Nieuwbouw woning

Nieuwbouwwoningen zijn vaak erg in trek bij huurders. Dit zijn woningen die niet meer dan drie jaar geleden zijn opgeleverd en in veruit de meeste gevallen ben je dan de eerste bewoner van het pand. Als er bewoners in het huis gewoond hebben voordat jij erin kwam wonen, spreekt men van bestaande bouw. Nieuw is in de ogen van veel aspirant-huurders altijd beter en daarom vinden zij het erg prettig om in zo’n woning te trekken.

Voordelen nieuwbouwwoning

Het grootste voordeel van een nieuwbouwwoning, is dat je als eerste gebruikmaakt van alles in de huurwoning en je dus geen last hebt van gebruikssporen van anderen. Daarbij heb je ook minder last van onderhoud in dit soort woningen. Omdat alles nog nieuw is, kan het nog wel een aantal jaren mee en hoef je je dus minder zorgen te maken dat de keukenapparatuur het plotseling begeeft.

Nadelen nieuwbouwwoning

Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen te noemen aan een nieuwbouwwoning. In veel gevallen worden zulke woningen gebouwd in een nieuwe wijk, waardoor het mogelijk is dat alles nog heel kaal oogt. De ‘gezelligheid’ en sfeer van bestaande bouw moet dus nog gecreëerd worden. Daarbij kan ook zo zijn dat een deel van de wijk nog afgebouwd moet worden. Je kunt als nieuwe bewoner hierdoor wel overlast ervaren in de eerste maanden of jaren dat je een dergelijke woning bewoont.

Nieuwbouw in Nederland

Zowel op de huur- als op de koopmarkt is een drastisch tekort aan woningen. Er zal daarom ook veel gebouwd moeten worden om aan de vraag te kunnen voldoen. Tot 2030 zullen er in totaal nog 200.000 zelfstandige woningen bijgebouwd moeten worden. Vooral in Amsterdam, Utrecht en Nijmegen is het tekort aan woningen schrijnend. In Zeeland en Zuid-Limburg is daarentegen weer een overschot aan woningen. Als je graag een nieuwbouwwoning wilt, zul je dus rekening moeten houden met een extreme concurrentie op de Nederlandse woonmarkt. Om je te helpen bij je zoektocht, biedt Huurstunt daarom een woningzoekmachine en een woningnieuwsbrief. Zo blijf je altijd op de hoogte van nieuw huurwoningaanbod in jouw regio. Aanmelden is gratis.