Heb ik toestemming nodig om mijn woning te verhuren?

 

"Heb ik toestemming nodig van de bank of anderen om mijn woning te verhuren?"


Wil je je woning verhuren, dan kan het zijn dat je hiervoor toestemming moet vragen aan bepaalde partijen. Aan de bank, Vereniging van Eigenaren, de gemeente of de verhuurder bijvoorbeeld.

Toestemming van de bank

Heb je een huis met een hypotheek en wil je je woning graag verhuren, dan heb je hiervoor toestemming nodig van de bank. Dit geldt wanneer je het hele huis wilt verhuren of een deel ervan. De bank zal in de meeste gevallen geen akkoord geven, omdat huurders goed beschermd zijn.

Factoren die meespelen in het besluit

De beslissing van de bank hangt onder meer af van de lengte van de periode waarin je je woning wilt verhuren. Bij tijdelijke verhuur is de kans groter dat je toestemming krijgt dan bij verhuur voor onbepaalde tijd. Ook hangt de beslissing af van hoe hoog het resterende hypotheekbedrag is. Is een groot deel van de hypotheek al afbetaald, dan is de kans groter dat je je woning mag verhuren.

LeestipHuiseigenaar? Verhuur je woning via Huurstunt!

Toestemming van de Vereniging van Eigenaren

Ben je lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE), dan is het belangrijk om na te gaan of er in de statuten van de vereniging een verhuurverbod is opgenomen. Is dit het geval, dan heb je toestemming nodig van de vereniging.

Kantonrechter

Wil je ondanks het verbod van de vereniging toch je woning verhuren, dan kun je naar de rechter stappen. Deze beslist dan of de woning verhuurd mag worden. Mag je de woning verhuren, dan moet de nieuwe huurder zich houden aan het huishoudelijk reglement van de vereniging.

RelevantMag ik als verhuurder zelf de huurprijs bepalen?

Toestemming van de gemeente

Gemeenten zijn vrij om hun eigen beleid te maken. Daarom hebben sommige gemeenten een meldplicht bij verhuur. Of je toestemming moet vragen aan de gemeente hangt af van of je de woning voor onbepaalde tijd of tijdelijk wilt verhuren. Wil je je te koop staande woning verhuren onder de Leegstandswet, dan heb je een vergunning nodig.

Lees ookTijdelijk je huis verhuren via de Leegstandswet

Toestemming van de verhuurder bij onderverhuren

Wil je je huurwoning tijdelijk onderverhuren, dan heb je schriftelijk toestemming nodig van de verhuurder. Je woning onderverhuren zonder toestemming is illegaal en kan ertoe leiden dat je uit de woning wordt gezet.

Meer weten? Lees dan ook onze blog over de regels van onderverhuur!