Welke verzekeringen heb ik nodig als verhuurder?

"Welke verzekeringen moet ik afsluiten als ik mijn woning wil verhuren? Ik hoor verschillende dingen en wil zeker zijn van de juiste dekking."


Als verhuurder zijn er verschillende verzekeringen die je kunt overwegen om je eigendom en aansprakelijkheid te beschermen. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste verzekeringen die je als verhuurder zou moeten overwegen.

Toestemming voor verhuren

Voordat je begint met verhuren, is het belangrijk om te controleren of je toestemming nodig hebt van bepaalde partijen zoals de bank, Vereniging van Eigenaren, de gemeente, of de oorspronkelijke verhuurder.

RelevantHuiseigenaar? Verhuur je woning via Huurstunt!

Opstalverzekering

Een opstalverzekering dekt schade aan de ''opstal''. Dit is alles wat vast zit aan de woning, zoals het dak, de keuken of de schutting. De verzekering dekt schade die buiten je eigen schuld om veroorzaakt wordt, zoals stormschade. Een opstalverzekering is niet wettelijk verplicht. Hypotheekverstrekkers stellen het afsluiten van een dergelijke verzekering wél vaak verplicht.

Verantwoordelijk bij schade

Als een pand wordt verhuurd, ben je als verhuurder verantwoordelijk om schade aan het pand op te lossen. De kosten bij schade kunnen bovendien behoorlijk oplopen. Het is aan te raden om je goed te verzekeren tegen schade.

Kosten voor huurder

Verandert een huurder op eigen kosten iets aan de huurwoning, dan is de huurder zelf verantwoordelijk voor de verzekering ervan.

Meer weten over huurrecht en waar je wettelijke bepalingen kunt vinden? Bekijk snel dit overzicht!

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering dekt schade aan huisraad, zoals meubels en elektronica. Als je je woning gestoffeerd verhuurt, ben jij als verhuurder verantwoordelijk voor de inboedelverzekering. Bij het aangaan van de inboedelverzekering wordt er een verzekerde som vastgesteld.

Inboedel van de huurder

Is de inboedel van de huurder, dan is het aan de huurder om een inboedelverzekering af te sluiten. Verhuur je je woning gestoffeerd, dan is de inboedel van jou en ben jij verantwoordelijk voor de verzekering ervan.

Lees ookDeze drie verzekeringen zijn onmisbaar voor huurders

Schade veroorzaakt door de huurder

Als je je woning verhuurt dan gelden er andere regels dan bij privégebruik. Sommige verzekeringen vergoeden schade veroorzaakt door een huurder alleen met een speciaal soort verzekering, een huurdersaansprakelijkheidsverzekering. Het is belangrijk om dit uit te zoeken voordat je de woning gaat verhuren. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan!