Huurwoning

Een huurwoning is een woning die een verhuurder voor onbepaalde tijd verhuurt aan een huurder. Vaak gaat het om een woning met meerdere kamers, verdeeld over meerdere verdiepingen. Bewoners van een huurhuis hebben vaak zijburen en geen onder- of bovenburen, zoals bij een appartement. De verhuurder van een huurhuis is vaak een woningbouwvereniging of een particuliere verhuurder. Een particuliere verhuurder wordt ook wel huisbaas of huiseigenaar genoemd.

Bij huurwoningen is de verhuurder verantwoordelijk voor het onderhoud en de kosten ervan. Huurders hebben recht op huurberscherming, en afhankelijk van het inkomen ook op huurtoeslag. Huurhuizen die verhuurd worden door een woningcorporatie worden ook wel sociale huurwoningen genoemd. Alle particuliere verhuurder samen worden ook wel de vrije sector genoemd. Een huurwoning mag je in tegenstelling tot een koopwoning niet zomaar verbouwen. In Nederland staan in totaal 3,3 miljoen huurwoningen.

Huurhuis voor onbepaalde tijd

Een huurhuis is vaak beschikbaar voor onbepaalde tijd. Een huurder kan een huurwoning ook onderverhuren als hij of zij bijvoorbeeld een half jaar op wereldreis gaat. De huiseigenaar of woningbouwvereniging moeten hier echter toestemming voor geven. De onderhuurder huurt het huurhuis dan voor bepaalde tijd.

Wat is een huurcontract

Als iemand een huurwoning gaat bewonen, dan stelt de verhuurder meestal een huurcontract op. Daarin worden afspraken vastgelegd, zoals de hoogte van de huursom en de huisregels, waaraan beide partijen zich dienen te houden. Zowel de huurder als de verhuurder ondertekenen het huurcontract. 

Wat zijn populaire steden in Nederland

Huurwoningen zijn in Nederland vooral populair in de steden. Ook zijn er huurwoningen op het platteland. In Amsterdam zijn huurwoningen schaars en prijzig. De wachtlijst voor een sociale huurwoning bedraagt er wel dertien jaar. In de nabij gelegen gemeenten Landsmeer, Wormerland, Haarlemmermeer, Diemen, en Amstelveen is de wachttijd gemiddeld zeventien jaar. Naast Amsterdam zijn ook de steden Utrecht, Delft, Amersfoort en Zwolle populair om een huurhuis in te betrekken.

Huurwoningen in Amsterdam