Een man bekijkt een papier en heeft een kop thee

6 tips voor een geslaagde bezichtiging (met checklist!)

30 april 2020

Laatste update: 02 april 2024

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe huurwoning, is het onvermijdelijk: de bezichtiging. Voor veel woningzoekenden is dit een spannend moment, want wie weet kijk je op dat moment wel naar jouw nieuwe thuis. Je bent je bewust van je gedragingen, omdat je een goede indruk wilt achterlaten op de verhuurder. Huurstunt wil je graag helpen om alles uit de bezichtiging te halen. 

Inhoudsopgave

  Waar moet je op letten bij bezichtiging

  Heb jij een leuke woning gevonden en ga je deze woning bezichtigen? Met deze zes tips maak jij een prettige indruk op de verhuurder en met de bezichtiging checklist weet je precies waar je op moet letten. Zo vind jij hopelijk snel een fijne kamer, studio, appartement of woonhuis.

  Één bezichtiging

  Ga je een woning kopen, dan komt er na de eerste vaak ook een tweede bezichtiging. Je hebt dan nog een tweede kans om de verkopend makelaar ervan te overtuigen dat jij de ideale koper bent. Bij een huurwoning is dit meestal niet het geval. Sla dus je slag tijdens de eerste bezichtiging.

  Verschillende mensen bezichtigen een huis.

  1. Maak een goede eerste indruk

  De eerste indruk zegt veel, soms zelfs alles bij de bezichtiging van een huis. Je wilt natuurlijk dat de verhuurder gelijk een goede en betrouwbare huurder in jou zit, zodat je meer kans maakt dan je concurrent. Vergis je niet, de concurrentie op de huurmarkt is heftig, dus zet vooral je beste beentje voor.

  Wees jezelf

  De beste tip om een goede indruk achter te laten klinkt een beetje afgezaagd, maar werkt toch het beste in de praktijk: wees jezelf. Geen enkele verhuurder wordt vrolijk van een act tijdens de bezichtiging. Ga dus niet overdreven enthousiast doen, maar doe ook niet ongeïnteresseerd. Een oprechte reactie wordt in veel gevallen veel meer gewaardeerd.

  Man en vrouw geven elkaar een hand voor een huis tijdens een bezichtiging.

  Een ander belangrijk punt is: kom op tijd. Huurders die te laat komen op de bezichtigingsafspraak staan gelijk 1-0 achter.

  2. Gedrag tijdens de bezichtiging

  Veel huurders worden enthousiast van een woningbezichtiging. Niet vreemd, maar hou wel in gedachten dat de woning nog niet van jou is. Ga dus niet in geuren en kleuren vertellen waar je die een mooie kast wilt hebben staan, want dit is voor de verhuurder niet belangrijk.
  Je mag je nieuwe woning natuurlijk wel in je hoofd inrichten, maar hou het voor jezelf en vertel de verhuurder zaken die belangrijk zijn voor de verhuur.

  3. Bedenk vragen voor de verhuurder

  Voordat je naar de bezichtiging gaat, kan het zijn dat je al een paar vragen hebt voor de verhuurder. Een bezichtiging is hét moment om vragen te stellen. In veel gevallen staat niet alles wat voor jou belangrijk is in de huuradvertentie en het komt goed over om die vragen te stellen tijdens een bezichtiging.

  Voorbeelden van vragen

  Je kunt de verhuurder bijvoorbeeld vragen waarom de woning verhuurd wordt, of hoelang de verhuurder zelf in het huis gewoond heeft. Of er voldoende parkeergelegenheid is, wie de buren zijn, en per wanneer de woning beschikbaar is. Je kunt zelf bedenken wat voor jou tijdens de bezichtiging allemaal belangrijk is. Een goede voorbereiding op eventuele vragen van de ander maakt een bezichtiging prettig voor beide partijen.

  Laat zien dat je intresse hebt

  Dankzij deze vragen ziet de verhuurder dat jij oprechte interesse hebt in de huurwoning. Deze vragen kunnen gaan over de servicekosten en wat je daarvoor krijgt of over de aanpasbaarheid van de huurwoning.

  4. Pas op voor bijkomende kosten

  In sommige gevallen wordt alleen de kale huurprijs genoemd in de woningadvertentie om zo een woning interessant te laten lijken tussen het overige aanbod. Hou dus goed in je achterhoofd dat er vaak sprake is van extra kosten als de kale huurprijs laag ligt.

  Geen verrassingen

  Het bedrag wat uiteindelijk op het huurcontract genoemd staat, kan hierdoor vele malen hoger uitvallen. Vraag hier vooral naar bij de verhuurder, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

  Vallende bankbiljetten om een vrouw

  5. Laat je niet afschrikken

  Doordat er veel concurrentie is op de huurmarkt, is het belangrijk dat je je niet laat afschrikken door grote belangstelling voor een woning. Dit bewijst alleen maar dat de woning in trek is bij andere huurders en kan ook als een positief punt uitgelegd worden.

  Grote steden

  Zeker in de grote steden als Den Haag of Rotterdam kan het voorkomen dat je met meerdere mensen op hetzelfde moment het huis bezichtigt. Dit kan wat druk opleveren voor de huurder, maar ondanks die drukte is het wel belangrijk dat je met alle benodigde informatie uit het huis komt.

  Luister naar wat er wordt verteld

  Zorg dus wel voor een gelegenheid om je eigen vragen te stellen en luister vooral goed naar de antwoorden die de verhuurder geeft op vragen van andere geïnteresseerden. Je wilt natuurlijk niet dat de verhuurder vier keer hetzelfde moet vertellen.

  6. Bezichtiging checklist

  En dan nu het belangrijkste onderdeel van de woningbezichtiging, het bekijken van de huurwoning! Er zijn een hoop dingen waar je zelf op moet letten en die je absoluut niet wilt vergeten. Om het je gemakkelijk te maken heeft Huurstunt een checklist voor je gemaakt met dingen die belangrijk zijn om op te letten. Vink al deze onderdelen af, zodat je zeker weet dat je geen enkel aspect van de woning gemist hebt en dat je goed gefundeerd een keuze kunt maken of je de woning wilt huren.

  Voordat je een huis gaat bezichtigen

  De locatie van de woning is belangrijk, zodat je zeker weet dat de buurt je bevalt. Voordat je de woning gaat bekijken is het dus belangrijk dat je onderzoek doet naar de volgende dingen:

  • Hoe is het gesteld met de voorzieningen in de buurt? (winkels, scholen, parkeergelegenheid)

  • Hoe druk is de straat en voldoet dit aan mijn eisen?

  • Is de buurt wat ik ervan verwacht had? (genoeg groenvoorziening, goede uitvalswegen)

  Als je gaat bezichtigen

  Als je een woning gaat bekijken is het belangrijk dat je goed controleert of de status van de woning voldoet aan de door jou gestelde eisen. Je wilt natuurlijk niet tegen gebreken in je droomhuis aan lopen als je je huurcontract al getekend hebt. De punten waar je vooral op moet letten zijn:

  Checklist met alle punten waar je op moet letten bij het bezichtigen van een huurwoning

  Aan de hand van deze checklist kun je bepalen of de woning aan al je wensen en eisen voldoet. Misschien bedenk je er zelf nog andere punten bij. Je kunt de checklist uitprinten en meenemen naar de bezichtiging, dan weet je zeker dat je niks over het hoofd ziet. Toch is het vooral belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de woning en dat je jezelf er ziet wonen.

  Bekijk ook: Wat moet ik regelen voor mijn eerste huurwoning?

  Bezichtigings FAQ

  Hebben we je vraag nog niet beantwoord? Kijk dan bij deze veelgestelde vragen en wie weet zit het antwoord op jouw vraag over bezichtigingen hier wel bij!

  Wat kan ik vragen bij een bezichtiging van een huis?

  Vraag bijvoorbeeld naar de onderhoudsgeschiedenis van het huis, de kosten voor nutsvoorzieningen, mogelijke renovaties, de buurt, en eventuele overname van inboedel of apparatuur.

  Waar moet ik op letten bij een bezichtiging van een huis?

  Let op de staat van onderhoud, grootte van ruimtes, natuurlijke lichtinval, geluidsisolatie, nabijheid van voorzieningen, en tekenen van vocht of schimmel. Bekijk onze checklist voor een duidelijk overzicht of de woning aan jouw wensen voldoet.

  Hoe lang duurt een bezichtiging?

  Een bezichtiging duurt gemiddeld tussen de 20 tot 30 minuten, afhankelijk van hoeveel mensen er komen kijken, hoe groot de woning is en het aantal vragen dat je hebt.

  Hoe werkt een bezichtiging?

  Een bezichtiging is een geplande afspraak waarbij je het huis inspecteert, vragen stelt aan de makelaar of eigenaar, en een algemene indruk krijgt van de woning.

  Wat houdt een bezichtiging in?

  Een bezichtiging omvat een rondleiding door het huis, waarbij je de ruimtes en voorzieningen bekijkt en de mogelijkheid hebt om vragen te stellen over de woning.

  Wat te doen bij een bezichtiging?

  Wees op tijd, inspecteer grondig, stel relevante vragen, neem foto's indien toegestaan, en evalueer of de woning aan je behoeften voldoet.

  Hoe moet ik me gedragen tijdens bezichtiging?

  Gedraag je beleefd en respectvol. Stel relevante vragen, luister aandachtig, en respecteer de eigendom door niet ongevraagd zaken te openen of aan te raken. Toon interesse, maar blijf objectief en professioneel in je beoordeling van het huis.

  Bekijk beschikbare woningen

  Bij Huurstunt vindt je het hele actuele aanbod aan huurwoningen van particuliere verhuurders in Nederland op één overzichtelijke plek. Zo hoef jij niet allemaal verschillende websites in de gaten te houden en ben je direct op de hoogte van het actuele aanbod aan huurwoningen in Nederland