Mag een verhuurder huisdieren verbieden?

Mag een verhuurder huisdieren verbieden?

22 maart 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Het is de nachtmerrie van elke katten- en hondeneigenaar: je vindt je droomhuis via het woningoverzicht van Huurstunt, maar je trouwe viervoeter mag niet mee. De verhuurder vermeldt nadrukkelijk in de huurvoorwaarden dat Tijger en Max niet welkom zijn en dat hij op basis daarvan de huurder kiest. Teleurgesteld druip je af en sluit je de zoektocht maar weer af, want afscheid nemen van je huisdier is iets wat je nooit zult doen.

Inhoudsopgave

  Wat zegt de wet over huisdieren in huurwoningen?

  Het antwoord op deze vraag is heel kort, namelijk: niets. In de huidige wetgeving wordt helemaal niets gezegd over het verbieden van huisdieren in de huurovereenkomst.

  Dat betekent natuurlijk niet dat de verhuurder geen eigen voorwaarden mag noemen.  De verhuurder mag van je vragen om geen huisdieren te houden in zijn huurwoning en als jij daarmee akkoord gaat en je deze wens niet hebt, dan is er geen probleem. Je ondertekent het contract en denkt dat je je hier aan gaat houden.

  Natuurlijk kan het zijn dat je al een aantal jaren in een huurwoning woont en dat je nu toch wel verlangt naar een pluizig vriendje. Wat nu? Moet je nu verhuizen, omdat je destijds dat huurcontract getekend hebt? Niet altijd…

  Geeft je huisdier overlast?

  Voor het gemak maken we onderscheid tussen twee soorten huisdieren, namelijk huisdieren die wel overlast geven en dieren die dit niet doen. In de eerdere uitspraken van rechters is weinig tot niets te vinden over het uitzetten van huurders omwille van een niet overlast gevend huisdier.

  Er is wel genoeg te vinden over overlast gevende huisdieren. Blaft jouw stoere terriër dag en nacht en krijg je ‘m met geen mogelijkheid stil, dan kunnen je buren bij je huurbaas gaan klagen. Die kan je dan vragen om je huisdier weg te doen, maar als jij dit niet wilt dan kan het komen tot een rechtszaak.

  De rechter zal dan moeten beslissen of je het huisdier mag houden. Het is hierbij natuurlijk afhankelijk in welke mate je buren echt last hebben van je huisdier.

  Belang huurder vs. belang verhuurder

  Heb jij een huisdier die netjes zijn snuitje gesloten houdt en geen schade toebrengt aan de huurwoning, dan kan de rechter een afweging maken van het belang van de verhuurder en dat van jou als huurder.

  De verhuurder kan gewoonweg niet van huisdieren houden, maar dat is natuurlijk geen belang waar de rechter mee akkoord gaat. Dat is namelijk geen gegronde reden om jou te beperken in je woongenot. Woongenot houdt in dat je ‘ongestoord’ van de huurwoning mag genieten. Het weigeren van een huisdier is een beperking van dit woongenot.

  Je mag je huurwoning niet bewonen zoals jij dat graag wilt en dat mag niet. Als je plezier beleeft aan het samenwonen met een huisdier, dan moet dit kunnen, mits het een normaal huisdier is. 

  Juist omdat een huisdier het woongenot bevordert, kan dit voor de rechter een reden zijn om je huisdier te laten blijven. Wil de verhuurder dit niet, dan is het aan hem of haar om aan te tonen dat het belang van de verhuurder zwaarder weegt dan dat van jou en die kans is klein.

  De rechter zal daarom ook bijna altijd in jouw voordeel uitspraak doen. Er is – voor zover bekend – geen enkele rechter geweest in Nederland die een huisdier dat geen overlast veroorzaakte uit huis gezet heeft.

  Kortgezegd is het dus helemaal aan jou om te kiezen voor een huisdier in een huurwoning. Het kan zijn dat de verhuurder een rechter vraagt om te oordelen over jouw situatie, maar in veel gevallen zul je het huisdier mogen houden. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een conflict te vermijden en te kiezen voor een huurwoning waar een huisdier gewenst is. Dat scheelt voor jou en je huisdier een hoop stress. De keuze is helemaal aan jou!

  Terug naar het overzicht