Mag ik als verhuurder zelf de huurprijs bepalen?

"Als verhuurder wil ik graag weten of ik zelf de huurprijs van mijn woning kan bepalen. Wat zijn de regels en zijn er verschillen tussen 2023 en 2024?"


Als verhuurder is het essentieel om te begrijpen hoe de huurprijs van je woning wordt bepaald. Dit wordt gereguleerd door het Woningwaarderingsstelsel (WWS) en de classificatie van je woning als een sociale huurwoning of een vrije sector woning

Doe de Huurprijscheck

Om het aantal punten van je huurwoning te bepalen, kun je gebruikmaken van de Huurprijscheck op de website van de Huurcommissie. De Huurprijscheck beoordeelt je woning op verschillende onderdelen, waaronder:

  • Oppervlakte;
  • Energiezuinigheid (zoals het energielabel);
  • Kwaliteit van keuken en sanitair;
  • Woningwaarde.

LeestipHuiseigenaar? Verhuur je woning via Huurstunt!

Sociale huurwoning of vrije sector?

In 2023 was een woning met minder dan 145 punten geclassificeerd als een sociale huurwoning. De huurprijs van deze woningen werd bepaald aan de hand van het puntenaantal. Voor woningen met meer dan 148 punten, die boven de liberalisatiegrens (€879,66 in 2024) vielen, was het een vrije sector huurwoning. Hierbij mocht de verhuurder zelf de huurprijs bepalen.

Zo bereken je de maximale huurprijs van een huurwoning

Punten verhogen door investeringen

Door te investeren in de woning, zoals door renovatie of het verbeteren van de energiezuinigheid, kan je het aantal punten van de woning verhogen. Dit heeft invloed op de mogelijkheid om een hogere huurprijs te vragen.

RelevantHoeveel mag de huur worden verhoogd na woningverbetering?

Ken je rechten en plichten

Als verhuurder is het belangrijk om op de hoogte te zijn van wet- en regelgeving rondom huurprijzen, zoals de Wet betaalbare huur en de richtlijnen van de Huurcommissie.