Regels en mogelijkheden voor tijdelijke verhuur van mijn woning?

'Ik ben van plan om een half jaar op reis te gaan en ik wil in die tijd mijn woning verhuren. Wat zijn de regels voor tijdelijke verhuur?'


Tijdelijk verhuren van je woning

Het tijdelijk verhuren van je woning kan een uitstekende manier zijn om extra inkomsten te genereren en tegelijkertijd je woning niet leeg te laten staan. Of je nu voor een langere periode weggaat, een tweede woning hebt, of tijdelijk je huis niet kunt verkopen, tijdelijke verhuur biedt diverse mogelijkheden. Op deze pagina bespreken we de regelingen en geven we praktische tips om je op weg te helpen.

Waarom zou je tijdelijk je woning verhuren?

Tijdelijke verhuur kan aantrekkelijk zijn om verschillende redenen:

 • Extra Inkomsten: Je kunt een aanzienlijk bedrag verdienen door je woning tijdelijk te verhuren.
 • Onderhoud en beveiliging: Een bewoonde woning blijft beter onderhouden en is minder vatbaar voor inbraak.
 • Flexibiliteit: Tijdelijke verhuur geeft je de mogelijkheid om je woning te verhuren zonder de langdurige verplichtingen van een standaard huurcontract.

Ook je woning verhuren aan een expat? Duik snel in deze blog!

Regelingen voor tijdelijke verhuur

Afhankelijk van je situatie en voorkeuren, zijn er verschillende opties voor tijdelijke verhuur.

Leegstandswet

De Leegstandswet biedt een flexibele regeling voor het tijdelijk verhuren van je woning. Deze wet is speciaal bedoeld voor huizen die te koop staan of voor sloop of renovatie in aanmerking komen.

 • Duur: Verhuur voor een periode van een half jaar tot maximaal vijf jaar.
 • Vergunning: Je hebt een vergunning nodig van de gemeente.
 • Voorwaarden: Het huis moet te koop staan en leeg zijn.
 • Tussentijds opzeggen: Mogelijk door verhuurder en huurder als er geen einddatum is.

Kortdurend Huurcontract

Een kortdurend huurcontract biedt de mogelijkheid om je woning tijdelijk te verhuren zonder de verplichtingen van een langdurig huurcontract.

 • Duur: Maximaal twee jaar.
 • Flexibiliteit: Biedt flexibiliteit voor zowel huurder als verhuurder.
 • Tussentijds Opzeggen: Altijd mogelijk door huurder, niet door verhuurder.

Short Stay

Short stay verhuur is gericht op huurperiodes van enkele weken tot enkele maanden, vaak voor expats, toeristen of tijdelijke werknemers. Dit type verhuur is populair in grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam waar de vraag naar tijdelijke woonruimte hoog is.

 • Duur: Enkele weken tot enkele maanden.
 • Voorwaarden: Afhankelijk van lokale regelgeving; vergunningen kunnen nodig zijn.
 • Voordelen: Hoge huurprijzen en weinig langdurige verplichtingen.

Tussenhuur

Tussenhuur is een vorm van tijdelijke verhuur waarbij de huurder de woning huurt voor een kortere periode, bijvoorbeeld tijdens een tussenjaar, een tijdelijke werkopdracht of tussen twee vaste woningen in.

 • Duur: Enkele maanden tot een jaar.
 • Flexibiliteit: Ideaal voor zowel huurders als verhuurders die tijdelijke oplossingen zoeken.
 • Voordelen: Flexibiliteit en vaak hogere huurprijzen dan bij langdurige huur.

Huurprijs en huurtoeslag

Bij tijdelijke verhuur moet je rekening houden met de huurprijs. Als je woning onder de liberalisatiegrens valt, ben je gebonden aan de maximale huurprijzen van het Woningwaarderingsstelsel. Je kunt de huurprijs verhogen door te investeren in energiebesparende maatregelen, zoals het verbeteren van het energielabel van je woning.

Bekijk ook: Hoe zit het met de belasting wanneer ik mijn huis verhuur?

Hoe vind je geschikte huurders?

Het vinden van betrouwbare huurders is cruciaal voor een succesvolle tijdelijke verhuur. Hier zijn enkele tips:

Verhuurplatforms zoals Huurstunt

Via platforms zoals Huurstunt kun je eenvoudig en gratis je woning verhuren. Dit biedt diverse voordelen:

 • Bereik: Huurstunt trekt maandelijks 200.000 unieke bezoekers, wat de kans vergroot dat je snel een geschikte huurder vindt.
 • Geen kosten: Bij Huurstunt plaats je volledig gratis je woningadvertentie. Er zijn geen verborgen kosten, ongeacht hoe lang je advertentie online staat.
 • Volledige controle: Jij bepaalt hoe je verhuurproces verloopt. Dit betekent dat je zelf kunt kiezen hoe potentiële huurders contact met je opnemen, of dit nu telefonisch, via sms, WhatsApp of e-mail is.
 • Direct contact: Reageer direct op serieuze huurders en plan bezichtigingen in op een manier die jou het beste uitkomt.
 • Betrouwbare huurders: Dankzij Huurstunt Premium krijg je alleen reacties van serieuze huurders, wat je tijd en moeite bespaart.

Huiseigenaar? Verhuur je woning via Huurstunt!

Praktische tips voor tijdelijke verhuur

 1. Maak je woning aantrekkelijk voor huurders: Overweeg om je woning gemeubileerd aan te bieden, vooral als je richt op expats of tijdelijke huurders. Dit kan de aantrekkelijkheid van je woning verhogen. Investeer in moderne apparatuur en voorzieningen zoals een goede internetverbinding, wat vooral voor jonge professionals belangrijk kan zijn.
 2. Gebruik van technologische hulpmiddelen: Bied virtuele rondleidingen aan potentiële huurders aan, zodat ze een goed beeld krijgen van de woning zonder fysiek aanwezig te hoeven zijn.
 3. Bescherm jezelf en je eigendom: Vraag een huurwaarborg om jezelf te beschermen tegen mogelijke schade of betalingsachterstanden. Overweeg om een verhuurmakelaar in te schakelen om de screening van huurders te vergemakkelijken en juridische kwesties af te handelen.
 4. Communicatie met huurders: Wees transparant over alle kosten, regels en verwachtingen. Zorg voor een efficiënt systeem voor huurders om onderhoudsverzoeken in te dienen en deze snel af te handelen.

Leestip: Welke verzekeringen heb ik nodig als verhuurder?

Verhuur nu je woning met Huurstunt

Wil jij je woning tijdelijk of voor onbepaalde tijd verhuren via Huurstunt? Vul de gegevens van de woning in en maak de vragenlijst compleet. Een duidelijke beschrijving en goede foto’s van de woonruimte verhogen de kans op een geschikte huurder aanzienlijk. Start vandaag nog met het verhuren van je woning via Huurstunt en profiteer van alle voordelen die het platform te bieden heeft.