Binnenkant van een modern ingerichte huurwoning, klaar voor verhuur via de Leegstandswet.

Tijdelijk je huis verhuren via de Leegstandswet

20 augustus 2021

Laatste update: 19 april 2024

Heb je een huis gekocht, maar staat je oude nog te koop? Als de verkoop moeizaam verloopt, kun je altijd nog je huis verhuren via de Leegstandswet. Een goede oplossing als je je woning niet te lang onbewoond wilt achterlaten én ideaal om toch een beetje inkomsten te generen. Met de huidige krapte op de markt en enorme vraag naar huurwoningen is jouw huis zo verhuurd. 

Inhoudsopgave

  Wat is de Leegstandswet?

  De Leegstandswet is speciaal bedoeld om te koop staande woningen te verhuren. Maar ook wanneer je van plan bent te renoveren of als de woning op termijn gesloopt gaat worden, kun je aanspraak doen op de wet.

  Staat jouw woning al een tijdje te koop? Verhuren via de Leegstandswet is een prima alternatief. Allereerst omdat je ‘m dan niet leeg achterlaat en zo geen risico loopt op krakers. Maar, nog belangrijker: een bewoonde woning verkoopt vaak beter dan een leegstaand pand.

  Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om je huis gemeubileerd te verhuren. Dan laat je gewoon alle meubels staan en krijgen bezichtigers meteen een beter beeld van de sfeer in huis. Moet je natuurlijk wel met de bewoner heldere afspraken maken over bezichtigingen!

  Een rommelig leegstaand huis

  Voorwaarden voor verhuur

  Als kersverse verhuurder zul je vast nog allerlei vragen hebben. Wanneer mag ik mijn huis verhuren? Hoe ga ik een huurder vinden? En wat kan ik vragen voor de huurprijs? Laten we beginnen met de voorwaarden. Er gelden namelijk een paar belangrijke regels voordat jouw koopwoning zomaar te huur mag aanbieden.

  Zoals gezegd, de Leegstandswet is bedoeld voor woningen die te koop staan of gepland staan voor renovatie of sloop. Voordat je jezelf verhuurder mag noemen, moet je van twee partijen toestemming krijgen. Van de gemeente heb je een vergunning nodig. Van je hypotheekverstrekker moet je schriftelijke toestemming krijgen.

  En nog twee voorwaarden die je niet moet vergeten: (1) in de 12 maanden vóór de verhuur heb je zelf in het huis gewoond en (2) in de afgelopen tien jaar is de woning niet vaker dan drie keer verhuurd.

  Bepalen van de huurprijs

  Als particulier verhuurder van een woning die te koop staat, mag je zelf bepalen hoeveel huur je maandelijks vraagt. Staat de woning gepland voor renovatie op sloop? Dan wordt de hoogte van de huurprijs bepaald aan de hand van het puntenstelsel. Je bent dan gebonden aan een maximumhuurprijs die gelijk staat aan de liberalisatiegrens (879,66 euro in 2024).

  De maximale huurprijs volgens de Leegstandswet:

  • Te koop staande woning: zelf bepalen.
  • Renovatie/sloop gepland: volgens puntenstelsel.

  Huurcontract opzeggen

  Wat als je een koper hebt gevonden? Of als de renovatie van je woning gaat beginnen? Mag je de huurder dan vriendelijk verzoeken het huis te verlaten? Ja, over het algemeen wel. Er geldt voor jou een opzegtermijn van twee maanden. Een huurder heeft een maand om zijn huurovereenkomst op te zeggen.

  Het contract eindigt automatisch wanneer de vergunning afloopt, maar je zult dit wel schriftelijk moeten aankondigen aan de huurder. Een huurovereenkomst voor een te koop staande woning duurt minimaal drie maanden en maximaal van vijf jaar. De huurder blijft dus sowieso een kwartaal in je huis wonen.

  Staat de woning op de lijst voor renovatie of sloop? Dan duurt het contract minstens zes maanden en hooguit zeven jaar. Bij panden waarvoor een tijdelijke afwijking van het bestemmingsplan is aangevraagd (zoals voor verkoop of verbouwing) geldt een maximum van 10 jaar.

  Geldigheid vergunning Leegstandswet:

  • De woning staat te koop: minimaal 3 maanden, maximaal 5 jaar.
  • Gepland voor renovatie of sloop: minimaal 6 maanden, maximaal 7 jaar.
  • Afwijking bestemmingsplan: minimaal 6 maanden, maximaal 10 jaar.

  Huurbescherming

  Soms vergeten verhuurders dat de huurtermijn erop zit. Als de huurder dan maandelijks de huur blijft overmaken, en de verhuurder accepteert dit, wordt de overeenkomst omgezet in een regulier huurcontract met huurbescherming. Dit houdt in dat de bewoner beter beschermd en niet zomaar uit te zetten is. Houd dus scherp in de gaten welke termijn van toepassing is op jouw contract én wanneer die afloopt.

  Een geschikte huurder vinden

  Is verhuren via de Leegstandswet iets voor jou? Dan zul je ook op zoek moeten naar een geschikte huurder. Je laat natuurlijk niet de eerste de beste persoon in je huis wonen. Dat moet iemand zijn waar je op kunt vertrouwen. Een huurder die goed past op je huis en ‘m netjes achterlaat zodra hij weer vertrekt.

  Je woning verhuren kun je eenvoudig zelf regelen bij Huurstunt, helemaal gratis. Plaats vandaag nog een woningadvertentie voor jouw huis en vermeld dat het gaat om tijdelijke verhuur. Woningzoekenden kunnen zo direct contact met je opnemen. Een huis verhuren is bij ons zo geregeld.