De huur wordt betaald met eurobiljetten.

Betaal jij te veel huur? Jongeren en studenten, opgelet!

25 september 2023

Laatste update: 22 maart 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Daar zit je dan in je nieuwe kamer, midden in de stad, vlakbij je opleiding of werk. Perfect, toch? Tot je het recente artikel van de NOS leest en ontdekt dat veel jongeren en studenten zoals jij mogelijk te veel huur betalen. Oeps... Maar weet je wat? Er zijn manieren om daarachter te komen en actie te ondernemen!

Inhoudsopgave

    Wat zijn je rechten als huurder?

    Voordat je je zorgen maakt over je huur, is het belangrijk om te weten wat je rechten zijn. En dat is belangrijk, want weten wanneer je in je recht staat zorgt er óók voor dat je er wat aan kunt doen als dat niet zo is.

    Je rechten (én plichten) als huurder

    Let op: als huurder heb je niet alleen rechten, maar ook plichten. Ja, je moet die huur op tijd betalen en je als een modelbewoner gedragen. Maar gelukkig krijg je daar ook wat voor terug. Je hebt recht op woongenot, wat betekent dat je zonder zorgen moet kunnen genieten van je woning. En, bonuspunt: je hebt huurbescherming. Dat zorgt ervoor dat je niet zomaar je huis uitgezet kan worden.

    Een afbeelding van de ideale huurder. Een persoon die er netjes uit ziet.

     

    Waar kan je terecht met huurvragen?

    Huurzaken kunnen soms knap lastig zijn. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Als je vragen hebt of bescherming zoekt, kun je bij de Huurcommissie aankloppen voor verschillende kwesties rondom huren. Kom je er met hen niet uit of heb je andere juridische vragen? Dan is het Juridisch Loket jouw go-to adres. In de volgende alinea's duiken we dieper in deze twee lifesavers voor huurders. Stay tuned! πŸ πŸ”‘

    De Huurcommissie

    De Huurcommissie is een onpartijdige organisatie die helpt bij geschillen tussen huurder en verhuurder over bijvoorbeeld huurprijs of onderhoud. Hoewel ze vooral bekend zijn voor hun werk met sociale huurwoningen, kunnen ze je voor een aantal zaken ook helpen in de vrije sector. Check de video voor meer informatie over hun onderzoek. Zij kunnen je dus ook helpen als je denkt dat je te veel huur betaalt!

    Een gefrustreerde jonge huurder achter een laptop.

    De Huurcommissie voor de vrije sector

    De Huurcommissie houdt zich het meeste bezig met de sociale huursector. Ook in de vrije sector kunnen ze je helpen als je je afvraagt of je in je recht staat. 

    🌱 Huurprijzen in de Lift!

    Heb je gemerkt dat je huur elk jaar een tikkeltje hoger wordt? Je bent niet de enige. In deze blog lees je meer over de laatste stijgingen in huurprijzen, gebaseerd op gegevens van het CBS!

    Het Jurdisch Loket

    Het Juridisch Loket is er voor iedereen die juridisch advies nodig heeft, maar vooral voor degenen die niet veel te besteden hebben. Ze bieden gratis informatie en advies over allerlei juridische kwesties. Voor hun diensten gelden inkomens- en vermogensgrenzen. Als je als alleenstaande een verzamelinkomen van maximaal €30.000, en een vermogen van niet meer dan €31.340 hebt, kom je in aanmerking voor hun hulp. (Studiefinanciering telt niet mee als inkomen!) Voor huishoudens met meer personen liggen deze grenzen iets hoger.

    Een juridisch adviseur.

    Het Juridisch Loket bij jou in de buurt bereiken? Check onderaan deze pagina hun locaties en openingstijden!

    Het puntenstelsel a.k.a. woningwaarderingsstelsel

    Hier wordt het echt interessant. Wist je dat elke huurwoning in Nederland kan worden beoordeeld op basis van het woningwaarderingsstelsel (WWS)? Dit stelsel staat beter bekend als het puntenstelsel. Hierbij krijgt je woning punten op basis van zaken als oppervlakte, voorzieningen, energielabel en ligging. Hoe meer punten, hoe hoger de maximaal toegestane huurprijs. Het is als een spel, maar dan eentje die je écht wilt winnen, omdat het je geld kan besparen!


    Kan jij ook wel een stukje maand aan het einde van je loon gebruiken? Met deze 5 tips krijg je je woonkosten omlaag!

    De Huurcheck

    Wil je checken of je niet te veel betaalt? Daar komt de Huurcheck van de Huurcommissie om de hoek kijken. Je vult de details van je woning in, en voilà, je ziet binnen een half uur of je huurprijs in de haak is. Daar heb je wel wat gegevens voor nodig, zoals de WOZ-waarde van je woning. Die kun je trouwens op wozwaardeloket.nl  gewoon gratis online opzoeken met je postcode en huisnummer. Het is ook goed om te weten dat de online Huurcheck alleen een indicatie geeft. Uit de online check kun je dus geen rechten ontlenen. Ben je door de resultaten vrij zeker dat je te veel betaald? Dan kun je het beste de Huurcommissie een onderzoek laten uitvoeren!

    Een groep jonge en blije huurders kijken naar een laptop.

    Wat als je huur te hoog is?

    Als je denkt dat je te veel betaalt en je huur is onder de liberalisatiegrens (klinkt fancy, betekent gewoon dat je huur onder een bepaald bedrag zit, zodat je wettelijk gezien een sociale huurwoning hebt), dan kan de Huurcommissie je helpen. Ze kunnen onderzoeken of je huurprijs wel klopt op basis van het puntenstelsel. En hier komt het mooie: als ze een uitspraak doen en je huur is inderdaad te hoog, dan is die uitspraak bindend voor jou én je verhuurder!

    Wist je dat…

    Er vanaf 2024 meer betaalbare huurwoningen zijn? Dat komt doordat de liberalisatiegrens van het puntenstelsel wordt verhoogd, van 145 naar 187 punten zodat de meeste huurwoningen onder de €1000,- gaan kosten!

    Huren zonder huilen

    Voordat je enthousiast wordt over die geweldige kamer in de stad, is het dus belangrijk om op de hoogte te zijn van wat je écht zou moeten betalen. Met de tools en info in deze blog ben je al een heel eind op weg om te checken of je niet onnodig te veel betaalt. Dus. Betaal jij ook zoveel huur dat zelfs je cactus zich uitgedroogd voelt? De Huurcommissie en het Juridisch Loket zijn je vriend! πŸ πŸ’°

    Opgerolde eurobiljetten met een elastiek er om heen

    Terug naar het overzicht