HAT woning

HAT woningen, of HAT-eenheden, zijn woningen die bedoeld zijn voor eenpersoons- en tweepersoonshuishoudens. In 1975 was er een groot tekort aan woonruimte voor deze groep huishoudens en om die reden lanceerde staatssecretaris van Volkshuisvesting het idee voor zogeheten HAT-eenheden. Deze afkorting staat voor Huisvesting Alleenstaanden en Tweepersoonshuishoudens.

Een HAT woning is een kleine woning met een woonkamer/keuken, een badkamer met toilet en meestal een aparte slaapkamer. De woningen zijn ideaal voor starters, omdat ze niet erg groot zijn en daardoor betaalbaar zijn. Van 1975 tot 1995 konden deze woningen gebouwd worden met subsidie vanuit de overheid. In die tijd zijn er ongeveer 77.000 van deze woningen gebouwd.

Tegenwoordig worden er nog steeds van dit soort woningen gebouwd, maar nu worden ze vaak maisonnettes, studio’s, een- of tweekamerappartementen genoemd. Als jij graag goedkoop wilt huren, kun je daarom het beste op zoek gaan naar deze woningtypes.

Voordeel van een HAT woning

Het grote voordeel van deze manier van wonen, is dat je een eigen voordeur hebt. Hierdoor heb je – als je inkomen en huurprijs het toelaten – recht op huurtoeslag. Tevens heb je recht op huurbescherming, wat betekent dat je niet zomaar uit je woning gezet kan worden door de verhuurder.