Iemand steekt een sigaret aan

Mag een verhuurder roken verbieden?

03 juni 2021

Laatste update: 25 maart 2024

Verkleurde muren, een verhoogd risico op brand en een rookgeur die in de gordijnen blijft hangen. Allemaal redenen om als verhuurder liever geen huurder te hebben die rookt. Roken kun je natuurlijk beter buiten doen, maar niet iedereen heeft een huurwoning inclusief balkon, terras of tuin. Mag je niet gewoon zelf bepalen of je binnen rookt of niet? Of mag een verhuurder je zomaar een rookverbod opleggen? Dat zocht Huurstunt voor je uit.

Inhoudsopgave

    Mag je roken in een huurwoning

    In Nederland is het niet rechtstreeks verboden om te roken in een huurhuis. Echter, de verhuurder kan ervoor kiezen om een rookverbod in het huurcontract op te nemen, hoewel de afdwingbaarheid van zo'n verbod kan variëren. Het lijkt erop dat een rookverbod in principe niet afdwingbaar is, net zoals een verhuurder niet mag bepalen wat een huurder al dan niet mag eten of drinken​​.

    Desondanks kan een verhuurder ervoor kiezen om een clausule over roken op te nemen in de huurovereenkomst. Als er sprake is van overlast of schade door roken, zou dit mogelijk kunnen leiden tot acties van de verhuurder, zoals het inhouden van de borg​.

    Man rokend in een stoel met sigaar en whisky

    Rookverbod opnemen in het huurcontract

    Verhuurders die een rookverbod opnemen in het huurcontract vormen geen uitzondering. Vaak zetten ze er nadrukkelijk in dat roken niet mag. De vraag is alleen of dit zin heeft. Mag een verhuurder je verbieden om in huis te roken? Nee, in principe niet. Het is niet afdwingbaar, omdat verhuurders geen inspraak hebben op wat huurders in hun privéleven doen. Dat zou afbreuk doen aan het woongenot. Een verhuurder mag roken – net als het hebben van een huisdier – dus niet verbieden.

    Huisbaas met huurder en niet roken contract

    Borg inhouden na overlast en schade door roken

    Deze regels gelden voor zelfstandige én onzelfstandige woonruimtes. Wel kan een clausule worden opgenomen in de huurovereenkomst. Bij overlast of schade door roken zou de verhuurder dan wel stappen kunnen ondernemen. De borg kan worden ingehouden en rook- of brandschade aan het interieur moet vaak worden bekostigd door de huurder.

    Huur je een onzelfstandige woonruimte, zoals een kamer? Dan kan wel in het contract staan dat in gemeenschappelijke ruimten (de gezamenlijke woonkamer, keuken of gangen) niet mag worden gerookt.

    Het verschil tussen een kamer waarin gerookt is en zonder

    Bekijk ook: Mag een verhuurder huisdieren verbieden?

    Mag je binnen vapen

    In Nederland vallen e-sigaretten (vapes) onder dezelfde regelgeving als traditionele sigaretten wat betreft waar ze gebruikt mogen worden. Je mag de e-sigaret gebruiken in je eigen huis of als je buiten bent​.

    Na langdurig overlast; gebruik maken van de Aso-wet

    De Tabaks- en rookwarenwet wil roken zoveel mogelijk ontmoedigen. Wel bepaalt de wet dat je thuis gewoon een peukje op mag steken. Ondervind je overlast van de onderburen die op hun balkon roken? Dan zul je er met elkaar uit moeten komen. Juridisch heb je dan weinig om op terug te vallen. Bij langdurig overlast kan mogelijk aanspraak worden gedaan op de Aso-wet van juli 2017, maar alleen als meerdere bemiddelingspogingen niets hebben opgeleverd.