Een boom in de winter met sneeuw

In de winter vind je gemakkelijker een nieuw huis

13 januari 2023

Laatste update: 03 april 2024

Het vinden van een nieuwe woning in Nederland kan een uitdaging zijn, vooral in de grote steden. Maar ook het seizoen waarin je op zoek gaat naar een woning kan het verschil maken. Er zijn namelijk redenen waarom het vinden van een huurhuis in de winter gemakkelijker is dan in de zomer. Nederlanders zijn in de eerste plaats geen fan van verhuizen in de koude wintermaanden. Bovendien is het gemakkelijker om in je fantasie een ideaalbeeld te creëren van je nieuwe woning in de zomermaanden. In deze blog lees je meer over waarom je beter op zoek kunt gaan naar een woning in de winter.

Inhoudsopgave

  Minder concurrentie op de huizenmarkt

  Veel mensen willen graag in de zomer verhuizen, omdat ze dan vrij zijn van school of werk en omdat het vaak mooi weer is. Verhuisdozen hoeven in juni of juli niet door de regen of sneeuw uit de oude woning en in de nieuwe woning versjouwd te worden. Zo wordt het in de nieuwe woning geen modderige smeerboel. Verhuizen in de feestmaand december vinden veel mensen ook geen goed idee. Liever zitten ze met familie en glühwein bij de kerstboom. Omdat minder mensen op zoek gaan naar een huurhuis in de winter, wordt de concurrentie op de woningmarkt kleiner. Dit maakt het gemakkelijker om een huis te vinden.

  Meer beschikbare huizen in de winter

  Minder concurrentie betekent meer beschikbare huizen. In de zomer zijn er meer kapers op de kust, omdat mensen dan graag willen verhuizen en op zoek gaan naar een woning. Ook is het op een stralende dag in de zomer gemakkelijker om je huis op een voordelige manier op de foto te zetten. Hierdoor zien foto's in woningadvertenties er in de zomer vaak aantrekkelijker uit en trekken ze meer geïnteresseerden aan. En meer gegadigden voor een bezichtiging betekent minder kans voor jou om de woning te bemachtigen.

  Nederlandse straat met moderne huizen in de winter

  Voor het nieuwe schooljaar

  Bovendien verhuizen mensen het liefst voordat het nieuwe schooljaar weer begint. Ook dit draagt er aan bij dat er in de zomermaanden meer mensen interesse hebben in een woning. In november, december en januari is er meer keus voor huurders omdat minder mensen op woningen reageren. Dit maakt het gemakkelijker om in deze periode een woning te vinden die aan je wensen voldoet.

  Voordelen van een winterverhuizing

  Ondanks dat je na een verhuizing niet met elkaar in een t-shirtje in de nieuwe tuin kunt proosten op de nieuwe woning zijn er ook voordelen aan verhuizen in de winter. Het kan goedkoper zijn omdat er minder vraag is naar verhuisbedrijven. Verhuizen in de winter kan ook gemakkelijker zijn omdat er door het slechte weer minder drukte is op de weg.

  Huurwoning vinden met Huurstunt

  Ben jij op zoek naar een huurwoning in één van de grote steden in de Randstad? Bij Huurstunt vind je de beschikbare huurwoningen van huiseigenaren en makelaars handig verzameld op één plek. Start je je zoektocht op Huurstunt, dan hoef je niet de diverse websites van particuliere verhuurders af te speuren. Maak in enkele simpele stappen een gratis account aan, voer een zoekopdracht in en kijk of er iets voor je tussen zit. En wie weet sleep je dan in januari wel je favoriete huurwoning binnen!