Een zandloper met roze zand

Urgentie aanvragen voor een huurwoning: wanneer heb je recht op voorrang?

07 december 2020

Laatste update: 14 oktober 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Ben je vanwege een noodsituatie met spoed op zoek naar een betaalbare huurwoning? In sommige gevallen kun je daarvoor urgentie aanvragen bij de gemeente, zodat je voorrang krijgt. Om een urgentieverklaring te krijgen, moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Met deze verklaring kun je zelf via een woningcorporatie op zoek naar een sociale huurwoning.

Inhoudsopgave

Wat is een urgentieverklaring?

Een urgentieverklaring, ook wel een voorrangsverklaring genoemd, is bedoeld voor mensen die met spoed een nieuwe woning zoeken vanwege een noodsituatie. Wanneer jouw aanvraag voor urgentie wordt goedgekeurd, krijg je voorrang bij het vinden van een sociale huurwoning. Vraag bij je gemeente of woningcorporatie na of je in aanmerking komt en onder welke voorwaarden.

Huurders zoeken uit of ze recht hebben op een urgentieverklaring

Wanneer kom ik in aanmerking voor urgentie?

Beoordeling door de Urgentiecommissie

Of je recht hebt op een urgentieverklaring, wordt beoordeeld door een Urgentiecommissie. Zij bepalen aan de hand van jouw specifieke situatie en de voorwaarden of je in aanmerking komt voor urgentie.

Vier soorten urgentie

Er zijn vier vormen van urgentie die elk een andere situatie beschrijven:

  1. Maatschappelijke urgentie

    • Je hebt maatschappelijke urgentie wanneer je bijvoorbeeld mantelzorg nodig hebt of deze zelf verleent. Ook relatieproblemen, zoals een echtscheiding waarbij je het huis moet verlaten, vallen hieronder. Vaak zijn er ook kinderen bij betrokken.
  2. Medische urgentie

    • Medische urgentie geldt voor mensen met ernstige fysieke, psychiatrische of psychische problemen. Als je bijvoorbeeld ernstig ziek bent en niet langer in je huidige woning kunt wonen, kan je medische urgentie worden toegekend. Dit is apart van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO).
  3. Sociale urgentie

    • Sociale urgentie is bedoeld voor mensen die in een instelling of opvanglocatie wonen vanwege relatieproblemen of huiselijk geweld. Als je situatie je dwingt om vanuit een opvang-, detentie- of psychiatrische voorziening door te stromen naar een woning, of als je bedreigd wordt, kom je in aanmerking voor sociale urgentie.
  4. Volkshuisvestelijke urgentie

    • Dit geldt wanneer je buiten jouw macht om je woning moet verlaten, bijvoorbeeld door sloop, herstructurering, of openbare werken. Je woning krijgt een andere bestemming, of wordt onbewoonbaar verklaard.

Een vrouw staat voor een woning

Wat zijn de voorwaarden voor een urgentieverklaring?

Strikte eisen voor aanvraag

Een urgentieverklaring krijg je niet zomaar. De gemeente zal beoordelen of er echt sprake is van een noodsituatie, en soms is een medische keuring vereist.

Huurschuld of gedwongen verkoop

Om in aanmerking te komen, moet de situatie buiten jouw schuld liggen. Bij huurschuld of een gedwongen verkoop krijg je alleen een verklaring als je hier zelf niets aan kon doen. Denk aan verlies van werk of als je partner, die kostwinner was, vertrokken is.

elf actie ondernemen

Een andere voorwaarde is dat je actief hebt gezocht naar een nieuwe woning. Je moet kunnen aantonen dat je zelf je best hebt gedaan om passende huisvesting te vinden.

Huurder ontvangt urgentieverklaring

Urgentieverklaring aanvragen

Je kunt de urgentieverklaring via de gemeente aanvragen. Hoewel er commerciële instanties zijn die je kunnen helpen met de aanvraag, verloopt de uiteindelijke beslissing altijd via de gemeente.

Beslissing van de gemeente

De gemeente bepaalt of jouw situatie in aanmerking komt voor urgentie. Als je de verklaring toegewezen krijgt, kun je met voorrang bij een woningcorporatie op zoek gaan naar een sociale huurwoning. Let wel: de urgentieverklaring geldt alleen in de gemeente waar je deze hebt aangevraagd.

Kosten en geldigheid van een urgentieverklaring

Kosten per gemeente

De kosten voor een urgentieverklaring verschillen per gemeente. Sommige gemeentes vragen niets, terwijl andere ruim 200 euro in rekening brengen. Dit geld ben je kwijt, ook als je aanvraag wordt afgewezen. Gemeenten rekenen vaak kosten om onnodige aanvragen te beperken, maar helaas schrikt dit ook mensen af die wel recht hebben op urgentie.

Conclusie

Een urgentieverklaring kan helpen om snel een betaalbare huurwoning te vinden in noodsituaties. Deze verklaring, die je bij de gemeente aanvraagt, geeft je voorrang bij woningcorporaties. Je komt in aanmerking als je bijvoorbeeld ernstige medische problemen hebt, je woning wordt gesloopt, of je vanwege relatieproblemen dringend een nieuwe woning nodig hebt. Het aanvragen kost vaak geld en is gebonden aan strikte voorwaarden, maar kan cruciaal zijn voor snelle huisvesting.

Terug naar het overzicht