Wettelijke opzegtermijn

Als jij een huurwoning huurt van een verhuurder, zul je een opzegtermijn in je huurcontract hebben staan. Deze opzegtermijn houdt in dat je een bepaalde periode in voren moet aangeven dat je de woning wilt gaan verlaten. Hoe lang de opzegtermijn is, is voor huurder en verhuurder verschillend. Heel veel huurders vinden het lastig om te bepalen wat hun opzegtermijn is, omdat er een andere termijn in hun contract kan staan dan ze lezen op de website van de overheid. Om deze verwarring op te helderen, zullen alle regels hier nogmaals op een rij gezet worden.

Opzegtermijn huurder

Als de huurder de woning wil verlaten geldt hiervoor dezelfde periode als de betalingstermijn. Betaal je dus per maand voor de gehuurde woning, dan is de opzegtermijn eveneens een maand. Betaal je per twee maanden, dan is de opzegtermijn twee maanden. De opzegtermijn kan achter nooit langer zijn dan 3 maanden. In veruit de meeste gevallen is de opzegtermijn van een huurwoning dus één maand.

Huren voor bepaalde tijd

Andere regels gelden voor het huren van een woning voor een vaste periode. Je kunt die huur niet zomaar opzeggen, omdat jij als huurder een afspraak gemaakt hebt met de verhuurder dat je de woning voor een bepaalde periode zou huren. Als deze periode langer is dan 2 jaar, dan kan de huur pas beëindigd worden aan het einde van die periode. Eerder opzeggen kan alleen als de verhuurder hier ook mee instemt.

Opzegtermijn verhuurder

De verhuurder kan in sommige gevallen het huurcontract ook opzeggen. Hier moet de verhuurder echter wel een wettelijke reden voor hebben, zoals een huurachterstand, overlast of de weigering van een nieuw huurcontract. Bij een hospitakamer mag de huur enkel opgezegd worden zonder reden in de eerste 9 maanden, daarna gelden de normale huurbeschermingsregels en zal de verhuurder dus een wettelijke reden moeten opgeven.

De opzegtermijn van de verhuurder is gebonden aan de woonduur van de huurder. Des te langer de huurder in de woning woont, des te langer de opzegtermijn wordt. Deze termijnen zijn als volgt:

Woonduur

Minimale opzegtermijn verhuurder

Minder dan 1 jaar

3 maanden

Meer dan 1 jaar

4 maanden

Meer dan 2 jaar

5 maanden

Meer dan 3 jaar

6 maanden

Is de huurder net niet eens met de opzegging, dan kan de verhuurder na zes weken naar de rechter stappen om een uitzetting te forceren.