9 onmisbare tips om een huurwoning te vinden

9 onmisbare tips om een huurwoning te vinden

18 september 2020

Laatste update: 07 november 2023

Hoe kom ik snel aan een huurwoning? Die vraag krijgen we vaak bij Huurstunt. En hoewel er geen definitief antwoord is dat voor iedereen zal werken, kunnen we je wel een paar handige tips geven. Snel een appartement huren of snel een woning bemachtigen is mogelijk als je slim te werk gaat. Hoe kun je zo snel mogelijk een huis huren en hoe maak je de kans zo groot mogelijk om er daadwerkelijk te mogen wonen? 

Inhoudsopgave

  Snel een woning huren

  Een huurwoning zoeken kan soms frustrerend zijn. Je komt misschien genoeg interessants tegen, maar de concurrentie op de huurmarkt is killing. Soms lijkt het haast onmogelijk om snel een woning te huren zonder veel geld te moeten investeren of jarenlang ingeschreven te moeten staan. En zelfs daarmee heb je nog weinig garantie op succes. Natuurlijk komt er ook geluk kijken bij jouw zoektocht, maar onderschat je eigen aandeel hierin niet! En je kunt natuurlijk altijd een beetje hulp gebruiken bij het vinden van een woning in de vrije sector.

  Hoe werkt particulier huren?

  Maar wat is particulier huren eigenlijk? Particuliere huurwoningen worden zo genoemd als de huurprijs boven de liberalisatiegrens valt. In 2023 ligt deze grens op een kale huurprijs van € 808,06.

  Huiseigenaren die hun particuliere huurwoning verhuren hoeven zich niet te houden aan het puntensysteem en mogen zelf de hoogte van de huurprijs bepalen. Het kan dus zijn dat in de geliberaliseerde huur de huurprijs hoger uitvalt dan je gedacht had. Het kan dus zijn dat je in de particuliere huur wat langer moet zoeken naar een woning die binnen je budget past.

  Met de volgende tips wordt het huurhuis zoeken in de vrije sector een stuk eenvoudiger.

  Klik op de afbeelding om te downloaden.

  tips snel huurwoning vinden infographic

  1. Een wensenlijst opstellen

  Zet om te beginnen jouw wensen op papier. Wat je het liefst zou willen, maar ook waar je genoegen mee zou nemen – want zeker niet iedere huurder vindt meteen zijn of haar droomwoning. Je wilt ook weer niet in een vervallen krot komen te wonen, waar je wel mooi 800 euro in de maand voor neer moet leggen, dus stel een lijst met concrete eisen op. Wil je wonen in de binnenstad, aan de rand van een stad of op het platteland? Zoek je een kamer, studio, appartement of juist een volledig woonhuis?

  Blijf realistisch met je verwachtingen

  Alvast je maximum budget bepalen is ook een goed idee. Probeer hierbij wel realistisch te blijven. Een appartement van 80 m² in hartje Amsterdam klinkt goed, maar met maandelijks 500 euro te besteden, moet je je verwachtingen misschien bijstellen. Bedenk ook hoe lang je ergens wilt blijven wonen. Een jaartje ergens wonen waar je niet honderd procent enthousiast over bent, maar wel voor een spotprijs kunt wonen, is vaak nog te overzien.

  Meer lezen: Kosten huurwoning: hier moet je rekening mee houden

  2. Hoe maak je meer kans op een huurwoning?

  Kies ik voor sociale huur of de vrije sector? Ga ik een eengezinswoning huren, particulier huren of wil ik een sociale huurwoning vinden via een woningcorporatie? Vragen waar vooral nieuwe huurders hun schouders bij zullen ophalen. Eén ding weet je wel zeker: je wilt zo snel mogelijk en voor een gangbare prijs een fijne huurwoning vinden. Wel zo fijn om dan iets bekender te worden met deze veelgebruikte termen.

  Huren via een woningcorporatie

  Via woningcorporaties zul je bijna alleen maar sociale huurwoningen vinden. Particulieren bieden hun woning vaker in de vrije sector aan. Maar wat betekent dit nu eigenlijk? Het grootste verschil zit ‘m in de maximale huurprijs.

  De sociale huur houdt rekening met inkomens van huurders. Huurprijzen mogen daarom niet boven een vooraf vastgesteld bedrag komen. Hiervoor zal jij, als huurder, wel moeten voldoen aan strenge inkomenseisen. Verhuurders in de vrije sector zijn niet gebonden aan dit maximum en mogen hun huurprijs dus helemaal zelf bepalen. Simpel gezegd: in de sociale huur betaal je meestal minder, in de vrije sector ben je vaak duurder uit.

  Voordelen van huren in de vrije sector

  Nu vraag je je misschien af: waarom zou ik dan überhaupt gaan huren in de vrije sector? Nou, er zijn ook een aantal voordelen.

  • Soms worden deze woningen gestoffeerd of gemeubileerd verhuurd. Ideaal voor expats of studenten die geen inboedel hebben.
  • Bij particuliere huurwoningen heb je ook geen lange wachtlijsten. Jarenlang punten sparen is dus niet nodig.
  • Ook heb je direct contact met de verhuurder, zonder tussenkomst van een externe partij. Blijf echter wel kritisch in jouw zoektocht!

  Je loopt wel een klein risico om de gevreesde huisjesmelker tegen het lijf te lopen, die een hoge huurprijs vraagt voor een slecht onderhouden pand. Bij woningcorporaties, waar ook qua onderhoud strengere regels gelden, zul je dit minder snel tegenkomen.

  Verder lezen: Particulier huren of een woningcorporatie: wat past bij jou?

  3. Inschrijven bij een woningzoekmachine

  Nu je ingelezen bent en een helder beeld hebt van jouw ideale huurwoning, kan de zoektocht beginnen. Maar zelfs Holmes kan niets zonder zijn Watson, dus een beetje hulp is altijd welkom. Je kunt een huurmakelaar inschakelen, maar daar zal je portemonnee waarschijnlijk spontaan van dichtklappen. Veel sites bieden huurwoningen aan, maar een keuze maken is niet eenvoudig. Je gaat niet inschrijfkosten betalen voor ze allemaal en met een wachtlijst schiet je ook niets op.

  In zo’n geval zoek je een plek met een groot aanbod, waar je evenveel kans maakt als iedereen. Huurstunt is een woningzoekmachine die een huis huren in Nederland heeft gerevolutioneerd. Ons aanbod van meer dan 8000 huurwoningen is van zowel makelaars als particuliere verhuurders. Een verhuurder bepaalt zelf aan wie de woning wordt verhuurd. Daarom werken wij zonder wachtlijst. Aanmelden is helemaal gratis.

  4. Aanmelden voor huuralerts

  Wil je het laatste huuraanbod ontvangen in je inbox? Wekelijks, dagelijks of zelfs direct wanneer nieuwe huurwoningen beschikbaar zijn? Schrijf je dan gratis in voor onze huuralert. Vul de gewenste woonplaats en jouw e-mailadres in, kies een frequentie en druk op ‘inschrijven’. Zoek je een huurwoning in Utrecht, maar zou je net zo graag in Amersfoort wonen? Breid je zoekopdracht dan uit door je voor beide plaatsen aan te melden. Je kunt jouw persoonlijke huuralerts zo uitgebreid maken als je wilt.

  Altijd up-to-date

  Kies je voor directe updates, dan ben je altijd op de hoogte van ons meest actuele huuraanbod. Zo kun je meteen reageren wanneer je een woning tegenkomt die aansluit op jouw wensen. Met huuralerts van Huurstunt ben je direct up-to-date en zo de concurrentie nét een stapje voor.

  5. Probeer Premium 14 dagen gratis

  Ben je iemand die liever zelf het initiatief neemt? Met Huurstunt Premium kun je zelf onbeperkt reageren op huuradvertenties. Geen puntensysteem, geen loting, maar direct in contact komen met makelaars of particuliere verhuurder. Zo hoef je niet jarenlang ingeschreven te staan en maak je evenveel kans als andere geïnteresseerden die een reactie hebben achtergelaten. Wel zo eerlijk. Voor Premium betaal je maandelijks een vast bedrag. Ben jij nieuw bij Huurstunt? Probeer dan nu Huurstunt Premium 14 dagen gratis! Twee weken lang gratis onbeperkt reageren op huuradvertenties.

  6. Stel je proactief op

  Dat je actief aan het zoeken bent naar een huurwoning, is ondertussen wel duidelijk. Maar vergeet je ook niet proactief op te blijven stellen. Dat betekent niet alleen reacties geven op advertenties, maar ook snel reageren op berichten van verhuurders en, als het kan: bellen. Liever dan mailen. Dat zullen verhuurders ook waarderen. Aan de telefoon heb je meer kans om te overtuigen dan in tekst en kun je je beter onderscheiden van je concurrentie. Zorg ook dat je, als daar naar wordt gevraagd, documenten als een kopie van je ID, referenties, etc. zo snel mogelijk aanlevert.

  Bekijk ook: Reageren op een huurwoning + voorbeeldbrief

  7. Hulp bij zoeken huurwoning

  Laat ook je omgeving weten dat je op zoek bent. Wie weet heeft je opa of oma nog de gouden tip voor je! Hoe meer mensen in jouw sociale kring weten dat je woningzoekende bent, hoe meer kans van slagen. Plaats een oproep op social media; op je eigen timeline en binnen groepen die daarvoor bedoeld zijn. Er zijn genoeg Facebook-pagina’s te vinden die speciaal bestemd zijn voor oproepen van huurders.

  8. Nog geen succes? Verbreed je horizon!

  Heb je toch nog niet gevonden wat je zocht? Probeer dan je wensen iets bij te schaven. Misschien zul je toch genoegen moeten nemen met iets minder. Je wens om in de binnenstad op kamers te gaan moet je misschien bijstellen naar een (goedkopere) studio aan de rand van de stad. Juist wanneer je op minder gewilde plekken gaat zoeken, en dus minder concurrentie hebt, kun je vaak ruimer wonen voor een lagere huurprijs. De woningen zijn waarschijnlijk alleen wat minder goed bereikbaar.

  9. Een geslaagde bezichtiging

  Het is je gelukt om op bezichtiging te komen! Nu gaat het echte overtuigen pas beginnen. Tijdens een bezichtiging kun je eens goed kijken of dit inderdaad zo’n leuke woning is als het leek op de foto’s. Dit is ook het moment om al jouw prangende vragen te stellen. Maar ook de verhuurder gebruikt een bezichtiging om te peilen of jij een geschikte huurder bent.

  We geven je alvast zes tips om jouw bezichtiging tot een succes te maken:

  1. Maak een goede eerste indruk.
  2. Juich niet te vroeg.
  3. Bedenk relevante vragen.
  4. Waak voor bijkomende kosten.
  5. Laat je niet afschrikken door concurrentie.
  6. Gebruik onze checklist voor een geslaagde bezichtiging.

  Verder lezen: 6 tips voor een geslaagde bezichtiging (met checklist!)