Appartement

Een appartement is een zelfstandige woning die zich bevindt in een gebouw met meerdere wooneenheden. Het is een individuele wooneenheid die deel uitmaakt van een groter gebouw of complex. Appartementen kunnen verschillende afmetingen en indelingen hebben, variërend van kleine studio's tot ruime meergezinswoningen.

Wat is een appartement

Een appartement heeft meestal een eigen ingang, woonkamer, keuken, slaapkamer(s) en badkamer. Sommige appartementen kunnen ook extra voorzieningen hebben, zoals een balkon, terras, parkeerplaats of gemeenschappelijke ruimtes zoals een fitnessruimte, zwembad of tuin.

Op zoek naar een appartement? Huurstunt helpt! Bij ons vind je het hele actuele aanbod aan appartementen in Nederland op één overzichtelijke plek!

Wat is het verschil tussen een flat en een appartement

In de volksmond wordt er ook vaak gerefereerd naar een appartement als ‘flat’. In principe zijn deze twee hetzelfde. Het woord ‘flat’ is afgeleid van het Engelse woord plat, wat slaat op de gelijkvloerse woning. Toch wordt het woord flat tegenwoordig vooral gebruikt om het gebouw aan te duiden waar de appartementen zich bevinden. Naar de woning zelf wordt doorgaans alleen gerefereerd als appartement en niet langer als flat.

Er zijn verschillende soorten appartementen

Onder appartementen bestaan ook nog afzonderlijke soorten.

  • Zo heb je appartementen die bestaan uit één kamer. De keuken, eet-, slaap- en woonruimte bevinden zich dan in dezelfde kamer. Deze vorm van appartementen wordt vaak een studio of eenkamerappartement genoemd.
  • Als er in die ruimte nog wel een verdieping te vinden is, waar bijvoorbeeld een bed kan staan, dan spreekt men van een maisonnette
  • Als je één aparte slaapkamer hebt, wordt een dergelijk appartement een tweekamerappartement genoemd. Ook dit appartement beschikt over keuken en een aparte badkamer met toilet. Bij meer slaapkamers wordt de naam gewijzigd naar een driekamerappartement, vierkamerappartement enzovoorts.
  • Tot slot heb je ook nog een penthouse. Dit is een appartement op de dakverdieping. Vaak hebben deze appartementen een eigen dakterras. In de regel gaat het hierbij om luxe appartementen met veel kamers en faciliteiten.

Modern Nederlands appartement van de buitenkant gefotografeerd met blauwe lucht op de achtergrond.

Wat is appartementsrecht?

Vooral voor verhuurders is het appartementsrecht van belang. Bij het splitsen van een gebouw in zelfstandige woonruimtes wordt een contract opgesteld over het gebruiksrecht op een privégedeelte.

Vereniging van Eigenaren (VvE)

Je zult dan ook lid moeten worden van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Het is van belang dat de eigenaar van het appartement de splitsingsakte goed doorneemt. Hierin kan namelijk genoemd staan dat het appartement niet verhuurd mag worden aan derden. Heel naar, als je het appartement koopt om ‘m vervolgens te verhuren aan studenten. Dit gebeurde een verhuurder in Groningen en de rechter oordeelde dat de splitsingsakte geldig is en dat zij het pand dus niet mag verhuren.


Veelgestelde vragen over een appartement

Meer weten? Hieronder volgt een overzicht van veelgestelde vragen over een appartement.

Wat is het voordeel van een appartement?

Appartementen bieden vele voordelen ten opzichte van eengezinswoningen. De meest opvallende voordelen zijn:

  • Centrale locatie: Dichtbij voorzieningen zoals winkels, restaurants, cafés en openbaar vervoer.
  • Minder onderhoud: Geen zorgen over tuinonderhoud of klussen aan de buitenkant van het gebouw.
  • Gemak: Vaak gelijkvloers met lift, parkeerplaats en fietsenstalling.
  • Veiligheid: Goede beveiliging met camera's en intercomsystemen.
  • Lagere kosten: Aanschafprijs en energiekosten zijn doorgaans lager.
  • Gezelligheid: Meer kans om contact te maken met buren.

Wil je een appartement huren? 

Als je zelf op zoek bent naar een appartement kun je bij Huurstunt in een overzicht gelijk zien welke appartementen te huur zijn in Nederland. Filter op de plek waar jij graag wilt wonen en wellicht kun je snel een appartement huren die voldoet aan jouw woonwensen. 

Wat betaal je voor een appartement?

Voor het huren van een appartement in Nederland variëren de prijzen afhankelijk van de locatie en het type woning.

Wat kost een appartement per vierkante meter?

In 2021 betaalden nieuwe huurders in de vrije sector gemiddeld €17,80 per vierkante meter per maand voor een appartement. In steden zoals Amstelveen en Haarlem liggen deze prijzen hoger, respectievelijk €19,75 en €18,33 per vierkante meter per maand. In Amsterdam zijn de prijzen nog hoger, met een gemiddelde van €25,20 per vierkante meter per maand in het centrum.