Wat moet ik regelen voor mijn eerste huurwoning?

Wat moet ik regelen voor mijn eerste huurwoning?

29 september 2020

Laatste update: 16 mei 2023

Is het eindelijk tijd om die muffe studentenkamer achter je te laten? Of verlaat je het warme nest van je ouderlijk huis? Dat is een mooie mijlpaal in je leven! Eindelijk zelf bepalen wat je op de markt of in de supermarkt haalt. Geen huisgenoten meer die hun schoonmaakafspraken niet nakomen. En helemaal zelf je eigen keuzes maken. Wel ben je vanaf dat moment op jezelf aangewezen. Zelfstandig koken, de was doen en je huis schoon houden, horen er allemaal bij. Klinkt heel wat minder romantisch hè? Bij verhuizen komt meer kijken dan je denkt. Je moet veel regelen voor je je eerste echte huurwoning kunt gaan inrichten. Tijd om je daarom eerst eens goed voor te bereiden voordat je je nieuwe casa intrekt.


Inhoud

Contracten en verzekeringen

 • Nieuwe huurovereenkomst

 • VOG aanvragen

 • Gas, water en licht

 • Televisie, internet en bellen

 • Verzekeringen

Adreswijziging en toeslagen

 • Inschrijven bij de gemeente

 • Je nieuwe adres doorgeven

 • Huurtoeslag checken

Verhuizen

 • Inspecteer je nieuwe woning

 • Stel jouw verhuis-A-Team samen


Contracten en verzekeringen regelen

Met plannen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Onderschat niet wat je allemaal moet regelen, vooral als je bij je ouders woont. Maar een hoop kun je al fixen voordat het écht zover is om te verhuizen naar je gloednieuwe studio, appartement of woonhuis. Er gaat heel wat tijd zitten in het afsluiten van contracten en verzekeringen, dus doe dit alvast een aantal weken van tevoren. De belangrijkste contracten vind je hieronder.

Nieuwe huurovereenkomst

Laten we beginnen bij het meest voor de hand liggende contract: die van jouw nieuwe huurwoning. Doe altijd een uitgebreide check van jouw nieuwe huurovereenkomst. Wat is er wel en niet inbegrepen in de huurprijs? Hoe hoog is de kale huur en waarvoor betaal je precies servicekosten? Check ook de hoogte van je borg. Die krijg je natuurlijk terug als je de huurwoning weer verlaat, maar het is toch een aardige smak geld (2 à 3 keer de maand huur) die je in één keer, boven op de eerste maand huur, moet betalen.

Teken nooit zomaar een huurovereenkomst! Lees ‘m rustig door en schakel in ieder geval één iemand in die er meer verstand van heeft dan jij. Controleer samen ook andere details in het contract. Veel overeenkomsten hebben bijvoorbeeld een minimale en/of maximale huurperiode en een opzegtermijn van één of twee maanden. Als iets onduidelijk is, kun je altijd je huurbaas of woningcorporatie om opheldering vragen.

VOG aanvragen

Sommige verhuurders vinden het fijn als een huurder een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kan laten zien. Dit bewijs van goed gedrag geeft ze net iets meer vertrouwen dat je een prettige huurder bent. Op die manier proberen ze ongewenste huurders buiten de deur te houden. Je kunt je VOG aanvragen bij de gemeente waar je woont, maar je kunt ook online een VOG aanvragen via VOGnodig. Daar kun je tegen hetzelfde tarief je VOG aanvragen en hoef je niet twee keer langs het gemeenteloket. Scheelt je weer wat tijd en je hebt al zoveel aan je hoofd!

Gas, water en licht

Soms zijn gas, water en licht standaard bij de huurprijs inbegrepen. In dat geval hoef je weinig te doen. Meestal zul je hier helaas zelf achteraan moeten. Check dit dus eerst goed in je contract! Daarna is het tijd om, als dat nodig is, contracten af te sluiten. Zorg in ieder geval dat alles is geregeld op de dag dat je de sleutel krijgt.

Gas en licht sluit je meestal tegelijk af, bij dezelfde aanbieder. Doe dit uiterlijk twee weken vóór je verhuisdag. Schrik niet van alle mogelijkheden die je straks hebt. Kies je voor groene of CO2-gecompenseerde stroom? Een vast of variabel tarief? Voor bepaalde of onbepaalde tijd? Om je over de streep te trekken, komen aanbieders vaak ook nog eens aanzetten met aantrekkelijke welkomstpremies en cashback-acties. Gelukkig heb je genoeg vergelijkingssites die alles heel wat overzichtelijker maken. Heb je een keuze gemaakt? Dan moet je vaak jaarlijks de meterstanden doorgeven. Als je een slimme meter hebt, hoef je niets te doen. Die geeft de standen automatisch door.

Water sluit je meestal af bij je lokale waterbedrijf. Daarvan krijg je een brief op de mat van je nieuwe woning, met het verzoek om de waterstand door te geven. Deze meter zit meestal op een redelijk logische plek, maar het kan soms even zoeken zijn. Je kunt altijd je verhuurder om hulp vragen als je er niet uit komt.

Televisie, internet en bellen

Sluit ruim van tevoren je nieuwe telecomcontract af. En als we ruim zeggen, bedoelen we ruim van tevoren. Met een beetje geluk heb je binnen een week internet, maar je kan zo ruim een maand moeten wachten. Als je dus direct wifi wilt hebben in je nieuwe huurwoning, moet je op tijd actie ondernemen. Een keuze maken uit alle beschikbare telecom-abonnementen kan ook nog eens best pittig zijn. Heb je al een abonnement? Deze kun je meestal, samen met het bijbehorende modem, meenemen naar je nieuwe adres.

Het is al lang niet meer zo gewoon om voor een alles-in-één-pakket te kiezen – met tv, internet én bellen. Steeds minder mensen bellen vast, dus valt één van de drie steeds vaker af. Bovendien gaan meer en meer consumenten voor een abonnement met alleen internet, dus ook zonder tv. Met een passend abonnement kun je jezelf een hoop geld besparen, dus denk goed na over wat je nodig hebt en wat je links kunt laten liggen.

Meer lezen: Internet afsluiten of opzeggen: de ultieme gids

Verzekering

Als inwoner van Nederland ben je verplicht een ziektekostenverzekering af te sluiten. Ben je 18 jaar of jonger? Dan val je waarschijnlijk nog onder de verzekering van je ouders en hoef je zelf nog geen premie te betalen. Welke andere verzekeringen je moet afsluiten, vind je vaak terug in je huurovereenkomst. Een inboedelverzekering afsluiten is niet verplicht, maar als je dure spullen is huis hebt, misschien wel iets om te overwegen. Onder inboedel wordt verstaan: al jouw bezittingen die niet in of aan de woning vastzitten. Je spullen kun je onder andere verzekeren tegen schade en diefstal.

Verzekeringen om je als huurder in te verdiepen:

 • WA-verzekering – verplicht voor eigenaren van een motorrijtuig
 • inboedelverzekering (schade en diefstal) – niet verplicht
 • brandverzekering (brandschade aan inboedel) – niet verplicht
 • glasverzekering (schade aan ramen) – niet verplicht
 • woonhuisverzekering (een combinatie van bovengenoemde) – niet verplicht

Adreswijziging en toeslagen

Als je al zelfstandig woonde, heb je de huurbaas op tijd op de hoogte gebracht van je verhuizing. De huur heb je schriftelijk opgezegd. De kamer laat je volgens afspraak brandschoon achter, dus de terugstorting van je borg kan ieder moment op je rekening verschijnen. Het verhuizen kan bijna beginnen, maar je bent zeker nog niet klaar. Je moet bijvoorbeeld aan allerlei instanties nog je adreswijziging doorgeven.

Inschrijven bij de gemeente

Adreswijzigingen kun je het beste vroeg doorgeven aan de gemeente, ook wanneer je in dezelfde blijft wonen. Het maakt dus niet uit of je binnen de gemeente Den Haag verhuist, of van Tilburg naar Amsterdam. Je nieuwe adres moet je altijd doorgeven aan je (nieuwe) gemeente. Dit kan vier weken voordat je verhuist tot vijf dagen na de verhuisdatum. Uitschrijven bij je oude gemeente hoeft niet, dat regelt je nieuwe gemeente voor je. De meeste Nederlandse gemeentes gaan aardig met hun tijd mee, dus wijzigingen doorgeven kan meestal gewoon online, met je DigiD. Na een paar dagen krijg je een brief op je nieuwe adres met het bericht dat je officieel bent ingeschreven.

Je nieuwe adres doorgeven

Je wilt straks geen stapels post op je oude adres ontvangen. Geen ramp als dat bij je ouders is, maar niet fijn als je nieuwe Donald Ducks straks in de verkeerde handen vallen. Licht sowieso je huurbaas in waar je gaat wonen. Ze kunnen de post voor je bewaren of – als ze heel lief zijn – het opsturen naar je nieuwe adres. Adreswijzigingen kun je handmatig doorgeven, maar hier kan veel werk in gaan zitten. Gelukkig zijn er tegenwoordig handige verhuisservices waarmee je in één klap wijzigingen doorgeeft aan een grote hoeveelheid bedrijven. Zo laat je automatisch de bank, huisarts, (sport)vereniging, goede doelen en verzekeringmaatschappijen weten wat je nieuwe adres is.

Huurtoeslag checken

Als huurder heb je mogelijk recht op huurtoeslag, en dat kan je zomaar een paar honderd euro per maand schelen! Genoeg reden om dit tot de bodem uit te zoeken, toch? Om erachter te komen of je überhaupt huurtoeslag kunt krijgen en hoe hoog die gaat zijn, kun je eenvoudig een proefberekening maken op de site van de belastingdienst.

Of je aanspraak kunt maken op huurtoeslag, hangt af van een aantal dingen:

 • Je gaat wonen in een zelfstandige huurwoning.
 • De huurprijs, je inkomen en vermogen mogen niet te hoog zijn.
 • Je bent minimaal 18 jaar oud.

Als je hiervoor al huurtoeslag ontving, moet je je nieuwe situatie doorgeven aan de belastingdienst. De kans is namelijk groot dat je huurtoeslag straks iets hoger of lager uitkomt. Doe dit twee à drie dagen nadat je je verhuizing hebt doorgegeven bij de gemeente, dan zal je nieuwe adres namelijk bekend zijn bij de belastingdienst. Doorgeven kan eenvoudig online in ‘Mijn toeslagen’.

Verhuizen

Het is nu bijna zover. Alle contracten zijn afgesloten, je hebt een helder kostenplaatje voor ogen en iedereen is op de hoogte van jouw verhuizing. Nu er nog voor zorgen dat dat lege, kille pand als jouw nieuwe thuis gaat voelen. Een beetje hulp is wel welkom, vooral op de dag van verhuizing. Maar ook voordat je de sleutel krijgt, kun je nog een laatste grondige check doen.

Inspecteer je nieuwe woning

Bij de meeste huurwoningen vindt een eindinspectie plaats waarin je officieel akkoord gaat met de oplevering van de woning. Maar misschien vind je het prettig om daarvoor al alles in je eigen tempo langs te gaan. Daarvoor kun je een afspraak maken met de huurbaas of woningcorporatie. Maak tijdens jouw inspectie foto’s van alle ruimtes en noteer eventuele gebreken. Je kunt ook meteen de woonoppervlakte van je nieuwe crib meten. Een leuk idee om je kingsize bed mee te nemen tijdens de verhuizing, maar wat als die niet eens in je woonkamer past…?

Verder lezen: De woonoppervlakte berekenen van een huurwoning doe je zo!

Stel je verhuis A-team samen

“De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier!” Tijd om te gaan sjouwen. Vele handen maken licht werk, dus vraag familie en vrienden om te helpen bij het verhuizen. Bedenk ook alvast wie wat zou kunnen gaan doen. Heel lief dat opa en oma nog graag voor je klaarstaan op hun oude dag, maar misschien beter als je iemand anders aanwijst om je 55 inch OLED smart-tv van de trap af te dragen… Voor een soepel verlopende verhuisdag is het ook handig als de te verhuizen spullen al klaarstaan. Je wilt straks niet meer bezig zijn met het demonteren van een tafel terwijl je gasten staan te wachten op instructies.

Denk ook alvast aan de logistieke voorbereiding. Helemaal top als iemand een auto met aanhanger tot de beschikking heeft, maar je kunt natuurlijk ook altijd een verhuiswagen huren. Tijdens het verhuizen kom je er pas achter hoeveel spullen je eigenlijk hebt. Zorg dus voor genoeg verhuisdozen en haal een grote rol noppenfolie voor veilige vervoer van breekbare spullen. Regel ook een steekkarretje om zware objecten mee te vervoeren. Je rug zal je de volgende dag dankbaar zijn.