Studio

Een studio is een kruising tussen een appartement en een kamer. Ze noemen dit woontype ook wel een eenkamerappartement. Je hebt alle faciliteiten voor jezelf, maar je slaapt, woont en kookt in dezelfde ruimte.

Aparte ruimte

Alleen de douche- en toiletfaciliteiten bevinden zich vaak in een aparte ruimte. Deze woonvorm wordt steeds populairder onder studenten die iets meer te besteden hebben, omdat het natuurlijk heel prettig is om alle faciliteiten voor jezelf te hebben en geen keuken of badkamer te hoeven delen.

Leestip: Lifehacks voor een kleine woning.

Populariteit van studio's

Daarbij zijn studio’s ook populair onder werknemers die graag een extra woning willen vlakbij hun werk. Ze kunnen op die manier dichtbij hun werk zijn doordeweeks voor een relatief kleine prijs. Doorgaans is een studio bedoeld voor één persoon.

Jongeren en werkenden

Studio’s worden steeds populairder onder jongeren en werkende mensen, maar wat is nu precies een studio en wat is het verschil tussen een studio, een kamer en een appartement? Hier vind je het antwoord op al deze vragen, zodat je precies het type woning kunt kiezen die bij jou past.

Verschillen studio, kamer en appartement

Zoals hierboven ook al genoemd werd is een studio wel echt een ander soort type woning. Er zijn met zowel een appartement als een kamer meerdere verschillen te noemen en om het kiezen jou wat makkelijker te maken, zetten we ze allemaal op een rij.

  • Een kamer is meestal het meest basis en betaalbare optie, waarbij je een enkele kamer hebt binnen een groter huis of gebouw, met gedeelde voorzieningen zoals keuken en badkamer.
  • Een studio, daarentegen, is een zelfstandige eenheid met een eigen keuken en badkamer, maar met de woon- en slaapruimte gecombineerd in één open ruimte.
  • Een appartement biedt de meeste privacy en ruimte, met aparte slaapkamers, een woonkamer, en vaak meerdere kamers, alsook privé keuken- en badkamervoorzieningen.

Een strakke lichte studio met veel wit, modern interieur en grote ramen. 


Veelgestelde vragen over een studio

Meer weten? Hieronder volgt een overzicht van veelgestelde vragen over een studio.

Wat is de definitie van een studio?

Een studio is een compacte, zelfstandige woonruimte waarbij de woon-, slaap- en keukenruimte zich in één open ruimte bevinden. Een studio beschikt over een aparte badkamer, maar heeft geen aparte slaapkamer.

Wat is goedkoper studio of appartement?

Over het algemeen is een studio goedkoper dan een appartement. Dit komt door de kleinere omvang en het ontbreken van aparte kamers. Appartementen bieden meer ruimte en privacy, wat ze doorgaans duurder maakt in zowel huur als onderhoud.

Hoeveel kamers studio?

Een studio bestaat typisch uit één grote ruimte die dient als woon-, slaap- en keukenruimte, plus een aparte ruimte voor de badkamer. Er zijn dus geen aparte slaapkamers in een studio.