De grachten van Amsterdam met verschillende gekleurde grachtenpanden.

Nederlandse steden horen bij duurste van Europa

25 januari 2021

Laatste update: 06 mei 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Nederlandse huurprijzen stijgen ieder jaar. In 2020 kregen we alleen met een wel erg forse groei te maken – de grootste in zes jaar tijd. In de top 10 van duurste steden in Europa staan maar liefst vier Nederlandse noteringen. De effecten van de corona-pandemie zijn in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag qua huurprijs minder goed merkbaar dan in andere Europese steden. Ook de internationale toestroom is er niet zo drastisch verminderd als verwacht.

Inhoudsopgave

  Stijgende huurprijzen

  Sinds 2014 gingen huurprijzen in één jaar tijd niet zo snel omhoog. Rotterdam en Den Haag waren vorig jaar de grootste groeiers, respectievelijk met 4,1 en 3,6 procent. De Hofstad en de Havenstad gingen daarmee Amsterdam voorbij, dat een jaar eerder nog bovenaan deze lijst stond. Mokum stond nu op plek 3, met 3,5 procent groei. De provincies Gelderland en Overijssel werden relatief gezien nog gespaard. Daar gingen de huren met zo’n 2 procent omhoog. Het landelijk gemiddelde lag op 2,9 procent.

  Grote steden bij duurste Europa

  Vooral in de Randstad liggen huurprijzen in 2021 op ongekende hoogtes. Aanstaande huurders krijgen het daarmee alleen maar moeilijker om een betaalbare huurwoning te vinden. In Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht ben je het duurst uit. Daar betaalt een huurder tussen de 20 en 26 euro per vierkante meter. Maandelijks kost een gemiddeld appartement met één slaapkamer in Amsterdam bijvoorbeeld 1.635 euro. Veel geld, helemaal als je daarbovenop ook nog servicekosten en heffingen moet betalen. Deze bedragen liggen verrassend hoog, ook vergeleken met andere grote Europese steden. Amsterdam is zelfs de op twee na duurste stad van Europa! Rotterdam, Utrecht en Den Haag nemen respectievelijk plek zes, zeven en acht in.

  Verschillende grachtenpanden van Amsterdam aan de gracht

  Europese huurprijzen

  Wonen in hoofdsteden als Rome, Madrid of Wenen bleek in het vierde kwartaal van 2020 heel wat goedkoper. En ook de hoofdstad van onze zuiderburen valt in het niet bij de Nederlandse steden. In Brussel betaal je 14,50 euro per vierkante meter – zo’n 972 euro voor een gemiddeld eenkamerappartement. Deze steden vielen allemaal buiten de top 10. Londen en Parijs zijn met afstand de duurste steden van Europa. In de Franse hoofdstad is de gemiddelde huurprijs per vierkante meter maar liefst 40 euro.

  Top 10 duurste Europese steden om te wonen (gemiddelde huurprijs):

  1. Parijs: € 1.803
  2. Londen: € 1.780
  3. Amsterdam: € 1.635
  4. München: € 1.451
  5. Helsinki: € 1.381
  6. Rotterdam: € 1.306
  7. Utrecht: € 1.304
  8. Den Haag: € 1.255
  9. Barcelona: € 1.179
  10. Milaan: € 1.141

  Modaal inkomen 2021

  Huren blijkt zelfs voor Nederlanders met een modaal inkomen steeds problematischer. Meer en meer woningzoekers wijken daarom uit naar omliggende plaatsen, op zoek naar betaalbare woonruimte. Het Centraal Plan Bureau (CPB) moet het modaal inkomen van 2021 nog officieel vaststellen, maar de verwachting is dat Jan Modaal er met 45 euro netto op vooruit zal gaan. Dit is te danken aan lagere belastingen en een hogere arbeidskorting. Het modaal inkomen zou daarmee stijgen met 2 procent ten opzichte van 2020.

  Uitzicht over Parijs met de Eiffeltoren in de verte.

  Jaarlijkse huurverhoging

  De vraag naar woonruimte blijft groeien en is amper bij te benen door gemeentes en bouwcorporaties. Een woningbezitter kan zo steeds hogere bedragen vragen voor de huur van een pand. Tot dusver waren particuliere verhuurders nog vrij in het bepalen van de huurprijs voor hun vrije sector huurwoning – en daarmee de jaarlijks huurverhoging. In 2021 moeten echter beperkingen worden gelegd op dit type woningen. De jaarlijkse huurverhoging van zowel sociale huurwoningen als woningen op de vrije markt gaat naar een maximum van 2,4 procent, als het aan minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren ligt. Deze plannen liggen momenteel ter beoordeling bij de Eerste Kamer.

  Goedkoop huren nog mogelijk?

  Wie wonen wil in de Randstad moet daar de hoofdprijs voor betalen. Maar de razendsnelle groei beperkt zich niet alleen tot de grootste steden. Ook in het noorden van ons land gaat het bijvoorbeeld hard met de huren. Als woningzoeker zul je je daarom actie moeten ondernemen, en dat hoeft niet meteen bakken met geld te kosten. Bij Huurstunt is inschrijven altijd gratis. Op onze woningzoekmachine vind je een enorm huuraanbod op één centrale plek. Je kunt je bij Huurstunt meteen aanmelden voor woningupdates, waarmee je het laatste huuraanbod direct in je inbox krijgt. Neem je het liefst zelf het initiatief? Word dan Premium-lid, zodat je rechtstreeks kunt reageren op huuradvertenties en het gesprek aangaat met de verhuurder.

  Ben je nieuw bij Huurstunt? Probeer Premium 14 dagen gratis!

  Terug naar het overzicht