Een koppel staat voor de woning die ze gaan bezichtigen

6 tips voor een geslaagde bezichtiging (met checklist!)

30 april 2020

Laatste update: 07 oktober 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe huurwoning, is de bezichtiging onvermijdelijk. Dit is voor veel woningzoekenden een spannend moment, want misschien kijk je wel naar jouw toekomstige thuis. In dit artikel helpt Huurstunt je om alles uit de bezichtiging te halen en de juiste keuzes te maken.

Belangrijkste punten uit dit artikel

  • Een bezichtiging is cruciaal bij het zoeken naar een huurwoning; maak een goede indruk, gedraag je netjes, en stel relevante vragen.
  • Let op bijkomende kosten en laat je niet afschrikken door concurrentie; een bezichtigingschecklist helpt om niets te missen.
  • Bereid je voor door de buurt te onderzoeken en gebruik de tips van Huurstunt om de beste huurwoning te vinden.
Inhoudsopgave

Do's en don'ts tijdens de bezichtiging van een huis

Een woning bezichtigen is een belangrijk moment in je zoektocht naar een nieuwe huurwoning. Het kan het moment zijn waarop je de verhuurder overtuigt dat jij de ideale huurder bent, maar er zijn ook valkuilen die je wilt vermijden. Hieronder vind je een overzicht van do’s en don’ts tijdens een bezichtiging, zodat je goed voorbereid op pad kunt.

Do's: Wat je wél moet doen

  • Wees op tijd: Punctualiteit laat een goede indruk achter bij de verhuurder.

  • Wees jezelf: Oprecht en authentiek gedrag wordt gewaardeerd.

  • Stel vragen: Toon interesse door vragen te stellen over de woning en de omgeving.

  • Let op verborgen kosten: Vraag naar bijkomende kosten, zoals servicekosten of kosten voor nutsvoorzieningen.

  • Gebruik een checklist: Zorg ervoor dat je niets mist door een checklist mee te nemen.

Don'ts: Wat je beter kunt vermijden

  • Niet te laat komen: Laatkomers maken direct een slechte eerste indruk.

  • Overdreven enthousiast of ongeïnteresseerd overkomen: Probeer een balans te vinden en gedraag je professioneel.

  • Direct de woning in gedachten inrichten: Dit kan overkomen alsof je te snel gaat.

  • Vergeten te vragen naar kosten: Extra kosten kunnen een woning minder aantrekkelijk maken, dus vraag hier altijd naar.

Een koppel spreekt af met een verhuurder voor een bezichtiging

Waar moet je op letten bij een bezichtiging?

Heb jij een leuke woning gevonden en ga je deze bezichtigen? Met deze zes tips maak je een prettige indruk op de verhuurder en weet je precies waar je op moet letten. Zo vind je hopelijk snel een fijne kamer, studio, appartement of woonhuis.

1. Maak een goede eerste indruk

De eerste indruk is vaak doorslaggevend tijdens een bezichtiging. De concurrentie op de huurmarkt is groot, dus het is belangrijk om jezelf van je beste kant te laten zien.

Wees op tijd en wees jezelf

Een van de belangrijkste tips is: wees jezelf. Overdreven enthousiast of juist ongeïnteresseerd overkomen, maakt geen goede indruk. Kom daarnaast altijd op tijd; huurders die te laat komen, staan direct 1-0 achter.

2. Gedrag tijdens de bezichtiging

Veel huurders worden enthousiast van een woningbezichtiging. Niet vreemd, maar hou wel in gedachten dat de woning nog niet van jou is. Ga dus niet in geuren en kleuren vertellen waar je die een mooie kast wilt hebben staan, want dit is voor de verhuurder niet belangrijk.

Houd het professioneel

Je mag de woning natuurlijk in gedachten al inrichten, maar bespreek met de verhuurder alleen zaken die van belang zijn voor de verhuur. Dit laat zien dat je professioneel en serieus bent.

3. Stel vragen aan de verhuurder

Een bezichtiging is hét moment om vragen te stellen die niet in de advertentie staan. Dit laat zien dat je geïnteresseerd bent en goed voorbereid bent.

Voorbeelden van goede vragen

  • Waarom wordt de woning verhuurd?

  • Hoe lang heeft de verhuurder zelf in de woning gewoond?

  • Hoe is het gesteld met parkeergelegenheid en wie zijn de buren?

  • Wanneer is de woning beschikbaar?

Door vragen te stellen die voor jou belangrijk zijn, laat je niet alleen interesse zien, maar krijg je ook meer informatie over de woning.

4. Let op bijkomende kosten

In sommige advertenties wordt alleen de kale huurprijs genoemd. Dit kan de woning aantrekkelijker laten lijken, maar pas op voor verborgen kosten. Vraag altijd naar extra kosten, zoals servicekosten of nutsvoorzieningen.

Voorkom verrassingen

Het uiteindelijke bedrag op het huurcontract kan hierdoor hoger uitvallen dan je aanvankelijk dacht. Zorg ervoor dat je precies weet wat de kosten zijn voordat je een beslissing maakt.

5. Laat je niet afschrikken door concurrentie

De concurrentie op de huurmarkt kan groot zijn, vooral in grote steden zoals Den Haag of Rotterdam. Het kan voorkomen dat je de woning bezichtigt met meerdere kandidaten tegelijk.

Blijf gefocust

Laat je niet afschrikken door de drukte. Zorg ervoor dat je al je vragen kunt stellen en luister goed naar de antwoorden van de verhuurder. Dit helpt je een weloverwogen beslissing te nemen.

6. Gebruik een bezichtiging checklist

Het belangrijkste onderdeel van een bezichtiging is natuurlijk het bekijken van de woning zelf. Er zijn veel aspecten waar je op moet letten, en een checklist helpt je om niets te vergeten.

Checklist voor de bezichtiging

  • Hoe zijn de voorzieningen in de buurt? (winkels, scholen, parkeergelegenheid)

  • Is de buurt zoals je had verwacht? (groenvoorziening, uitvalswegen)

  • Voldoet de woning aan jouw eisen?

Met een bezichtiging checklist zorg je ervoor dat je niets mist en goed kunt bepalen of de woning aan je wensen voldoet.

Een koppel stelt vragen aan de verhuurder tijdens een bezichtiging

Voordat je een huis gaat bezichtigen

De locatie van de woning is belangrijk, zodat je zeker weet dat de buurt je bevalt. Voordat je de woning gaat bekijken is het dus belangrijk dat je onderzoek doet naar de volgende dingen:

  • Hoe is het gesteld met de voorzieningen in de buurt? (winkels, scholen, parkeergelegenheid)

  • Hoe druk is de straat en voldoet dit aan mijn eisen?

  • Is de buurt wat ik ervan verwacht had? (genoeg groenvoorziening, goede uitvalswegen)

Checklist bezichtigen van een huis

Klik op de afbeelding om de volledige checklist te zien.

Checklist met alle punten waar je op moet letten bij het bezichtigen van een huurwoning

Voorbereiding op de bezichtiging

Voordat je de woning gaat bezichtigen, is het belangrijk dat je onderzoek doet naar de buurt en de woning zelf. Kijk naar de voorzieningen in de omgeving en bepaal of deze voldoen aan jouw wensen.

Hoe lang duurt een bezichtiging?

Een bezichtiging duurt gemiddeld tussen de 20 en 30 minuten, afhankelijk van de grootte van de woning en het aantal vragen dat je hebt. Zorg ervoor dat je alle tijd optimaal benut om een goed beeld van de woning te krijgen.

Bekijk ook: Wat moet ik regelen voor mijn eerste huurwoning?

Bekijk beschikbare woningen

Bij Huurstunt vindt je het hele actuele aanbod aan huurwoningen van particuliere verhuurders in Nederland op één overzichtelijke plek. Zo hoef jij niet allemaal verschillende websites in de gaten te houden en ben je direct op de hoogte van het actuele aanbod aan huurwoningen te huur op Huurstunt.

Conclusie

Een bezichtiging is een cruciale stap in het huurproces en kan het moment zijn waarop je jouw nieuwe thuis vindt. Door een goede indruk te maken, relevante vragen te stellen en goed voorbereid te zijn, vergroot je je kansen bij de verhuurder. Gebruik de tips en checklist van Huurstunt om alles uit de bezichtiging te halen en snel een geschikte huurwoning te vinden.

Terug naar het overzicht