blokwoningen in rotterdam

Wat zijn de leukste wijken in Rotterdam?

07 oktober 2022

Laatste update: 22 maart 2024

Wonen in Rotterdam is aantrekkelijk. De op twee na grootste stad van Nederland heeft een bruisende binnenstad met moderne gebouwen en een levendig uitgaanscentrum. De criminaliteit daalde de afgelopen jaren met 32%, de inwoners van de Maasstad voelen zich dan ook steeds veiliger. Een sociale huurwoning vinden in Rotterdam kan lastig zijn. 

Inhoudsopgave

  Wonen in Rotterdam Centrum

  In het centrum van Rotterdam woon je op een steenworp afstand van het Museumkwartier, waarin je onder andere de Kunsthal, het Chabot Museum en museum Boijmans van Beuningen vindt. Topmusea met een veelzijdig aanbod aan exposities over onder andere oude en hedendaagse kunst, design, fotografie en architectuur.

  In het centrum vind je daarnaast een groot winkelgebied met de drukke winkelstraten Lijnbaan en Coolsingel, maar ook diverse parken die de hectiek van de binnenstad afwisselen met rustgevend groen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het Park en het Museumpark, met een aantal kunstwerken in de open lucht.
  Rotterdam in vogelvlucht

  Wonen in Rotterdam Oude Noorden

  De vooroorlogse wijk het Oude Noorden leeft de laatste jaren helemaal op. Je vindt er jonge en oude bewoners, en gezamenlijke tuinen en speelplaatsen. De huurprijzen liggen er lager dan in het centrum.

  Het is een vitale, kindvriendelijke buurt waarin regelmatig markten te vinden zijn, zoals de Oogstmarkt aan het Noordplein. Ook het aanbod aan leuke winkels en café's in onder andere de Zwart Jansstraat en de Zaagmolenkade maken het Oude Noorden een geweldige plek om in te wonen.

  De wijk bestaat uit verschillende buurten, zoals de Erasmusbuurt en het Rottekwartier. Een verborgen parel is de verborgen Schoonoordtuin. Er zijn ook een aantal nieuwbouwprojecten gestart, waardoor de wijk volop in ontwikkeling is. Zo wordt de voormalige gevangenis aan de Noordsingel herontwikkeld tot wooncomplex.

  Rotterdam oude centrum met mensen

  Kop van Zuid

  Tegenover het centrum ligt de Kop van Zuid, een energieke plek met veel hoogbouw en een prachtig uitzicht op de zuidoever van de Maas. Je kunt er prachtig wandelen langs de kade en er zijn verschillende restaurants en foodhallen waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje.

  De Kop van Zuid is een deelgebied van de wijk Feijenoord en wordt verbonden met het centrum via de prachtige Erasmusbrug en een metroverbinding. De wijk bestaat vooral uit éénpersoons huishoudens en grote, nieuwe appartementencomplexen met lift die vooral bewoond worden door mensen in de leeftijd van 27 tot 39 jaar. Een huurwoning met havenzicht is natuurlijk geen straf, dus veel mensen wonen graag in deze wijk. Er zijn nog steeds huurappartementen beschikbaar.

  Kralingen

  De Rotterdamse wijk Kralingen bestaat uit Kralingen-Oost en Kralingen-West en is een wijk vol contrasten. De wijk heeft een historische uitstraling, is vernoemd naar het Kralingse Bos en ligt tussen de Nieuwe Maas en de Kralingse Plas.

  Kralingen-Oost is een welvarende wijk die onder andere de hogeschool en Erasmus Universiteit en dus ook vele studenten huisvest. Kralingen-West is met name een volksbuurt met sociale woningbouw en uitdagingen op het gebied van werkloosheid en schooluitval.

  Aan de oostkant is de nieuwbouwwijk Nieuw-Kralingen in aanbouw. Kralingen is per metro en tram goed verbonden aan de andere stadsdelen. De mix van zowel historische panden als nieuwbouw, sociale woningbouw en villa's en dito mix aan inwoners maken Kralingen tot een wijk met een uniek en divers karakter.

  creatief overzicht van Rotterdam

  Katendrecht

  Nabij de Kop van Zuid ligt, ook omringd door water, de wijk Katendrecht. Ook Katendrecht is onderdeel van de wijk Feijenoord. Hippe restaurantjes, koffiebarretjes, ijssalons, en winkels maken Katendrecht tot een wahalla voor foodies.

  De stad klom op tot de inmiddels op één-na-veiligste wijk van Rotterdam. Aan de kade van het schiereiland ligt het Stoomschip Rotterdam, dat je onder begeleiding van een gids kunt bezichtigen. De meeste uitgaansgelegenheden zijn gevestigd aan het Deliplein, het dichtstbijzijnde metrostation is Rijnhaven. In Katendrecht zijn veel éénpersoonshuishoudens en appartementencomplexen met lift, de leeftijden van de inwoners zijn divers.