Huurbescherming is een juridisch concept dat de rechten en bescherming van huurders regelt. Het verwijst naar de wettelijke maatregelen die ervoor zorgen dat huurders niet zomaar uit hun huurwoningen kunnen worden gezet en dat hun belangen worden beschermd.
In Nederland is de huurbescherming geregeld in de Huurwet, met name in Titel 4 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek. Deze wet bepaalt dat huurders recht hebben op een bepaalde mate van zekerheid en stabiliteit in hun woonsituatie.
Een belangrijk aspect van huurbescherming is dat een verhuurder de huur niet zomaar kan opzeggen. Er zijn specifieke gronden waarop een verhuurder de huurovereenkomst kan beëindigen, zoals wanbetaling, dringend eigen gebruik van de verhuurde woning of ernstige overlast. Zelfs in deze gevallen moet de verhuurder vaak toestemming krijgen van de rechter voordat de huurovereenkomst kan worden beëindigd.
Ondanks dat veel huurders recht hebben op huurbescherming, is dit in een aantal gevallen niet van toepassing. Zo hebben bewoners van hospitakamers, studentenkamers, tijdelijke huurwoningen en antikraakwoningen te maken met andere regels en vallen zij niet rechtstreeks onder de huurbeschermingsregels. Teven is het van belang dat de huurder zich gedraagt als een goede huurder.
De rechtspraak heeft bepaald dat de huurder aanwezig moet zijn in de woning, netjes moet zijn tegen de buren en fatsoenlijk om moet gaan met de verhuurder. Daarbij is het betalen van de huur natuurlijk een gegeven. Voldoet de huurder niet aan die eisen en is dat aantoonbaar, dan kan het zijn dat de rechter bepaalt dat de woning ontruimd mag worden.
Zoals hierboven al genoemd werd, vallen bewoners van hospitakamers en tijdelijke huurwoningen onder andere regels. Zij hebben zogeheten beperkte huurbescherming.
Dit houdt in dat wanneer een tijdelijk contract afloopt de huurder het huis moet verlaten mits het netjes afgewikkeld wordt. Tussentijds opzeggen kan bij tijdelijke huurcontracten alleen als er een diplomatenclausule is ingebouwd in het huurcontract. Bij hospitahuur geldt altijd een proefperiode van 9 maanden.
In die tijd kan het huurcontract altijd opgezegd worden. Als er na die periode besloten wordt om het contract te verlengen, gelden de regels voor de uitgebreide huurbescherming. De huurder heeft in dat geval dezelfde rechten als andere huurders. De verhuurder kan de huurder dan dus niet zomaar uit de woning zetten.