Mag ik als verhuurder zelf de huurprijs bepalen?

Of je als verhuurder zelf de huurprijs mag bepalen, hangt af van de waarde van de woning. Deze wordt bepaald door het Woningwaarderingsstelsel. Hiermee kun je vaststellen hoeveel punten je woning waard is. Het puntensysteem indiceert de kwaliteit van je huurwoning. Heeft je woning minder dan 145 punten, dan gaat het om een sociale huurwoning. Heeft de woning meer punten, dan valt de woning in de vrije sector. Je mag dan zelf de huurprijs bepalen.

Puntensysteem

Om het aantal punten te berekenen van de huurwoning kun je op de website van de Huurcommissie een huurprijscheck doen. In deze check wordt de woning onder andere beoordeeld op de volgende onderdelen:

  • Oppervlakte;
  • Energie;
  • Keuken;
  • Sanitair;
  • Woningwaarde.

Sociale huurwoning

Heeft de woning minder dan 145 punten, dan gaat het om een sociale huurwoning. De huurprijs wordt dan bepaald door het aantal punten. Op de website van de Huurcommissie kun je berekenen hoeveel punten je woning waard is.

Vrije sector huurwoning

Heeft je woning meer dan 145 punten, dan valt je woning boven de liberalisatiegrens en gaat het om een vrije sector huurwoning. Je mag dan zelf de huurprijs bepalen. Door de waarde van de woning te verhogen met investeringen, zoals een verbouwing of het energiezuiniger maken van de woning, kun je het aantal punten verhogen. Zo kun je ervoor zorgen dat de woning boven de liberalisatiegrens uit komt en je dus je eigen huurprijs mag bepalen.