan €31.340 hebt, kom je in aanmerking voor hun hulp. (Studiefinanciering telt niet mee als inkomen!) Voor huishoudens met meer personen liggen deze grenzen iets hoger.

    Toegestane jaarlijkse huurverhoging 2024

    de toegestane jaarlijkse huurverhoging vrije sector is gekoppeld aan de inflatiecijfers van december 2022 tot december 2023, die een stijging van 4,5 procent laten zien. In overeenstemming met deze inflatie mogen verhuurders standaard 1 procent aan de huurverhoging toevoegen.

    Meer weten over huren in 2024? Bekijk dan ook: 

    Huurverhoging berekenen

    De berekening van een huurverhoging hangt af van de voorwaarden die in het huurcontract staan. Meestal wordt de huurverhoging berekend aan de hand van de consumentenprijsindex (CPI), die maandelijks door het CBS wordt gepubliceerd. De specifieke formule voor de berekening vind je in de algemene bepalingen van je huurcontract. Voor het berekenen van de huurverhoging in de vrije sector geldt tot 1 mei 2024 een maximum van 5,5%. Deze maximale verhoging houdt rekening met de inflatie plus een extra percentage.

    De maximale toegestane huurverhoging wordt berekent door twee mannen met laptops en papieren voor zich.

    Wat is de maximale huurverhoging in 2024?

    Vanaf 1 januari 2024 is de maximale huurverhoging in de vrije sector vastgesteld op 5,5%. Deze regel geldt voor allerlei soorten woningen in de vrije sector, waaronder zelfstandige woningen, studio’s en appartementen. Ook geldt dit maximum voor ligplaatsen van woonboten.

    Maximale huurverhoging vanaf 1 juli 2024

    Beginnend op 1 juli 2024, heeft de verhuurder de mogelijkheid om de huur te verhogen voor je gehuurde kamer, woonwagen of standplaats, maar dit mag niet meer zijn dan 5,8%. Bij deze huurverhoging speelt je inkomen geen rol, en jouw verhuurder heeft niet het recht om je inkomensgegevens op te vragen bij de Belastingdienst.

    Ook interessant: Rechter oordeelt: verhuurder moet enkel glas vervangen door dubbelglas

    Huurverhoging sociale huurwoning

    Voor sociale huurwoningen is de maximale huurverhoging in 2024 als volgt bepaald: Vanaf 1 juli 2024 mag de verhuurder de huur verhogen met maximaal 5,8% als de kale huur €300 of meer per maand is. Als de kale huur lager is dan €300 per maand, mag de verhuurder de huur met maximaal €25 verhogen. Deze huurverhoging is niet afhankelijk van het inkomen van de huurder.

    Terug naar het overzicht