Antikraak wonen

Antikraak wonen is een veelgehoorde term tegenwoordig. Het doel van antikraak is om vastgoed te beschermen tegen krakers en vernieling tijdens de periode van leegstand. Doordat er iemand in het pand woont of werkt wordt dit risico drastisch verklein. Antikraak wonen is niet alleen interessant voor pandbezitters, ook voor huurders is het een goede oplossing als je vooral niet te veel geld wilt besteden aan je woonruimte. Vooral in grote, dure steden, zoals bijvoorbeeld Amsterdam of Groningen wordt antikraak wonen steeds populairder. Studenten met een kleinere portemonnee kiezen hierdoor steeds vaker voor antikraak, omdat ze op deze manier toch een grote kamer kunnen huren voor een relatief lage prijs.

Wat zijn de voordelen van antikraak wonen

Zoals hierboven al genoemd staat, zijn er een aantal grote voordelen te noemen aan het antikraken van een woning. Zeker als je gek bent op veranderingen, kan antikraak wonen de perfecte oplossing voor jou zijn. Een aantal andere voordelen van antikraak wonen zijn:

  • Geen ingewikkelde huurcontracten
  • Geen torenhoge inkomenseis (vaak 500 euro per maand)
  • Wonen op unieke locaties
  • Goedkoop wonen
  • Geen minimum huurtermijn

Wat zijn de nadelen van antikraak wonen

Het klinkt nu heel aanlokkelijk om te kiezen voor antikraak. Toch hangen er aan de bovengenoemde voordelen ook een aantal nadelen vast. Het is van belang dat je deze nadelen goed in je opneemt, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Antikraak wonen betekent voor jou als huurder namelijk ook:

  • Vaak verhuizen. Als je houdt van nieuwe avonturen en nieuwe plekken, is dit wellicht wel een voordeel en geen nadeel. Het risico van antikraak wonen is wel dat je op ieder moment verteld kunt worden dat je moet verhuizen. De opzegtermijn hiervoor is 28 dagen. Je zult dan dus snel op zoek moeten gaan naar nieuwe woonruimte.
  • Flexibel zijn. Niet alleen op het gebied van verhuizen zul je flexibel moeten zijn als antikraker. Ook als je voor een langere tijd gaat reizen, zul je er akkoord mee moeten gaan dat de verhuurder in de tussentijd jouw kamer verhuurt aan een ander. Hier hebt jij zelf niet zoveel over te zeggen.
  • Weinig rechten. Als je een antikraak woning hebt, val je niet onder de huurbescherming. Dit houdt kortgezegd in dat je zonder concrete opgave van reden uit je woning gezet kan worden als de verhuurder zat van je is en beweert dat je iets gedaan hebt wat niet in de haak is. Daarnaast heb je ook geen recht op huurtoeslag. Je zult de huurprijs iedere maand dus in zijn volledigheid moeten voldoen.
  • Netjes houden van de woonruimte. Na een feestje de bierflesjes een aantal dagen laten staan is er bij antikraak niet bij. Op ieder moment kan de eigenaar van het pand jouw woning binnenstappen om te controleren hoe het pand erbij staat. Dit kan alleen zijn, maar ook met eventuele kopers. Het is dus belangrijk dat jij het pand op elk moment netjes hebt.

Verschil antikraak en tijdelijke huur

Als je antikraak wonen toch wat te extreem vindt en je liever iets meer vastigheid hebt, kun je beter kiezen voor tijdelijke huur. In dat geval heb je wel een contract en zul je minimaal een half jaar op een vaste plek kunnen wonen. Vaak gaat het hierbij om woningen die te koop staan of gesloopt of gerenoveerd gaan worden. Als je tijdelijk huurt kun je – in tegenstelling tot antikraak – wel genieten van enkele rechten, zoals:

  • Een opzegtermijn van minimaal drie maanden.
  • Een huurcontract
  • Recht op huursubsidie
  • Eigen keuken en sanitaire voorzieningen bij een zelfstandige woonruimte

Het is dus helemaal aan jou om te kijken welke woonvorm voor jou geschikt is. Vind je het idee van een tijdelijk huis eigenlijk maar niets? Ga dan op zoek naar een huurwoning voor onbepaalde tijd. In dat geval kun je daar blijven wonen tot je zelf besluit om te gaan verhuizen en geniet je van huurbescherming.