man schildert zijn huurwoning

Wat mag je veranderen aan je huurwoning?

28 oktober 2022

Laatste update: 22 maart 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Je huurwoning mag je niet verbouwen of renoveren. Ook mag je niks veranderen aan de buitenkant van de woning. Het maakt hierbij niet uit of je een sociale huurwoning betrekt of een huurwoning die je in de vrije sector gevonden hebt. Je kunt wel overleggen met de verhuurder. Door een verbouwing kan de waarde van een huurwoning namelijk stijgen. Maar je hebt sowieso als huurder toestemming van de verhuurder nodig. Wil je weten wat je allemaal mag veranderen aan je huurwoning? Lees dan deze blog.

Inhoudsopgave

    Je wil wat veranderen aan je huurwoning

    Je huurwoning verbouwen zonder schriftelijke toestemming van de verhuurder mag dus niet. Bij grotere veranderingen kun je denken aan het verwijderen van een muur, het inbouwen van een badkuip, of het vervangen van de ramen. Heb je schriftelijk toestemming gekregen van de huiseigenaar, dan kun je je gang gaan.

    Wees er wel zeker van dat je met de verhuurder duidelijke afspraken hebt gemaakt. Je hoeft de woning dan niet terug te veranderen in de oorspronkelijke staat als je gaat verhuizen. Een huurhuis kan door een verbouwing namelijk in waarde stijgen. Ga je verhuizen, dan kan de huiseigenaar of woningbouwvereniging de volgende bewoner om een hogere huur vragen.

    Vergoeding krijgen van de verhuurder

    Je kunt de verhuurder dan ook om een vergoeding vragen voor een deel van de renovatiekosten. Voor het aanbrengen van kleine veranderingen aan je woning, zoals gaatjes boren in de muur, is schriftelijk toestemming vragen niet nodig. Deze kleine aanpassingen moet je dan wel weer terug draaien als je gaat verhuizen. Je woning verbouwen of grote veranderingen aanbrengen in je huurhuis gaat dus niet zonder slag of stoot.

    Een huurder in overleg met z'n huisbaas

    Ingrijpende aanpassingen aan je huurwoning

    Ingrijpende verbouwingen mag je niet zonder toestemming van de huiseigenaar verrichten. De verhuurder moet hier schriftelijk toestemming voor geven. Denk bij ingrijpende verbouwingen aan bijvoorbeeld:

    • aanpassingen van de badkamer;

    • een nieuwe keuken;

    • een aanbouw;

    • het maken van een dakkapel.

    Ook voor het plaatsen van een lift langs de trap of een verhoogd toilet heb je soms toestemming nodig van de verhuurder. Krijg je een vergoeding vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) of de Wet Langdurige Zorg (Wlz), dan heb je geen goedkeuring nodig.

    Toestemming nodig van de verhuurder

    Wil je je huurwoning renoveren, dan kun je hierover afspraken maken met de verhuurder. Dien je een verzoek tot verbouwing in bij de verhuurder, dan is het zijn of haar plicht om binnen acht weken op je verzoek te reageren. De verhuurder mag het verzoek alleen weigeren als de woning door de voorgestelde aanpassingen in waarde daalt of minder goed te verhuren is. Geeft de verhuurder geen toestemming, dan kun je naar de rechter stappen. Deze bepaalt dan of je de aanpassingen redelijk zijn en of ze het woongenot verhogen.

    een man brengt kleine veranderingen aan in zijn huurwoning

    Kleine veranderingen die je woning leefbaarder maken

    Je woning opknappen om deze leefbaarder te maken of omdat je toe bent aan een nieuw interieur? Met deze tips kom je een heel eind. Vraag voor de zekerheid wel even toestemming aan de verhuurder:

    • schilder de muren of een deel van de muren in je woonkamer of slaapkamer;

    • meubilair je woning opnieuw. Geen geld voor nieuwe meubelen? Kijk dan eens rond in een tweedehandswinkel;

    • Plaats een grote spiegel aan de muur;

    • Kies gordijnen uit in een andere kleur;

    • Geef je woonkamer een nieuwe look met een vloerkleed;

    • Geef je kamers een nieuwe functie. Maak van de logeerkamer je slaapkamer en andersom.

    • Verruil de eethoek zo mogelijk met de zithoek;

    • Richt je woonkamer in met nieuwe kamerplanten.

    Om je woning een nieuwe look te geven is een grondige verbouwing soms helemaal niet nodig. Met een nieuwe kleur op de muren en de juiste stoelen, tafels, kasten, lampen en andere woonaccessoires kleed je je woning eenvoudig fris in. En schakel je liever wat hulp in? Dan zijn er genoeg interieuradviseurs die je graag van advies voorzien. Je interieur omtoveren in een unieke plek die helemaal bij je past hoeft dan ook geen ingewikkelde zoektocht te zijn.

    Lees ook: Creëer je eigen woonplek met deze acht interieurstijlen

    Terug naar het overzicht