Expat

Expats zijn arbeidsmigranten die tijdelijk in het buitenland wonen en werken. Vaak gaat het hierbij om bedrijven die hoogopgeleide mensen uitnodigen om te werken op een specifieke locatie. In enkele gevallen kiest de expat er zelf voor om te solliciteren bij een bedrijf in het buitenland. De term expat komt van het woord 'expatriate', een samenstelling van het Latijnse ex (uit) en patria (vaderland)

Hoeveel expats zijn er in Nederland

De hoeveelheid expats in Nederland is de laatste jaren hard gestegen. Steeds meer bedrijven schakelen de expertise van buitenlandse werknemers in en laten ze overvliegen om tijdelijk in de buurt te komen werken. Maar er zijn ook genoeg mensen die voor hun carrière op eigen houtje een aantal jaren naar het buitenland verhuizen. In totaal werken er zo’n 200.000 expats in ons land, waarvan veruit de meesten afkomstig zijn uit Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Wat is een expat precies? En hoe vinden ze woonruimte in Nederland?

Hoe lang blijft een expat?

Bedrijven kiezen er in veel gevallen voor om een expat niet langer dan twee jaar te laten blijven. Ze proberen hierdoor te voorkomen dat de expat een ‘terugkeershock’ krijgt. Veel expats vinden het na langere tijd lastig om te aarden in het vaderland, omdat er in de tussentijd veel veranderd is. Andere redenen dat de expat vaak niet langer blijft dan twee jaar, is bijvoorbeeld omdat de verblijfsvergunning dit niet toelaat of dat hun project afgelopen is. In sommige gevallen is het ook de keuze van de expat om vervroegd terug te keren naar het land van herkomst. Dit kan zijn omdat de kinderen niet het juiste onderwijs krijgen of omdat het klimaat niet naar hun wens is.

Wat is het verschil tussen expat en een migrant

Het verschil tussen een expat en een migrant zit ‘m vooral in de verblijfsduur. Veel migranten vluchten uit hun thuisland om permanent te vestigen in een ander land. Bij expats ligt dit anders. Zij komen vaak tijdelijk naar het buitenland vanwege hun carrière om vervolgens weer terug te keren naar het land van herkomst.

Huisvesting expats

Vooral in de grote steden kopen bedrijven gemeubileerde woonruimte op, zodat expats hier tijdens hun verblijf kunnen wonen. Dit komt de woningcrisis in steden als Amsterdam en Rotterdam niet ten goede. Nederlandse huizenzoekers merken dat er steeds minder kwalitatieve woonruimte is en dat, wanneer het er wel is, dit tijdelijk wordt aangeboden. Als jij graag een huurhuis wilt huren in een grote stad, kun je het grote aanbod van Huurstunt bekijken. Hier vind je veel huurwoningen die wel verhuurd wordt aan Nederlandse huurders.

Meer lezen: Je woning verhuren aan een expat