Wat zijn de leukste wijken in Rotterdam?

Wat zijn de leukste wijken in Rotterdam?

07 oktober 2022

Wonen in Rotterdam is aantrekkelijk. De op twee na grootste stad van Nederland heeft een bruisende binnenstad met moderne gebouwen en een levendig uitgaanscentrum. De criminaliteit daalde de afgelopen jaren met 32%, de inwoners van de Maasstad voelen zich dan ook steeds veiliger. Een sociale huurwoning vinden in Rotterdam kan lastig zijn. De gemiddelde wachttijd is circa vijf jaar. Veel mensen zoeken dan ook naar een woning in de vrije sector. Wordt Rotterdam je nieuwe thuisstad, dan is het aan jou in welk stadsdeel je het liefste gaat wonen. De verschillende wijken hebben hun eigen highlights en eigen karakter. Maar wat zijn nu de populairste wijken in Rotterdam en in welke wijk kun je het beste gaan wonen? We zetten de leukste plekken voor je op een rij.

Centrum

In het centrum van Rotterdam woon je op een steenworp afstand van het Museumkwartier, waarin je onder andere de Kunsthal, het Chabot Museum en museum Boijmans van Beuningen vindt. Topmusea met een veelzijdig aanbod aan exposities over onder andere oude en hedendaagse kunst, design, fotografie en architectuur. In het centrum vind je daarnaast een groot winkelgebied met de drukke winkelstraten Lijnbaan en Coolsingel, maar ook diverse parken die de hectiek van de binnenstad afwisselen met rustgevend groen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het Park en het Museumpark, met een aantal kunstwerken in de open lucht.

Het centrum is dan ook een uitstekende keuze als je behoefte hebt aan zowel avontuur als een plek om weer op te kunnen laden. Ook uitkijktoren de Euromast, de Witte de Withstraat met vele leuke horecagelegenheden en woon- en winkelcentrum de Markthal bieden genoeg vertier. De bijzondere moderne architectuur, zoals de kubuswoningen van Piet Blom en de Erasmusbrug, geven de stad bovendien een prachtig gezicht. Deze trekpleisters halen toeristen naar de stad en maken de binnenstad met name voor jongeren interessant om in te wonen. Huurwoningen en appartementen in het centrum van de stad zijn echter niet goedkoop. Het kan dan ook even zoeken zijn voordat je een geschikte huurwoning vindt.

Oude Noorden

De vooroorlogse wijk het Oude Noorden leeft de laatste jaren helemaal op. Je vindt er jonge en oude bewoners, en gezamenlijke tuinen en speelplaatsen. De huurprijzen liggen er lager dan in het centrum. Het is een vitale, kindvriendelijke buurt waarin regelmatig markten te vinden zijn, zoals de Oogstmarkt aan het Noordplein. Ook het aanbod aan leuke winkels en café's in onder andere de Zwart Jansstraat en de Zaagmolenkade maken het Oude Noorden een geweldige plek om in te wonen. De wijk bestaat uit verschillende buurten, zoals de Erasmusbuurt en het Rottekwartier. Een verborgen parel is de verborgen Schoonoordtuin. Er zijn ook een aantal nieuwbouwprojecten gestart, waardoor de wijk volop in ontwikkeling is. Zo wordt de voormalige gevangenis aan de Noordsingel herontwikkeld tot wooncomplex.

Kop van Zuid

Tegenover het centrum ligt de Kop van Zuid, een energieke plek met veel hoogbouw en een prachtig uitzicht op de zuidoever van de Maas. Je kunt er prachtig wandelen langs de kade en er zijn verschillende restaurants en foodhallen waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. De Kop van Zuid is een deelgebied van de wijk Feijenoord en wordt verbonden met het centrum via de prachtige Erasmusbrug en een metroverbinding. De wijk bestaat vooral uit éénpersoons huishoudens en grote, nieuwe appartementencomplexen met lift die vooral bewoond worden door mensen in de leeftijd van 27 tot 39 jaar. Een huurwoning met havenzicht is natuurlijk geen straf, dus veel mensen wonen graag in deze wijk. Er zijn nog steeds huurappartementen beschikbaar.

Kralingen

De Rotterdamse wijk Kralingen bestaat uit Kralingen-Oost en Kralingen-West en is een wijk vol contrasten. De wijk heeft een historische uitstraling, is vernoemd naar het Kralingse Bos en ligt tussen de Nieuwe Maas en de Kralingse Plas. Kralingen-Oost is een welvarende wijk die onder andere de hogeschool en Erasmus Universiteit en dus ook vele studenten huisvest. Kralingen-West is met name een volksbuurt met sociale woningbouw en uitdagingen op het gebied van werkloosheid en schooluitval. Aan de oostkant is de nieuwbouwwijk Nieuw-Kralingen in aanbouw. Kralingen is per metro en tram goed verbonden aan de andere stadsdelen. De mix van zowel historische panden als nieuwbouw, sociale woningbouw en villa's en dito mix aan inwoners maken Kralingen tot een wijk met een uniek en divers karakter.

Katendrecht

Nabij de Kop van Zuid ligt, ook omringd door water, de wijk Katendrecht. Ook Katendrecht is onderdeel van de wijk Feijenoord. Hippe restaurantjes, koffiebarretjes, ijssalons, en winkels maken Katendrecht tot een wahalla voor foodies. De stad klom op tot de inmiddels op één-na-veiligste wijk van Rotterdam. Aan de kade van het schiereiland ligt het Stoomschip Rotterdam, dat je onder begeleiding van een gids kunt bezichtigen. De meeste uitgaansgelegenheden zijn gevestigd aan het Deliplein, het dichtstbijzijnde metrostation is Rijnhaven. In Katendrecht zijn veel éénpersoonshuishoudens en appartementencomplexen met lift, de leeftijden van de inwoners zijn divers.

Woning vinden in Rotterdam

Natuurlijk kun je van mening verschillen over wat de leuke wijken in Rotterdam precies zijn. Bovendien zijn er naast deze vier favorieten vele andere plekken in Rotterdam waar het prettig wonen is. Zo is bijvoorbeeld ook Delfshaven een aangename wijk met overgebleven historie en veel groen. Of Blijdorp, nabij Diergaarde Blijdorp, waar het leuk wonen is als je houdt van statige singels en rustige straten.

Heb jij besloten waar in de havenstad je het liefst wilt wonen? Dan hoef je alleen nog maar een geschikte huurwoning te vinden. Huurstunt kan je een lange zoektocht besparen. Je vindt er namelijk de aangeboden woningen van makelaars en particuliere verhuurders, handig verzameld op één plek. Voer eenvoudig als zoekopdracht "Rotterdam" in en zet de juiste zoekfilters aan. Daarmee zorg je ervoor dat in de zoekresultaten alleen het relevante woningaanbod verschijnt; alleen de woningen die voldoen aan jouw wensen.

Heb je een interessante woning op het oog, dan kun je met een Premium Account direct contact opnemen met de verhuurder en een afspraak maken voor een bezichtiging. Wie weet val je in de smaak bij de woningeigenaar en is de woning binnen de kortste keren wel van jou. Dan kan het woonavontuur in Rotterdam eindelijk beginnen!