Mag een verhuurder roken verbieden?

Mag een verhuurder roken verbieden?

03 juni 2021

Verkleurde muren, een verhoogd risico op brand en een rookgeur die in de gordijnen blijft hangen. Allemaal redenen om als verhuurder liever geen huurder te hebben die rookt. Roken kun je natuurlijk beter buiten doen, maar niet iedereen heeft een huurwoning inclusief balkon, terras of tuin. Mag je niet gewoon zelf bepalen of je binnen rookt of niet? Of mag een verhuurder je zomaar een rookverbod opleggen? Dat zocht Huurstunt voor je uit.

Rookverbod in huurcontract

Verhuurders die een rookverbod opnemen in het huurcontract vormen geen uitzondering. Vaak zetten ze er nadrukkelijk in dat roken niet mag. De vraag is alleen of dit zin heeft. Mag een verhuurder je verbieden om in huis te roken? Nee, in principe niet. Het is niet afdwingbaar, omdat verhuurders geen inspraak hebben op wat huurders in hun privéleven doen. Dat zou afbreuk doen aan het woongenot. Een verhuurder mag roken – net als het hebben van een huisdier – dus niet verbieden.

Deze regels gelden voor zelfstandige én onzelfstandige woonruimtes. Wel kan een clausule worden opgenomen in de huurovereenkomst. Bij overlast of schade door roken zou de verhuurder dan wel stappen kunnen ondernemen. De borg kan worden ingehouden en rook- of brandschade aan het interieur moet vaak worden bekostigd door de huurder. Huur je een onzelfstandige woonruimte, zoals een kamer? Dan kan wel in het contract staan dat in gemeenschappelijke ruimten (de gezamenlijke woonkamer, keuken of gangen) niet mag worden gerookt.

Bekijk ook: Mag een verhuurder huisdieren verbieden?

Overlast van roken

De Tabaks- en rookwarenwet wil roken zoveel mogelijk ontmoedigen. Wel bepaalt de wet dat je thuis gewoon een peukje op mag steken. Ondervind je overlast van de onderburen die op hun balkon roken? Dan zul je er met elkaar uit moeten komen. Juridisch heb je dan weinig om op terug te vallen. Bij langdurig overlast kan mogelijk aanspraak worden gedaan op de Aso-wet van juli 2017, maar alleen als meerdere bemiddelingspogingen niets hebben opgeleverd.

Meeroken schadelijk

Vroeger werd meeroken (of passief roken) nog wel eens gezien als een fabeltje. Als omstander zou het niet schadelijk zijn als je rook inademde. Maar niets is minder waar. 85 procent van de rook uit een sigaret komt in de omgeving terecht en wordt deels ingeademd door de roker of door omstanders. Ook het inademen van deze omgevingsrook is schadelijk voor de gezondheid. Sigarettenrook bevat 70 kankerverwekkende stoffen en duizenden verschillende chemicaliën die slecht zijn voor iedereen die het inademt. Dus, ook als je samenwoont met iemand die rookt, is de kans op hart- en vaatziekten groter. Tot wel 30 procent voor hartaanvallen, beroertes of longkanker.

Meeroken en kinderen

We weten steeds meer over de gevaren van meeroken. Het is bijvoorbeeld vastgesteld dat kinderen extra gevoelig zijn voor de schadelijke stoffen uit een sigaret. Nederlanders roken daarom steeds minder in huis en proberen dit niet in de buurt van kinderen te doen. Als je binnen rookt blijven veel van deze stoffen op een laag niveau hangen. En dat is precies waar kinderen veel spelen, kruipen en liggen. Omdat hun lichaam nog in ontwikkeling is, zijn ze extra vatbaar voor de risico’s: een verhoogde kans op verminderde longfuncties, astma, oorontsteking, hoesten, benauwdheid. Ook zijn er aanwijzingen dat er een verband is tussen meeroken door kinderen en andere ziekten als kanker en hersenvliesontsteking. Kinderen die meeroken beginnen vaker op latere leeftijd zelf ook met roken.