Tijdelijk huren

Tijdelijk huren verwijst naar het huren van een woning, appartement of ander soort vastgoed voor een beperkte periode. In tegenstelling tot een langetermijnhuurovereenkomst, waarbij de huurovereenkomst meestal voor onbepaalde tijd is, wordt bij tijdelijk huren een specifieke einddatum afgesproken. Deze huurovereenkomsten kunnen variëren van enkele weken tot enkele maanden of zelfs een paar jaar, afhankelijk van de afspraken tussen de verhuurder en de huurder.

Tijdelijke huurovereenkomsten worden vaak gebruikt in situaties waarin huurders flexibiliteit nodig hebben of als er sprake is van tijdelijke behoeften, zoals bijvoorbeeld:

  1. Studeren in een andere stad: Studenten kunnen ervoor kiezen om een woning voor de duur van hun studie te huren, zodat ze niet gebonden zijn aan langlopende huurovereenkomsten.

  2. Werkopdrachten: Mensen die voor een bepaalde periode naar een andere stad of land verhuizen voor werk, kunnen ervoor kiezen om tijdelijk te huren in plaats van een woning te kopen of zich langdurig te verbinden aan een huurovereenkomst.

  3. Renovaties of herstelwerkzaamheden: Als een woning renovaties ondergaat of als iemand zijn eigen woning niet kan bewonen vanwege herstelwerkzaamheden na bijvoorbeeld brand of waterschade, kan tijdelijk huren een oplossing bieden tijdens deze periode.

Antikraak huren

Als je vooral heel goedkoop wilt wonen, is antikraak wonen wellicht wat voor jou. Dit zijn vaak gebouwen die wachten op een nieuwe bestemming of sloop en om te voorkomen dat het pand ‘gekraakt’ wordt en er ongeoorloofde bewoners in het pand komen, vraagt de eigenaar om zogeheten ‘kraakwachten’. Kraakwachten, ook wel antikrakers genoemd, zijn ervoor bedoeld om het pand te bewonen, zodat krakers geen kans krijgen. Op die manier blijft het pand in uitstekende staat en kan de eigenaar zonder al te veel zorgen op zoek naar een nieuwe bestemming voor het pand.

Voor de eigenaar zijn er dus een hoop voordelen, maar wat zijn deze voordelen voor de antikrakers zelf? Het eerste grote voordeel is hierboven al genoemd, namelijk: het is heel goedkoop. Zeker als je net begint of je inkomen niet zo hoog is, is antikraak huren dus heel geschikt. Vaak krijg je daarbij ook een grote woonruimte tot je beschikking, waardoor je op basis van prijs-kwaliteit een pareltje in handen krijgt. Uiteraard zijn er ook nadelen te nomen van antikraak huren. Zo heb je helemaal geen zekerheid en is het dus van belang dat je altijd ergens naartoe kunt, zodat je niet op straat komt te staan. De opzegtermijn van een antikraakwoning is meestal 4 weken. Aangezien je geen officieel huurcontract hebt, val je ook niet onder de huurbescherming en heb je dus bijna geen rechten als huurder. Hier zul je tegen moeten kunnen als huurder.

Leegstandswet

Als je liever wat meer vastigheid wilt, kun je in sommige gevallen beter kiezen voor huren volgens de Leegstandswet. Bij deze huurvorm krijg je een huurcontract voor minimaal zes maanden. Je weet dus dat je in ieder geval een half jaar lang ergens kunt wonen. Alleen voor te koop staande woningen is de minimale huurtermijn iets korter. In zulke woningen mag je minimaal drie maanden wonen. Als de verhuurder het contract wil opzeggen moet hij dat met een opzegtermijn van drie maanden doen. Voor te koop staande woningen is deze termijn twee maanden. Je hebt bij deze woonvorm dus langer zekerheid en langer de tijd om iets nieuws te vinden.

Hoe lang je in een woning die verhuurd wordt via de Leegstandswet mag blijven, is afhankelijk van de vergunning die de gemeente heeft afgegeven. De vergunningen zijn als volgt:

  • Te koop staande woningen van particulieren: 5 jaar
  • Huurwoningen die gesloopt of gerenoveerd worden: 7 jaar
  • Gebouwen waarvoor een tijdelijke afwijking van het bestemmingsplan is aangevraagd: 10 jaar

Welke kies jij?

Kort samengevat zitten er dus voor- en nadelen aan beide vormen van huren. Je zult zelf moeten kijken welke voor en nadelen voor jou zwaarder wegen. Om het wat overzichtelijker te maken zetten we ze hier nogmaals op een rij.

Antikraak

Leegstandswet

+ Lage prijzen

+ Vaak gemeubileerd of gestoffeerd

+ Grote woningen

+ Minimaal 6 maanden wonen

+ Unieke locaties

+ Lange opzegtermijn van 3 maanden

- Geen minimale huurduur

- Beperkte huurbescherming

- Geen huurbescherming

- Geen vrijheid om de woning aan te passen

- Korte opzegtermijn

- Beschikbaar zijn voor bezichtigingen