Anti kraak

Antikraak wonen is het tijdelijk bewonen van leegstaande panden tegen een lage huurprijs in ruil voor het bewaken en onderhouden van het pand. Antikraak wonen is een regeling die wordt aangeboden door gespecialiseerde antikraakbureaus of vastgoedeigenaren om leegstand te voorkomen en panden te beschermen tegen kraak, vandalisme en verwaarlozing.

Voorbeeld van antikraak wonen

Eva, een jonge kunstenares, zocht een betaalbare plek om te wonen en tegelijkertijd haar kunst te maken. Ze kwam in contact met een antikraakbureau dat haar een ruim, leegstaand kantoorpand aanbood in het centrum van de stad. Voor een relatief laag bedrag kon Eva hier tijdelijk wonen en haar schilderijen maken. Ze had wel de verantwoordelijkheid om het pand netjes en bewoonbaar te houden.

Meer weten? Duik dan snel in onze blog over antikraak wonen!

Waar kun je anti kraak wonen?

Huurders, ook wel antikrakers genoemd, kunnen gebruikmaken van een leegstaande woning, kantoorruimte of ander type pand zolang het nog niet wordt gebruikt of ontwikkeld. De huurovereenkomst is meestal flexibel en kan op korte termijn worden opgezegd door de verhuurder of de antikraker.

Voordelen van antikraak wonen

Zoals hierboven al genoemd staat, zijn er een aantal voordelen aan het antikraken van een woning. Zeker als je gek bent op veranderingen, kan antikraak wonen de perfecte oplossing voor jou zijn. Een aantal andere voordelen van antikraak wonen zijn:

 • Geen ingewikkelde huurcontracten
 • Geen torenhoge inkomenseis (vaak 500 euro per maand)
 • Wonen op unieke locaties
 • Goedkoop wonen
 • Geen minimum huurtermijn

Wat zijn de nadelen van antikraak wonen

Het klinkt nu heel aanlokkelijk om te kiezen voor antikraak. Toch hangen er aan de bovengenoemde voordelen ook een aantal nadelen vast. Antikraak wonen betekent voor jou als huurder namelijk ook:

 • (Mogelijk) vaak verhuizen. Het risico van antikraak wonen is dat je op ieder moment verteld kunt worden dat je moet verhuizen. De opzegtermijn hiervoor is 28 dagen. Je zult dan dus snel op zoek moeten gaan naar nieuwe woonruimte.
 • Flexibel zijn. Ook als je voor een langere tijd gaat reizen, zul je er akkoord mee moeten gaan dat de verhuurder in de tussentijd jouw kamer verhuurt aan een ander. Hier heb jij zelf niet zoveel over te zeggen.
 • Weinig rechten. Als je een antikraak woning hebt, val je niet onder de huurbescherming. Daarnaast heb je ook geen recht op huurtoeslag. Je zult de huurprijs iedere maand dus in zijn volledigheid moeten voldoen.
 • Netjes houden van de woonruimte. Op ieder moment kan de eigenaar van het pand jouw woning binnenstappen om te controleren hoe het pand erbij staat. Het is dus belangrijk dat jij het pand op elk moment netjes hebt.

Meer over je huis tijdelijk verhuren via de Leegstandwet, lees je hier!

Verschil anti kraak en tijdelijke huur

Als je antikraak wonen toch wat te extreem vindt en je liever iets meer vastigheid hebt, kun je beter kiezen voor tijdelijke huur. In dat geval heb je wel een contract en zul je minimaal een half jaar op een vaste plek kunnen wonen. Vaak gaat het hierbij om woningen die te koop staan of gesloopt of gerenoveerd gaan worden. Als je tijdelijk huurt kun je – in tegenstelling tot antikraak – wel genieten van enkele rechten, zoals:

Het is dus helemaal aan jou om te kijken welke woonvorm voor jou geschikt is. Vind je het idee van een tijdelijk huis eigenlijk maar niets? Ga dan op zoek naar een huurwoning met een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. In dat geval kun je daar blijven wonen tot je zelf besluit om te gaan verhuizen en geniet je van huurbescherming. 

Anti kraak wonen met een tuintje

Veelgestelde vragen

Meer weten? Hieronder volgt een overzicht van veelgestelde vragen over anti-kraak wonen.

Hoelang kan je in een antikraak wonen?

Hoe lang je in een antikraakwoning kunt wonen, is onbepaald. De bewoningstermijn hangt af van de einddatum van de bruikleenovereenkomst. De eigenaar van het pand kan de bruikleenovereenkomst op elk moment opzeggen, zonder opgaaf van reden. De opzegtermijn is doorgaans 2 weken of 28 dagen.

De maximale bewoningstermijn kan dus variëren van een paar weken tot een paar jaar. In de praktijk wonen mensen gemiddeld 6 tot 12 maanden in een antikraakwoning.

Is antikraak legaal?

Ja, antikraak is legaal in Nederland. Het is een manier om leegstaande gebouwen te beschermen tegen kraken en andere vormen van vandalisme. Antikraakbewoners bewonen het pand tijdelijk en betalen hiervoor een beheervergoeding. Dit is geen huur, omdat antikraakbewoners geen huurcontract hebben.

Er zijn een aantal spelregels voor antikraak:

 • De beheerder moet een erkende antikraakorganisatie zijn.
 • De bewoner moet een bruikleenovereenkomst tekenen.
 • De beheerder moet de bewoner een veilige en leefbare woning bieden.
 • De beheerder moet de bewoner minimaal twee weken van tevoren opzeggen.

Let op:

 • Er is geen huurbescherming bij antikraak.
 • Je hebt geen recht op huurtoeslag.
 • Je moet flexibel zijn en bereid zijn om te verhuizen als de eigenaar van het pand dat nodig heeft.

Hoe duur is antikraak wonen?

De kosten van antikraak wonen zijn relatief laag in vergelijking met reguliere huurwoningen. De beheerder mag geen huur vragen, maar een beheervergoeding. Deze vergoeding is bedoeld om de kosten van het beheer van het pand te dekken. De hoogte van de beheervergoeding is afhankelijk van:

 • De locatie van het pand
 • De grootte van het pand
 • De voorzieningen in het pand

De beheervergoeding bedraagt doorgaans tussen de € 150 en € 400 per maand. In sommige gevallen kan de vergoeding hoger zijn, bijvoorbeeld voor een luxe woning in een populaire wijk.

Naast de beheervergoeding moet je ook rekening houden met de volgende kosten:

 • Gas, water en licht
 • Internet en tv
 • Gemeentelijke belastingen

In totaal ben je voor antikraak wonen minimaal € 250 per maand kwijt. In de meeste gevallen is dit beduidend lager dan de huur van een reguliere woning.

Kan je huursubsidie krijgen voor antikraak?

Nee, je kunt geen huursubsidie krijgen voor antikraak. Dit komt omdat je bij antikraak geen huurcontract hebt, maar een bruikleenovereenkomst. Je betaalt dus geen huur, maar een beheervergoeding. De Belastingdienst ziet deze beheervergoeding niet als huur, en daarom kom je niet in aanmerking voor huurtoeslag.