Twee studenten zijn aan het verhuizen en tillen een grote verhuisdoos een trap op.

Wil jij op kamers gaan? Dit is alles wat je moet weten voor als je op kamer te gaan wonen

18 augustus 2023

Laatste update: 19 april 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Je bent net geslaagd en klaar om de (studenten)wereld te veroveren. Maar dan komt de realiteit om de hoek kijken... Waar moet je beginnen als je op kamers wilt gaan? Hoe tover je die muffe studentenkamer om tot een waardig onderkomen? En wat is huurtoeslag en heb je daar wel recht op? Maak je geen zorgen! 

Inhoudsopgave

  Waarom jij op kamers wilt gaan (en je ouders ook)

  Op kamers gaan is een droom voor veel jongeren, vooral als je je hele leven al thuis woont. Maar waarom zou je eigenlijk het comfortabele paleis verlaten dat je ouderlijk huis is en deze willen inwisselen voor een collegekot? Hier zijn enkele overtuigende redenen:

  • Studeren zonder reistijd: Als je gaat wonen in de stad waar je studeert, vermijd je lange reistijden naar je studieplek.

  • Vrijheid en zelfstandigheid: Er is niets mooiers dan genieten van de zelfstandigheid die op jezelf wonen met zich meebrengt. Voor de derde dag op een rij hamburgers als avondeten? Waarom ook niet. Slinger die airfryer maar aan!

  • Een oudervrije zone: Door op jezelf te gaan wonen minimaliseer je de invloed die je ouders op je hebben. Met andere woorden: je staat zelfstandiger in het leven en heb je minder last van ze (en zij ook van jou😉)

  • De basisbeurs is terug: Vanaf het schooljaar 2023/2024 heb je weer recht op de basisbeurs. Dat scheelt weer bij je maandelijkse uitgaven en maakt boodschappen doen en zelfstandig op je benen staan een stuk aantrekkelijker.

  Een student zit op de grond met een grote rugtas voor zich.

  De basisbeurs is terug vanaf september 2023

  Ga je studeren vanaf het schooljaar 2023-2024? Gefeliciteerd! Dit betekent namelijk dat je weer recht hebt op de zogeheten basisbeurs, wat samen met de aanvullende beurs, rentedragende lening, studentenreisproduct en collegegeldkrediet onderdeel is van de studiefinanciering in Nederland. Dit geldt trouwens ook voor studenten aan het hoger onderwijs uit de oude regeling die nog recht hebben op studiefinanciering. En dat pakt nog eens éxtra voordelig uit als je besluit op kamers te gaan. Hoe dat precies zit, vertellen we hieronder.

  Eurobiljetten in de opgehouden handen van een man.

  Wat is de basisbeurs?

  In het nieuwe studiefinancieringsstelsel dat ingaat per september 2023 is de basisbeurs een gift. Dat houdt in dat je deze niet terug hoeft te betalen. Houd er echter rekening mee dat dit alleen het geval is als je binnen tien jaar je diploma haalt. Als dit niet lukt moet je, ook als je vanaf september 2023 bent gaan studeren, het hele bedrag met rente terugbetalen. En dat alleen al is wel de moeite waard om de studieboeken in te duiken dus!

  Op kamers gaan en de basisbeurs vanaf september 2023

  Over het algemeen geldt namelijk dat je recht hebt op meer studiefinanciering als je uitwonend bent en voldoet aan een aantal eisen. Dit houdt in dat je op een ander adres woont en ingeschreven staat dan die van je ouderlijk huis. Daar komt voor het schooljaar 2023-2024 ook nog eens bij dat de basisbeurs voor uitwonende studenten tijdelijk verhoogd is. Dit bedrag komt neer op €439,20 per maand voor het hoger onderwijs, en €460,81 voor het mbo dat je niet terug hoeft te betalen! Laat dat de pechgeneratie maar niet horen…

  Wanneer heb ik recht op studiefinanciering in 2024?

  Jammer genoeg geldt hier helaas ook dat niet alles dat blinkt goud is. Om recht te hebben op studiefinanciering, moet je namelijk aan een aantal eisen voldoen. Zo moet je op het mbo minimaal 18 jaar oud zijn. Voor het hoger onderwijs is er geen minimumleeftijd. Voor beide vormen van onderwijs moet je jonger dan 30 jaar oud zijn op het moment dat je studiefinanciering in gaat. Meer over de voorwaarden voor studiefinanciering, lees je hier.

  Drie vrouwen op leeftijd die gekleed zijn in moderne streetwear zoals de gemiddelde jonge vrouwelijke student.

  Hoeveel studiefinanciering krijg ik in 2024?

  Naast de basisbeurs is er altijd de mogelijkheid om tot een bepaald bedrag bij te lenen. Dit kan zowel voor het hoger onderwijs als voor het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Voor het mbo kun je, inclusief de tijdelijk verhoogde basisbeurs in 2023, dus €1.063,97 studiefinanciering krijgen.

  Voor het schooljaar 2023-2024 in het hoger onderwijs kun je maximaal €1315,00 krijgen als je op kamers gaat. Hoe dat precies zit, lees je op de site van DUO. Geld lenen is (helaas) nog altijd niet gratis. Alles behalve de basisbeurs betaal je later met rente terug na het halen van je diploma. Een bijbaantje fixen voor het begin van je studie is dus zo verkeerd nog niet!

  Het studentenreisproduct

  Het studentenreisproduct is een digitaal product dat je op een persoonlijke OV-chipkaart kunt zetten als je studeert. Je hebt recht op een OV-chipkaart voor studenten als je recht op studiefinanciering hebt. Hoe je je studentenreisproduct aanvraagt, lees je hier.

  Het studenten OV is bedoeld om te kunnen reizen tussen je huis, studie en kamer. Je kunt dan ook kiezen voor een week- óf weekendabonnement. Voor mbo niveau 1 en 2 studenten is een studentenreisproduct gratis. Voor studenten van de hogeschool en universiteit wordt dit reisproduct omgezet in een gift als je je diploma binnen 10 jaar haalt.

  Een drukke bushalte in Amsterdam.

  Heb je als student recht op huurtoeslag in 2024?

  Er wordt niet gekeken naar of je een student of werkende bent bij de berekening van de huurtoeslag. De meeste studenten voldoen helaas niet aan de criteria om in aanmerking te komen voor deze regeling. Je hebt recht op huurtoeslag als:

  • je inkomen niet te hoog is (dit hangt af van je huur, leeftijd en samenstelling van je huishouden);

  • je inkomsten niet te hoog zijn, studiefinanciering telt hierbij niet mee (maximaal €33.748 per jaar);

  • je kale huur in 2024 niet hoger dan €879,66 per maand is (als alle bewoners ouder dan 23 jaar zijn);

  • je kale huur in 2023 niet hoger dan €454,47 per maand is (als alle bewoners jonger dan 23 jaar zijn);

  • je een zelfstandige woonruimte huurt: met eigen toegangsdeur met slot, keuken en wc. Woonboten en recreatiewoningen zijn hierbij uitgesloten.

  Je huurtoeslag voor 2024 berekenen

  Als je een van de gelukkigen bent die wél in aanmerking komt voor huurtoeslag, gefeliciteerd! Het is echter goed om te weten dat niet iedereen dezelfde hoeveelheid toeslag krijgt. Ook weten wat je kunt verwachten in 2024 als je op kamers gaat? Op de site van de Belastingdienst kun je alvast een proefberekening maken!

  Een student die vol spanning naar haar laptop kijkt terwijl ze op een potlood bijt.

  De checklist op kamers gaan

  De keuze om op kamers te gaan gaat meestal niet over één nacht ijs (sterker nog, de meeste jongeren doen er minstens twee over 😊). Maar het is zonder gekheid erg belangrijk om alles goed en netjes geregeld te hebben, voor het ontvangen van je stufi op je studentenrekening, bij geval van nood en voordat je halsoverkop op je eigen benen moet staan in een nieuwe stad bijvoorbeeld.

  Daarom hebben wij de ultieme op kamers gaan checklist voor je samengesteld, zodat jij (en je ouders) met een gerust hart kunnen gaan slapen! Denk er daarnaast om dat je, als je gaat verhuizen, ook weer andere zaken moet regelen zoals het opzeggen van je inboedelverzekering.

  Hoe oud moet je zijn om op kamers te gaan?

  Je moet minstens 18 jaar oud zijn om je huurcontract in Nederland te kunnen ondertekenen. Je kunt dus zelf op kamers gaan vanaf je achttiende. Dit heeft alles te maken met de Nederlandse wet.

  Je bent dan namelijk handelingsbekwaam. Dit houdt in dat je je eigen contracten mag tekenen voor de wet, wat bijvoorbeeld ook inhoudt dat je je eigen bankrekening kunt openen. In sommige situaties is het mogelijk om eerder op kamers te gaan, met toestemming van een voogd bijvoorbeeld. Tot die tijd zijn je ouders dus je enige huisgenoten.

  Wat kost op kamers gaan?

  Het korte antwoord hierop is dat je voor een studentenkamer aan een huurprijs tussen de €350 en €600 moet denken. Het langere antwoord is helaas dat dit sterk afhangt van verschillende factoren.

  Hoe duur je toekomstige huur gaat zijn, ligt onder andere aan de stad waar je gaat wonen, de locatie van je kamer, of je liever in een zelfstandige woning wilt wonen zoals een appartement of studio, of je huurt via een woningcorporatie of via studentenhuisvesting en nog meer. Zo kun je je misschien voorstellen dat je meer betaald voor een studentenhuis in het hartje van Amsterdam dan voor een kamer in een afgelegen stukje van Enschede.

  Een vrouwlijke student staart vol verwachting naar haar spaarvarken.

  Je (kleine) studentenkamer inrichten

  Als je voor het eerst op kamers gaat, zal je een hoop nieuwe spullen nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan leuke meubels zoals een tafel en bureau, keukenapparatuur en een wasmachine als die niet aanwezig zijn. Wat je allemaal nodig hebt, ligt dus sterk aan wat er in de studentenhuizen zelf al aanwezig is.

  Gezien je te maken hebt met een beperkte woonruimte, is het daarnaast een goed idee om zo verstandig mogelijk met je inrichting om te gaan. Zie voor meer interieurtips over het inrichten van je studentenhuis ook onze blog, naast adviezen over je indeling vind je daar ook tips over onder andere akoestiek en geluiddemping. Niet alleen fijn voor jou, maar ook voor je medestudenten!

  Een kleine, maar gezellig ingerichte studentenkamer met een bank, bureau en planten.

  Goedkoop inrichten

  In tegenstelling tot wat veel studenten denken, hoeft het aanschaffen van meubels gelukkig niet duur te zijn. Banken en tafels kun je vaak goedkoop en soms zelfs gratis vinden op online marktplaatsen en social media. Een ander goed idee is om eens een kijkje nemen bij tweedehands zaken.

  In onze checklist op kamers gaan vind je alles wat je nodig hebt bij het op kamers wonen. Tenslotte kun je ook altijd je ouders lief aankijken als je een verhuiswagen nodig hebt en de plaatselijke IKEA weet te vinden ;).

  Voorbereid je studentenleven in

  Of je nu gaat studeren aan een universiteit, hogeschool of ROC, met deze blog ga je bewapend met airfryer en al een glansrijke toekomst tegemoet! Het leven in grote steden in een nieuwe kamer kan alleen best eenzaam aanvoelen. Vergeet daarom naast je studie en het regelen van praktische zaken dus vooral niet om nieuwe vrienden te maken en regelmatig af te spreken met oude vrienden! Enne, laat af en toe ook eens wat van je horen bij het ouderlijk huis, vind je moeder leuk!

  Een oudere vrouw met kort, grijs haar die iets op haar smartphone leest.

  Terug naar het overzicht