Tijdelijk huren

In sommige gevallen kan het interessant zijn om te kiezen voor tijdelijk huren. Dit kan zijn als je vanuit het buitenland enkele maanden in Nederland moet verblijven voor je werk of als je je huidige woning ingrijpend verbouwt of nog op zoek bent naar een permanente woning. Wat de situatie ook is, tijdelijk huren kan heel leuk zijn. Je moet echter wel op de hoogte zijn van de voor- en nadelen van de verschillende huurvormen. Om je op weg te helpen zet Huurstunt de huurvormen met voor- en nadelen op een rij.

Antikraak huren

Als je vooral heel goedkoop wilt wonen, is antikraak wonen wellicht wat voor jou. Dit zijn vaak gebouwen die wachten op een nieuwe bestemming of sloop en om te voorkomen dat het pand ‘gekraakt’ wordt en er ongeoorloofde bewoners in het pand komen, vraagt de eigenaar om zogeheten ‘kraakwachten’. Kraakwachten, ook wel antikrakers genoemd, zijn ervoor bedoeld om het pand te bewonen, zodat krakers geen kans krijgen. Op die manier blijft het pand in uitstekende staat en kan de eigenaar zonder al te veel zorgen op zoek naar een nieuwe bestemming voor het pand.

Voor de eigenaar zijn er dus een hoop voordelen, maar wat zijn deze voordelen voor de antikrakers zelf? Het eerste grote voordeel is hierboven al genoemd, namelijk: het is heel goedkoop. Zeker als je net begint of je inkomen niet zo hoog is, is antikraak huren dus heel geschikt. Vaak krijg je daarbij ook een grote woonruimte tot je beschikking, waardoor je op basis van prijs-kwaliteit een pareltje in handen krijgt. Uiteraard zijn er ook nadelen te nomen van antikraak huren. Zo heb je helemaal geen zekerheid en is het dus van belang dat je altijd ergens naartoe kunt, zodat je niet op straat komt te staan. De opzegtermijn van een antikraakwoning is meestal 4 weken. Aangezien je geen officieel huurcontract hebt, val je ook niet onder de huurbescherming en heb je dus bijna geen rechten als huurder. Hier zul je tegen moeten kunnen als huurder.

Leegstandswet

Als je liever wat meer vastigheid wilt, kun je in sommige gevallen beter kiezen voor huren volgens de Leegstandswet. Bij deze huurvorm krijg je een huurcontract voor minimaal zes maanden. Je weet dus dat je in ieder geval een half jaar lang ergens kunt wonen. Alleen voor te koop staande woningen is de minimale huurtermijn iets korter. In zulke woningen mag je minimaal drie maanden wonen. Als de verhuurder het contract wil opzeggen moet hij dat met een opzegtermijn van drie maanden doen. Voor te koop staande woningen is deze termijn twee maanden. Je hebt bij deze woonvorm dus langer zekerheid en langer de tijd om iets nieuws te vinden.

Hoe lang je in een woning die verhuurd wordt via de Leegstandswet mag blijven, is afhankelijk van de vergunning die de gemeente heeft afgegeven. De vergunningen zijn als volgt:

  • Te koop staande woningen van particulieren: 5 jaar
  • Huurwoningen die gesloopt of gerenoveerd worden: 7 jaar
  • Gebouwen waarvoor een tijdelijke afwijking van het bestemmingsplan is aangevraagd: 10 jaar

Welke kies jij?

Kort samengevat zitten er dus voor- en nadelen aan beide vormen van huren. Je zult zelf moeten kijken welke voor en nadelen voor jou zwaarder wegen. Om het wat overzichtelijker te maken zetten we ze hier nogmaals op een rij.

Antikraak

Leegstandswet

+ Lage prijzen

+ Vaak gemeubileerd of gestoffeerd

+ Grote woningen

+ Minimaal 6 maanden wonen

+ Unieke locaties

+ Lange opzegtermijn van 3 maanden

- Geen minimale huurduur

- Beperkte huurbescherming

- Geen huurbescherming

- Geen vrijheid om de woning aan te passen

- Korte opzegtermijn

- Beschikbaar zijn voor bezichtigingen