Appartement

Een appartement is een zelfstandige woning die zich bevindt in een gebouw met meerdere wooneenheden. Het is een individuele wooneenheid die deel uitmaakt van een groter gebouw of complex.

Appartementen kunnen verschillende afmetingen en indelingen hebben, variërend van kleine studio's tot ruime meergezinswoningen.

Een appartement heeft meestal een eigen ingang, woonkamer, keuken, slaapkamer(s) en badkamer. Sommige appartementen kunnen ook extra voorzieningen hebben, zoals een balkon, terras, parkeerplaats of gemeenschappelijke ruimtes zoals een fitnessruimte, zwembad of tuin.

Wat is het verschil tussen een flat en een appartement

In de volksmond wordt er ook vaak gerefereerd naar een appartement als ‘flat’. In principe zijn deze twee hetzelfde. Het woord ‘flat’ is afgeleid van het Engelse woord plat, wat slaat op de gelijkvloerse woning. Toch wordt het woord flat tegenwoordig vooral gebruikt om het gebouw aan te duiden waar de appartementen zich bevinden. Naar de woning zelf wordt doorgaans alleen gerefereerd als appartement en niet langer als flat.

Er zijn verschillende soorten appartementen

Onder appartementen bestaan ook nog afzonderlijke soorten. Zo heb je appartementen die bestaan uit één kamer. De keuken, eet-, slaap- en woonruimte bevinden zich dan in dezelfde kamer.

Deze vorm van appartementen wordt vaak een studio of eenkamerappartement genoemd. Als er in die ruimte nog wel een verdieping te vinden is, waar bijvoorbeeld een bed kan staan, dan spreekt men van een maisonnette. Een studio beschikt vaak niet over een balkon.

Als je één aparte slaapkamer hebt, wordt een dergelijk appartement een tweekamerappartement genoemd. Ook dit appartement beschikt over keuken en een aparte badkamer met toilet. Vanaf deze hoeveelheid kamers heeft een appartement vaak wel een balkon of buitenruimte. Bij meer slaapkamers wordt de naam gewijzigd naar een driekamerappartement, vierkamerappartement enzovoorts.

Tot slot heb je ook nog een penthouse. Dit is een appartement op de dakverdieping. Vaak hebben deze appartementen een eigen dakterras. In de regel gaat het hierbij om luxe appartementen met veel kamers en faciliteiten. Toch kan het voorkomen dat een normaal appartement op de dakverdieping een penthouse genoemd wordt.

Wat is appartementsrecht

Vooral voor verhuurders is het appartementsrecht van belang. Bij het splitsen van een gebouw in zelfstandige woonruimtes wordt een contract opgesteld over het gebruiksrecht op een privégedeelte.

Je zult dan ook lid moeten worden van de Vereniging van Eigenaars (VVW). Het is van belang dat de eigenaar van het appartement de splitsingsakte goed doorneemt. Hierin kan namelijk genoemd staan dat het appartement niet verhuurd mag worden aan derden. Heel naar, als je het appartement koopt om ‘m vervolgens te verhuren aan studenten.

Dit gebeurde een verhuurder in Groningen en de rechter oordeelde dat de splitsingsakte geldig is en dat zij het pand dus niet mag verhuren.

Wil je een appartement huren? 

Als je zelf op zoek bent naar een appartement kun je bij Huurstunt in een overzicht gelijk zien welke appartementen te huur zijn in Nederland. Filter op de plek waar jij graag wilt wonen en wellicht kun je snel een appartement huren die voldoet aan jouw woonwensen.