Een openstaand raam met een kat die ervoor zit

Vier tips om je woning koel te houden

29 juli 2022

Laatste update: 28 maart 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Warm weer is heerlijk, maar heeft ook z'n nadelen. Zo kan het tijdens een warme zomer binnen ondraaglijk heet worden. Juli is doorgaans de warmste maand van het jaar. En de klimaatverandering zorgt er ook nog eens voor dat het extra warm wordt. Hierdoor wordt er zelfs regelmatig een hitterecord gebroken. Een reden dus om rustig aan te doen, verkoeling te zoeken, een frisse salade eten en voldoende water te drinken. 

Inhoudsopgave

    1. Gordijnen dicht houden om zon tegen te houden

    Doe op warme dagen overdag de gordijnen, rolluiken of luxaflex dicht. Door ook de ramen en deuren te sluiten kan de warmte niet naar binnen stromen. Ook zonneschermen zorgen er voor dat de warmte buiten blijft. Doe de zonwering dus omlaag om het in huis koel te houden. Open ramen of deuren wel af en toe als de zon fel schijnt. Zo kan er toch wat frisse lucht naar binnen stromen.

    2. Ventileer als het buiten koeler is, zo kan warmte weg

    Zet alle ramen en deuren open zodra het buiten koeler wordt. Meestal is dat in de avond. Dan stroomt de warme lucht weg en stroomt er koelere lucht naar binnen. Hoe eerder je dit doet, hoe meer effect het heeft. Zet je ook 's nachts graag de ramen open en hou je de vliegen liever buiten? Maak dan gebruik van een hor. Heb je geen airco, dan kun je een doe-het-zelfairco maken. Zet s nachts of overdag een bak met bevroren water voor je ventilator. Dan wordt het binnen een stuk koeler.

    Een man en een vrouw zijn aan het lezen voor een openstaand raam

    3. Verkoelende kamerplanten: reinig de lucht ook meteen

    Kamerplanten kunnen een interieur helemaal opfleuren. In huis zorgen ze overdag voor een groene, natuurlijke touch. Maar sommige planten hebben ook nog eens verkoelende krachten. Dit komt bijvoorbeeld doordat ze CO2 opnemen en zuurstof uitstoten of doordat de bladeren vocht vast houden. Voorbeelden van zulke kamerplanten zijn de Treurvijg, de Rubberplant, Aglaonema, de Palm, en de Vrouwentong.

    4. Groen dak zorgt voor een betere isolatie

    Ook bepaalt het daktype hoe warm het wordt in je appartement. In een appartement onder een plat dak is het vaak erg warm en lastig om het huis te koelen. Een manier om dit probleem op te lossen is het maken van een groen dak op het platte dak.

    Milieubewust

    Het groeiende gras of sedum op je dak zorgt niet alleen voor verkoeling, maar ziet er ook nog eens fraai uit en draagt bij aan de biodiversiteit in de buurt. Een groen dak is dus ook duurzame keuze voor milieubewuste bewoners. Natuurlijk is het als huurder niet aan jou of er een verkoelend groen dak wordt aangelegd, maar je kunt allicht samen met andere enthousiaste huurders eens een balletje opgooien bij de woningbouwvereniging of verhuurder.

    Woning koel houden

    Natuurlijk zijn er meer factoren die bepalen hoe warm of koel het 's zomers is in je woning. Bepalend is onder andere het soort woning dat je hebt. Stenen houden meer hitte vast dan hout en gloeien door als de zon al onder is. Hierdoor houdt de woning warmte vast.

    Dikke muren

    Goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen hebben vaak dikke muren en houden daardoor ook warmte vast. En in een appartement op de begane grond is het gemakkelijker om je hoofd koel te houden dan in een bovenwoning. Ook is het weertype van invloed op de temperatuur binnen; waait het, dan is het in huis koeler. En staat je huis in de schaduw van bomen in de tuin? Dan koelt ook dan je huis eerder af.

    Terug naar het overzicht