Twee mensen schudden elkaar de hand

Ben jij huiseigenaar? Verhuur je woning via Huurstunt!

03 oktober 2023

Laatste update: 19 april 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Ben je huiseigenaar van een koopwoning, en overweeg je om je huis te verhuren? Zo kun je je woning tijdelijk verhuren, extra inkomsten genereren met verhuur voor onbepaalde tijd of je huis dat te koop staat verhuren onder de Leegstandswet. Je huis verhuren via Huurstunt kan dan een uitstekende optie voor je zijn. In deze blog kijken we naar wanneer je je huis mag verhuren, je huurovereenkomst, hoe je je huis kunt verhuren met Huurstunt en meer!

Inhoudsopgave

    Mag ik mijn huis verhuren?

    In Nederland is het in principe toegestaan om je huis te verhuren wanneer je de eigenaar bent, maar er zijn enkele nuances die belangrijk zijn om te kennen. Zo kan het zijn dat je, afhankelijk van de locatie van je huis (bijvoorbeeld binnen een beschermd stadsgezicht of monumentaal pand), eerst een vergunning bij je gemeente moet aanvragen. Daarnaast is het essentieel om de voorwaarden van je hypotheek goed te bekijken; vooral bij een aflossingsvrije hypotheek kan je hypotheekverstrekker restricties opleggen.

    Onbekende man houdt een huis in zijn handen als symbool voor het verhuren van zijn woning.

    Toestemming vragen aan de bank

    Als je nog een hypotheek hebt, kan het zijn dat je van de hypotheekverstrekker toestemming nodig hebt als je je woning gaat verhuren. In sommige gevallen kan het verhuren van je woning zelfs gezien worden als een contractbreuk. In deze gevallen zou de bank kunnen eisen dat je je hypotheek in één keer aflost als je gaat verhuren. Dat ligt echter sterk aan de afspraken die je met je hypotheekverstrekker hebt gemaakt.

    Appartement verhuren? Check bij de VvE

    En vergeet de Vereniging van Eigenaars (VvE) niet; dit is alleen van toepassing als je een appartement bezit. In sommige gevallen kan een splitsingsreglement het verhuren verbieden zonder toestemming. Het is dus van cruciaal belang om je goed in te lezen en zeker te weten dat je alle juridische en financiële hobbels hebt genomen voordat je je huis te huur aanbiedt.

    Een stelletje kijkt samen TV op een bruine bank

    Heb je een vergunning nodig als je wilt verhuren?

    Als je je woning wilt verhuren, kan het zijn dat je aan specifieke regels en richtlijnen moet voldoen. Of je ook een vergunning nodig hebt, ligt aan de gemeente waar je koophuis staat. Check dit dus goed van tevoren. Niet elke gemeente staat even open voor verhuur van woningen. Ook kunnen er specifieke zones zijn waar verhuur wel of niet is toegestaan. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent om onaangename verrassingen te voorkomen!

    Kan ik mijn koophuis verhuren als deze te koop staat?

    Wanneer je woning te koop staat, biedt de Leegstandswet de mogelijkheid tot tijdelijke verhuur zonder reguliere huurbescherming voor de huurder. Je dient hiervoor een vergunning bij de gemeente aan te vragen. Deze regeling voorkomt leegstand en helpt huiseigenaren hun lasten te verlichten tijdens de verkoopperiode. Wel is het essentieel om goed op de hoogte te zijn van de bijbehorende voorwaarden en andere regels.

    Een lege woonkamer met een houtkachel

    Leestip: Tijdelijk je huis verhuren via de Leegstandswet.

    Hoe bepaal ik de hoogte van de huur?

    De hoogte van de huur voor je woning is een cruciaal element bij het verhuren. In 2024 is de liberalisatiegrens vastgesteld op €879,66 per maand. Woningen met een huurprijs boven deze grens vallen in de vrije sector, waardoor je als verhuurder meer vrijheid hebt in het bepalen van de huur. Voor woningen onder deze grens wordt de maximale huurprijs veelal bepaald door het woningwaarderingsstelsel, ook bekend als het puntensysteem.

    In deze blog lees je meer informatie over het bepalen van je huurprijs!

    Wat staat er in een huurovereenkomst?

    Wanneer je besluit je woning te verhuren, is de huurovereenkomst essentieel. Sinds 2023 moeten alle afspraken schriftelijk worden vastgelegd, wat duidelijkheid schept en de rechten en plichten van alle partijen beschermt. Alles moet zwart op wit staan. Wat allemaal moet worden vastgelegd in het huurcontract, is vastgesteld en vastgelegd door de Rijksoverheid.

    Twee mensen ondertekenen een contract voor een huurwoning.

    Voorkom woondiscriminatie

    Als verhuurder is het ook jouw verantwoordelijkheid om woondiscriminatie te voorkomen. Dit betekent dat je heldere selectiecriteria moet hebben en potentiële huurders op een gelijke en eerlijke manier moet behandelen. Zorg ervoor dat je je bewust bent van de wetgeving omtrent discriminatie en handel daar ook naar.

    Een stelletje is bezig met verhuizen omringd door verhuisdozen.

    Hoe kan ik mijn huis verhuren?

    Je koopwoning verhuren gaat niet over één nacht ijs. Hieronder zie je het stappenplan bij het verhuren van je woning:

    1. Vergunningen: Afhankelijk van je gemeente en het type verhuur heb je mogelijk een vergunning nodig. Informeer bij je gemeente naar de regels en voorwaarden.

    2. Huurprijs bepalen: Oriënteer je op de huurprijzen in je omgeving en bepaal een passende huurprijs voor je woning. Houd rekening met het puntensysteem (woningwaarderingsstelsel) voor gereguleerde huurwoningen.

    3. Huurovereenkomst: Stel een huurovereenkomst op. Hierin worden afspraken vastgelegd zoals de huurprijs, onderhoud, en de duur van het contract. Overweeg om hierbij juridisch advies in te winnen.

    4. Huurder zoeken: Dit kan via een makelaar, zelfstandig of natuurlijk door je woning te verhuren via Huurstunt!

    5. Screening: Zorg dat je een betrouwbare huurder vindt. Dit kun je doen door referenties te controleren, inkomensinformatie op te vragen of een antecedentenonderzoek uit te voeren.

    6. Inspectie: Voordat de huurder intrekt, is het aan te raden samen een inspectie van de woning te doen en een inspectierapport op te stellen. Dit voorkomt latere discussies over eventuele schade.

    7. Borg: Het is gebruikelijk om een borg te vragen aan de huurder. Sinds kort mag de waarborgsom niet meer zijn dan twee keer de kale huur.

    8. Belastingen: Houd er rekening mee dat je belasting moet betalen over je huurinkomsten. Dit kan gevolgen hebben voor je inkomstenbelasting en eventueel je vermogensbelasting.

    9. Onderhoud en communicatie: Zorg voor goed contact met je huurder en houd de woning in goede staat.

    10. Verzekeringen: Controleer of je verzekeringen, zoals je opstal- en aansprakelijkheidsverzekering, aangepast moeten worden nu je je woning verhuurt.

    Een sleutel ligt in de handen van een persoon.

    Heb ik een KVK inschrijving nodig om een huis te verhuren?

    Als je je eigen woning of een tweede huis in Nederland wilt verhuren, hoef je je niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). In dit geval handel je als particulier. Echter, wanneer je bedrijfsmatig meerdere woningen verhuurt, ben je wel verplicht om je te registreren bij de KVK. Wat betreft de belastingregels: bij het verhuren van je eigen woning of een tweede huis zijn er specifieke fiscale regelingen waarmee je rekening moet houden. Het is aan te raden om hierover informatie in te winnen om te zorgen dat je aan alle regelgeving voldoet.

    Je huis verhuren met Huurstunt

    Of je nu een woning wil verhuren in Amsterdam of een eigen woning wilt verhuren in Groningen, verhuren is een uitstekende manier om een passief inkomen te genereren. Met platforms zoals Huurstunt wordt het proces vergemakkelijkt, waardoor je met vertrouwen je woning kunt aanbieden aan potentiële huurders. Of je nu een ervaren verhuurder bent of net begint, je vindt je huurders op Huurstunt!

    Een historisch pand met groene bomen er omheen.

    Terug naar het overzicht