Kale huur

De kale huur is het bedrag dat je maandelijks betaalt voor de huur van een woning, exclusief bijkomende kosten zoals gas, water, elektriciteit en servicekosten. Het is belangrijk om te weten dat bovenop de kale huurprijs nog andere kosten komen, zoals de genoemde bijkomende kosten en eventuele gemeentelijke belastingen. De uiteindelijke huurprijs valt dus bijna altijd hoger uit dan de kale huurprijs.

Voorbeeld van het begrip ''kale huur''

Tim huurt een appartement in Utrecht voor een kale huur van €800 per maand. Bovenop deze prijs betaalt hij €50 aan servicekosten en €150 voor gas, water en licht, waardoor zijn totale maandlasten uitkomen op €1000.

Weten met welke kosten je verder rekening moet houden als je huurt? Ontdek het in deze blog!

Wat moet ik naast kale huur betalen?

Naast de kale huur zijn er doorgaans aanvullende kosten die je als huurder moet betalen: servicekosten en de kosten voor nutsvoorzieningen. Servicekosten zijn kosten die de verhuurder rekent voor het spullen en diensten. Het kan hierbij gaan over de schoonmaak van de gemeenschappelijke ruimtes, tuinonderhoud, stoffering en meubilering.  Nutsvoorzieningen zijn de kosten voor gas, elektriciteit en water (GWL).

Hier lees je hoe de maximale huurprijs van een woning wordt samengesteld.

All-in huurprijs

Soms weet een huurder niet eens wat de kale huurprijs van een woning is. In dat geval spreken we van een all-in huurprijs. In deze all-in huurprijs zitten de servicekosten en de kosten voor nutsvoorzieningen al gerekend. Je zult hierbij dus geen gesplitste kosten zien staan. De woning valt daardoor automatisch onder een sociale huurwoning, omdat niet vastgesteld kan worden dat het om een geliberaliseerde huurwoning gaat.

Hoe achterhaal ik de kosten bij een all-in huurprijs?

Wil je de kosten graag uitgesplitst hebben, dan kun je je verhuurder vragen dat te doen. Weigert diegene mee te werken, dan kun je de Huurcommissie inschakelen om de splitsing voor je af te dwingen.