Welke verzekeringen heb ik nodig als verhuurder?

Als je je woning gaat verhuren is het belangrijk dat je goed verzekerd bent. Zo kun je jezelf beschermen tegen hoge kosten bij schade aan de opstal, inboedel en woning. Welke verzekeringen je precies nodig hebt hangt af van de situatie. Hou er in elk geval rekening mee dat er verschillen kunnen zijn tussen verzekeringen bij verschillende verzekeraars. Lees dus altijd de polisvoorwaarden door voordat je een verzekering afsluit.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering dekt schade aan de opstal. Dit houdt in alles wat vast zit aan de woning, zoals het dak, de keuken of de schutting. De verzekering dekt schade die buiten je eigen schuld om veroorzaakt wordt, zoals stormschade. Een opstalverzekering is niet wettelijk verplicht. Hypotheekverstrekkers stellen het afsluiten van een dergelijke verzekering wel vaak verplicht.

Als een pand wordt verhuurd, ben je als verhuurder verantwoordelijk om schade aan het pand op te lossen. De kosten bij schade kunnen bovendien behoorlijk oplopen. Het is dus wel aan te raden om je goed te verzekeren tegen schade.

Verandert een huurder op eigen kosten iets aan de huurwoning, dan is de huurder zelf verantwoordelijk voor de verzekering ervan.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is een schadeverzekering. Deze dekt de huisraad; dus alles wat los in je huis staat, zoals meubels, een televisie of een wasmachine. Ook kleine huisdieren behoren tot roerende zaken. Vaak zijn er twee dekkingsvarianten; een extra uitgebreide dekking en een allrisk dekking.

Bij een inboedelverzekering wordt onderscheid gemaakt tussen verplaatsbare zaken die zich in de woning bevinden, zaken die in andere toegankelijke ruimtes in het gebouw bevinden, zaken die aan de buitenkant van de woning bevestigd zijn zoals zonwering en zaken die zich onder afdaken, op balkons of in de tuin bevinden. Ook kunnen de verzekerde goederen zich op andere gebouwen in Nederland of op een andere plaats bevinden.

Bij het aangaan van de inboedelverzekering wordt er een verzekerde som vastgesteld.

Is de inboedel van de huurder, dan is het aan de huurder om een inboedelverzekering af te sluiten. Verhuur je je woning gestoffeerd, dan is de inboedel van jou en ben jij verantwoordelijk voor de verzekering ervan.

Schade veroorzaakt door de huurder

Als je je woning verhuurt dan gelden er andere regels dan bij privégebruik. Sommige verzekeringen vergoeden schade veroorzaakt door een huurder alleen met een speciaal soort verzekering. Het is belangrijk om dit uit te zoeken voordat je de woning gaat verhuren. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.