Antikraak: tijdelijk wonen in leegstaand pand

Antikraak: tijdelijk wonen in leegstaand pand

13 juni 2017

Laatste update: 27 september 2022

Overal om je heen zie je lege woningen en gebouwen. In grote steden als Amsterdam, Utrecht en Rotterdam, maar ook steeds vaker daarbuiten. Lege huizen, scholen, kantoorgebouwen, kazernes... Het is bijna triest om te zien. Vaak staan er te-koop-borden in de tuin, maar er gaat veel tijd overheen voordat de panden daadwerkelijk verkocht zijn. Tegenwoordig is er een prima oplossing voor deze tijdelijk leegstaande ruimtes.

Wat is antikraak?

Antikraak is een huurvorm van leegstaande huizen en gebouwen waarbij je als het ware het terrein "bewaakt". Dit betreft over het algemeen woningen die al langere tijd te koop staan en leeg zijn. Verhuurders willen geen krakers in hun panden en daarom wordt een gebouw vaak verhuurd als antikraak.

Voordelen van antikraak huren

Er zijn vele voordelen aan antikraak huren van woningen in Nederland. Antikraak is goedkoop huren. Over het algemeen wordt deze vorm van huren vaak gebruikt door studenten en artiesten. Vrij logisch, want kijk maar eens wat een studentenflat in de stad tegenwoordig kost! De gemiddelde student kan dit niet opbrengen. Artiesten huren vaak antikraak, omdat de ruimtes groot en ruim zijn en ze hier een galerij in kunnen plaatsen.

Nadelen van antikraak huren

Natuurlijk heeft anti kraak huren ook zo zijn nadelen. Je hebt bij anti kraak bijvoorbeeld geen enkele vastigheid. Antikraak-huurders krijgen als zij een kraakpand huren geen huurovereenkomst, maar een bruikleenovereenkomst. Hierdoor vervalt je recht op de wettelijke huurbescherming. De opzegtermijn is voor beide partijen bij antikraak wonen van zeer korte duur: vaak maar twee weken tot een maand.

Nog een nadeel is de prijs die de verhuurder aan de tijdelijke bewoners kan vragen. Officieel is de huurprijs van antikraak huren opgebouwd uit alleen de nutsvoorzieningen. Echter houden niet alle verhuurders zich hieraan en komen er vaak onbeduidende administratiekosten bij, waardoor er voor de antikraak woning alsnog een soort van huur betaald wordt. Nog een groot nadeel is dat de woningen vaak in slechte staat zijn en de faciliteiten soms veel te wensen overlaten.

Anti kraak organisaties

Op dit moment staan 24 organisaties in het register Stichting Keurmerk Leegstandsbeheer ingeschreven. Maar hoe groot de sector precies is, is onduidelijk. Volgens de Monitor Tijdelijke Verhuur 2014 gaat het om ca. 70 organisaties. De Woonbond noemt de sector nog altijd ‘Wild West’. Er is veel onduidelijke regelgeving en voor slimme ondernemers valt er veel geld te verdienen. Vooral in leegstaande kantoorpanden nam het aantal antikraakwoningen de afgelopen jaren toe.

Op dit moment zijn er nog steeds hevige discussies gaande betreffende antikraak. Meerdere partijen vliegen elkaar in de haren. De ene kant vindt dat antikraak huren de woningnood in stand houdt. De antikraakbureaus zijn echter van mening dat zij geen leegstand faciliteren, maar voorzien in een woonbehoefte en daarom juist woonruimte bieden.

Meer lezen over antikraak wonen

Antikraak huren

Ben je geïnteresseerd in antikraak huren? Kijk dan snel op Huurstunt.nl. Ook op Huurstunt.nl staan woningen die verhuurd worden als antikraak tegen minimale prijzen. Op Huurstunt.nl staan meer dan 10.000 woningen en hier zitten ook zeker antikraak woningen tussen.