Een schoolgebouw met antikraak woningen

Antikraak: tijdelijk wonen in leegstaand pand

13 juni 2017

Laatste update: 28 juni 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Overal om je heen zie je lege woningen en gebouwen. In grote steden als Amsterdam, Utrecht en Rotterdam, maar ook steeds vaker daarbuiten. Lege huizen, scholen, kantoorgebouwen, kazernes... Het is bijna triest om te zien. Vaak staan er te-koop-borden in de tuin, maar er gaat veel tijd overheen voordat de panden daadwerkelijk verkocht zijn. Tegenwoordig is er een prima oplossing voor deze tijdelijk leegstaande ruimtes.

Belangrijkste punten uit deze blog

 • Voordelen van anti-kraak wonen: Anti-kraak biedt een goedkope huurvorm voor tijdelijke bewoners, vaak populair bij studenten en artiesten, die zo grote ruimtes kunnen gebruiken voor wonen en werken.

 • Nadelen van anti-kraak wonen: Het biedt weinig zekerheid en geen wettelijke huurbescherming, met korte opzegtermijnen en mogelijke extra kosten bovenop nutsvoorzieningen.

 • Leegstandbeheer en keurmerk: Om leegstand en de daarmee gepaard gaande problemen te beheersen, wordt leegstandbeheer steeds vaker toegepast, waarbij organisaties met een keurmerk verantwoord en professioneel beheer garanderen.

Inhoudsopgave

  Anti kraak wonen

  Anti-kraak wonen is een term die wordt gebruikt in Nederland en sommige andere Europese landen om een specifieke vorm van vastgoedgebruik te beschrijven.

  Leegstaande panden

  Het concept houdt in dat leegstaande panden, meestal eigendom van woningcorporaties, projectontwikkelaars of andere vastgoedeigenaren, tijdelijk worden bewoond door 'anti-kraak' bewoners om te voorkomen dat het pand wordt gekraakt door krakers.

  Wat zijn antikraak woningen

  Antikraak is een huurvorm van leegstaande huizen en gebouwen waarbij je als tijdelijke huurder het ware het terrein "bewaakt". Dit betreft over het algemeen woningen die al langere tijd te koop staan en leeg zijn. Verhuurders willen geen krakers in hun panden en daarom wordt een gebouw vaak als tijdelijke woonruimte verhuurd als antikraak.

  Een antikraak woning

  De voordelen van antikraak wonen

  Er zijn vele voordelen aan antikraak huren van woningen in Nederland. Antikraak is goedkoop huren voor een antikraak bewoner. Over het algemeen wordt deze vorm van huren vaak gebruikt door studenten en artiesten. Dat de huurprijzen laag zijn is voor sommige mensen een reden om ook na hun studie antikraak te blijven wonen.

  Antikraak in Amsterdam

  Vrij logisch, want kijk maar eens wat een (studenten)flat in de stad tegenwoordig kost! De gemiddelde student kan dit niet opbrengen. Artiesten huren vaak antikraak, omdat de ruimtes groot en ruim zijn. Bovendien kan degene die antikraak woont de ruimte ook als atelier of galerij benutten. Er zijn veel bureau's die antikraak woningen aanbieden. Deze zijn voornamelijk te vinden in bijvoorbeeld Amsterdam.

  Een tijdelijke huurder vinden

  Antikraak wonen heeft dus zo z'n voordelen. Verhuurders kunnen hun leegstaande pand laten bewonen door tijdelijke huurders en huurders zijn goedkoper uit dan bij het huren van andere woonruimte zoals een appartement.

  Unieke locaties

  Bovendien wonen antikraakbewoners soms op een unieke locatie. Er staat tegenover dat er in een kraakpand duidelijke huisregels zijn en dat verhuurders een flexibele instelling verwachten van antikraakbewoners.

  Een kantoorpand met antikraakwoningen

  Nadelen van antikraak huren

  Natuurlijk heeft anti kraak huren ook zo zijn nadelen. Je hebt bij antikraak bijvoorbeeld geen enkele vastigheid. Antikraak-huurders krijgen als zij een kraakpand huren geen huurovereenkomst, maar een bruikleenovereenkomst.

  Vervalling van wettelijke huurbescherming

  Hierdoor vervalt je recht op de wettelijke huurbescherming. De opzegtermijn is voor beide partijen bij antikraak wonen van zeer korte duur: vaak maar twee weken tot een maand.

  De verhuurprijs bestaat uit nutsvoorzieningen

  Officieel is de huurprijs van antikraak huren opgebouwd uit alleen de nutsvoorzieningen. Echter houden niet alle verhuurders zich hieraan en komen er vaak onbeduidende administratiekosten bij, waardoor er voor de antikraak woning alsnog een soort van huur betaald wordt. Een ander groot nadeel is dat de woningen vaak in slechte staat zijn en de faciliteiten soms te wensen overlaten.

  Slecht onderhouden antikraak woning

  Keurmerk leegstandbeheer

  Om de negatieve effecten van leegstaande panden tegen te gaan, zoals verloedering en criminaliteit, wordt steeds vaker gebruik gemaakt van leegstandbeheer. Organisaties die zich hiermee bezighouden, kunnen zich onderscheiden door het behalen van het 'keurmerk leegstandbeheer'.

  Verantwoorde manier van beheer

  Dit keurmerk garandeert dat de organisatie op een verantwoorde en professionele manier omgaat met het beheer van leegstaande panden, met als doel niet alleen leegstand tegen te gaan, maar ook de leefbaarheid en veiligheid in de omgeving te verbeteren. 

  Waar wordt het meest antikraak gehuurd?

  In Nederland zijn er verschillende plaatsen waar veel antikraakwoningen te vinden zijn. De grootste concentratie van antikraakwoningen is te vinden in grote steden, zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Dit komt omdat hier veel leegstand is door bijvoorbeeld veranderende bedrijfseconomische omstandigheden.

  Wat voor soort gebouwen zijn antikraakwoningen?

  Antikraakwoningen zijn vaak te vinden in bijzondere panden, zoals oude schoolgebouwen, kantoorgebouwen of fabriekshallen. Ook zijn er antikraakwoningen te vinden in oude fabrieksgebouwen en schoolgebouwen in de kleinere steden en dorpen.

  Een kantoorpand met verschillende antikraak woningen

  Tijdelijke woonruimte huren

  Misschien wil jij ook graag tijdelijk een woning huren tegen een lage prijs. Ben je geïnteresseerd in antikraak huren? Kijk dan snel op Huurstunt.

  Vind een tijdelijke huurwoning met Huurstunt

  Ook op Huurstunt staan ook woningen die verhuurd worden als antikraak tegen minimale prijzen. In het woningaanbod op Huurstunt staan meer dan tienduizend woningen. Hier zitten ook zeker antikraak woningen tussen.

  Probeer Huurstunt nu de eerste 14 dagen gratis met een Premium Account!

  Conclusie

  Anti-kraak wonen biedt een goedkope oplossing voor leegstaande panden in steden als Amsterdam, Utrecht en Rotterdam, populair bij studenten en artiesten. Hoewel voordelig, biedt het weinig zekerheid en huurbescherming. Huurstunt biedt een overzicht van beschikbare anti-kraak woningen.

  Terug naar het overzicht