Gracht met boten

Wat zijn de populairste Nederlandse steden om in te wonen?

04 november 2022

Laatste update: 25 maart 2024

Afbeelding auteur

Jelle

In Nederlandse gemeenten wordt veel naar woningen gezocht. Steden in de Randstad zijn populair, maar ook steden met een centrale ligging, zoals Utrecht en Zwolle. In deze blog lees je in welke vijf Nederlandse steden mensen het liefste wonen en waarom.

Inhoudsopgave

  1. Amsterdam; de hoofdstad

  De nummer één is vast geen verrassing: Amsterdam is volgens onderzoeken de beste stad van Nederland om in te wonen. De hoofdstad scoort hoog vanwege het prachtige historische karakter, de centrale ligging en de economische ontwikkelingen.

  Grootste gemeente van Nederland

  Door het grote aantal goede voorzieningen wonen mensen graag in de grootste gemeente van Nederland. Er wonen dan ook bijna één miljoen mensen en de wachttijd voor een sociale huurwoning is er dertien jaar. Populaire wijken om in te wonen zijn behalve de grachtengordel ook de Jordaan en de Pijp.

  Groep mensen kijkt over de Amsterdamse grachten

  2. Utrecht; de snelst groeiende stad

  Utrecht is de snelst groeiende stad en heeft een hoogopgeleide bevolking. Deze grote stad ligt op de meest centrale plek in Nederland. Met het openbaar vervoer beweeg je je niet alleen in de stad gemakkelijk van a naar b, maar ben je ook in no time in buursteden als Amsterdam, Den Haag en Amersfoort.

  Utrecht krioelt van de studenten

  Door de vestiging van een universiteit en hogeschool wonen er in Utrecht ook veel studenten. Langs de grachten kun je mooi wandelen, winkelen en uitgaan. Behalve het centrum zijn ook de wijken Vleuten- de Meern en Leidsche Rijn populair onder woningzoekenden.

  Hoge wachttijden in Utrecht

  De populariteit van deze stad heeft helaas ook een keerzijde: de wachttijd voor een sociale huurwoning kan er lopen tot dertien jaar. Op Amsterdam na is Utrecht ook de duurste stad om in te wonen.

  Aangezicht van Utrecht en haar grachten

  3. Delft; bekend om innovaties

  Ook de binnenstad van Delft is qua openbaar vervoer, winkels, en horeca van alle gemakken voorzien. De Zuid-Hollandse stad heeft één van de beste technische universiteiten van Nederland, die allerlei noviteiten voortbrengt.

  Elon Musk en Delft

  Zo is Delft de Hyperloop aan het ontwikkelen; het door Elon Musk gelanceerde idee van een vacuümtrein die reizigers in een half uur naar Parijs kan brengen.

  Delft is een populaire studentenstad

  Delft is dus ook populair onder studenten. Je vindt er weinig grote modeketens, maar des te meer kleine boetiekjes, en in principe zijn in Delft alle voorzieningen op de fiets te bereiken. De wachttijd voor een sociale huurwoning is in Delft gemiddeld zeven jaar. Interessante wijken om in te wonen zijn onder andere Buitenhof Noord en de Olofsbuurt.

  Aangezicht van delft met een hyperloop trein

  4. Amersfoort; centrale ligging

  Amersfoort is minder massaal dan grote steden zoals Utrecht en Amsterdam, en heeft volgens inwoners dan ook de gezelligheid van een dorp. De stad heeft net als Utrecht een centrale ligging en is daardoor vanuit alle windrichtingen goed te bereiken.

  Ook Amersfoort heeft een historische binnenstad met een groot aanbod aan winkels en uitgaansgelegenheden.

  Populaire wijken zijn behalve het centrum van de stad ook Randenbroek en Kattenbroek. De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning is er ongeveer acht jaar.

  Amersfoortse grachten met bootjes en de poort

  5. Zwolle; groene parel van Overijssel

  Zwolle is met 33 parken, waaronder park Eekhout, de groenste gemeente in deze lijst. De stad ligt op een centrale plek in Nederland, en is hierdoor ook voor de inwoners van de drie noordelijke provincies goed te bereiken.

  Prettig winkelen en prettige huurprijzen

  In de alom bekende Diezerstraat is het prettig winkelen, en de huurprijzen liggen in Zwolle aanzienlijk lager dan in de Randstedelijke steden. Het Bevrijdingsfestival en poppodium Hedon trekt vele muziekliefhebbers aan.

  En doordat Zwolle maar 130.000 inwoners heeft hoef je nooit lang in de rij te staan voor een expositie in Museum de Fundatie.

  Toch is de wachttijd voor een sociale huurwoning er gemiddeld ruim zeven jaar. Populaire wijken om in te wonen zijn Assendorp en Diezerpoort.

  Plein in zwolle met de diezerpoort

  Lees ook: Wat zijn de leukste wijken in Rotterdam?

   

  Terug naar het overzicht