Foto gemaakt vanaf het water. Amsterdamse huizen met een schip aan er voor.

De 12 grootste steden van Nederland

13 juli 2023

Laatste update: 22 maart 2024

Veel mensen vragen zich af wat nou de grootste steden van Nederland zijn. Maar wat zorgt er voor dat een grote stad tot de lijst grootste steden in Nederland behoort. Welke stad heeft bijvoorbeeld de grootste haven of de meeste inwoners.

Inhoudsopgave

  Wil je wonen in een van deze steden of gewoon een bezoekje brengen, lees dan verder in deze online stedentrip door Nederland. Niet de 10 grootste steden van Nederland, maar 12.

  Wat definieert een grote stad

  Een grote stad is een stad met een grote bevolking en een hoge dichtheid. Er is geen officiële definitie van een grote stad, maar over het algemeen wordt aangenomen dat een stad met een bevolking van meer dan 100.000 mensen een grote stad is.

  Grote steden hebben vaak een aantal kenmerken gemeen, zoals:

  • Een hoog niveau van economische activiteit

  • Een diversiteit aan culturen en etniciteiten

  • Een goede infrastructuur, waaronder openbaar vervoer, wegen en nutsvoorzieningen

  • Een hoge levensstandaard

  Dit zijn de 12 grootste steden van Nederland:

  Je kan steden categoriseren op basis van het aantal inwoners of op basis van het oppervlakte van de stad. Voor het gemak doen we dat op basis van het inwoneraantallen per stad, zodat je in een oogopslag ziet wat op 1 januari 2023 het aantal inwoners is van deze Nederlandse steden:

  Stad Inwoners
  Amsterdam 872.659
  Rotterdam 653.511
  Den Haag 544.537
  Utrecht 334.942
  Eindhoven 236.561
  Tilburg 214.264
  Groningen 203.759
  Almere 202.964
  Breda 185.092
  Apeldoorn 153.569
  Haarlem 151.742
  Arnhem 151.173

   

  1. Amsterdam: De Hoofdstad en het Culturele Hart van Nederland

  De grachten van Amsterdam bij zonsondergang met rondvaartboten.

  Amsterdam, zoals je in bovenstaande tabel kan zien is zij de grootste stad van Nederland met een inwonertal van meer dan 800.000.

  Daarmee is Amsterdam ook de dichtstbevolkte stad in Nederland. Met een bijna gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen, is de stad een bruisende mix van verschillende mensen en culturen.

  Naast de Nederlands sprekende inwoners, huisvest Amsterdam een aanzienlijk aantal expats, waardoor de stad een rijk multicultureel en meertalig karakter heeft. Bekijk hier ons aanbod van huurwoningen in Amsterdam.

  Amsterdam heeft een wereldberoemd stadgezicht

  Amsterdam is beroemd om zijn uitgebreide grachtensysteem, dat sinds 2010 op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. De grachten van Amsterdam, bekend om hun prachtige zeventiende-eeuwse huizen, vormen samen met de vele bruggen en woonboten een uniek stadsgezicht.

  Verzot op eten? In Amsterdam kom je aan je trekken

  Wat het eten betreft, biedt Amsterdam een grote diversiteit aan lokale en internationale gerechten. Naast de traditionele Nederlandse pannenkoeken en 'Stroopwafels', kun je hier ook genieten van een breed scala aan internationale gerechten, dankzij de multiculturele samenstelling van de stad.

  En als je de kans krijgt, mis dan niet de bekende 'Amsterdamse uien', pittige ingemaakte uien die perfect passen bij haring. Dus wanneer de in de gemeente Amsterdam wil wonen, weet je waar je moet wezen!

  2. Rotterdam: De grootste Havenstad van Europa

  De erasmusbrug in Rotterdam tijdens zonsondergang

  Rotterdam, gelegen in de provincie Zuid Holland met een bevolking van ongeveer 600.000 inwoners, is de tweede grootste stad in Nederland. Het demografisch profiel van de stad is divers, met een bijna gelijke verdeling van mannen en vrouwen. Net als Amsterdam, is ook Rotterdam een smeltkroes van culturen, met een aanzienlijk deel van de bevolking van buitenlandse afkomst.

  De skyline van Rotterdam, een architectonisch pronkstuk

  De stad is het architectonische pronkstuk van Nederland, met zijn gedurfde en moderne skyline. Rotterdam staat bekend om zijn indrukwekkende haven, de grootste van Europa, en zijn hoogwaardige musea zoals de Kunsthal en het Museum Boijmans Van Beuningen.

  In termen van voedsel is Rotterdam een paradijs voor liefhebbers van zeevruchten, dankzij zijn nabijheid tot de zee. Verse haring, garnalen, en mosselen zijn hier in overvloed te vinden.

  De Rotterdamse kapsalon

  Een bijzonder gerecht om te proberen is de 'Rotterdamse kapsalon', een heerlijke fastfood schotel die bestaat uit friet, vlees, kaas, salade en saus. Kortom, deze stad in Zuid Holland is een bezoekje waard. Ook zeker om er te wonen

  Lees ook deze blog over Rotterdam.

  3. Den Haag: Het Politieke Hart van Nederland

  De hofvijver in Den Haag met een fontijn

  Den Haag, ook wel 's Gravenhage genoemd, met een bevolking van ongeveer 500.000, is de derde grootste stad van Nederland. Het is een politiek zwaargewicht, want het huisvest de Nederlandse regering en het koninklijk paleis, evenals vele internationale organisaties zoals het Internationaal Gerechtshof.

  Huurwoningen in Den haag; dit is bij jou in de buurt

  Met zijn elegante oude gebouwen, zoals het Binnenhof, en zijn weelderige parken, biedt Den Haag een rustigere, maar niet minder interessante ervaring dan de grotere steden van Amsterdam en Rotterdam. De stad heeft ook een levendig cultureel leven, met talrijke musea, theaters en festivals.

  Wat het eten betreft, is Den Haag de thuisbasis van het 'Haagse Hopje', een traditioneel Nederlands snoepje met een smaak van koffie en karamel. Deze Nederlandse stad is dan ook het waard om te bezoeken of om er te gaan wonen. Kijk daarom eens naar ons aanbod van huurwoningen in Den Haag.

  4. Utrecht: De Historische Universiteitsstad met een jong hart

  Gracht in Utrecht met mensen op de terrassen en groene bomen

  Utrecht, gelegen in de gelijknamige provincie Utrecht, met een aantal inwoners van ongeveer 350.000, is een universiteitsstad met een jonge en dynamische bevolking. Het demografische profiel van Utrecht toont een lichte overhand van vrouwen, gedeeltelijk te wijten aan de grote studentenbevolking. Dit zorgt er voor dat het aantal inwoners redelijk balanceert.

  Utrecht is een van de oudste steden van Nederland

  Utrecht is een van de oudste steden in Nederland, met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. De stad is beroemd om zijn prachtige centrum met grachten, oude kerken zoals de Dom van Utrecht, en middeleeuwse architectuur. Utrecht wordt dan ook wel de Domstad genoemd.

  Niet omdat de inwoners dom zijn natuurlijk. Je zal er goed aan doen om te gaan wonen.

  "Beklim" de Utrechtse heuvelrug

  De Utrechtse Heuvelrug, oftewel de "koningin van de stuwwallen", is een prachtig stukje natuur in het hart van Nederland. Het is als een vriendelijke, golvende rug die zich uitstrekt van het bruisende Utrecht tot het charmante Rhenen.

  5. Eindhoven: De Stad van Licht, Innovatie en sigaren

  stadsgezicht van Eindhoven met de UFO

  Eindhoven, met ongeveer 230.000 inwoners, is de vijfde grootste stad van Nederland en heeft een licht overwicht aan mannelijke inwoners. De stad is een belangrijk centrum van technologie en design, en huisvest bedrijven zoals Philips en DAF Trucks.

  Eindhoven is een moderne stad met een futuristisch gevoel. De stad heeft een levendig nachtleven en cultureel leven, met vele musea, muziekvenues en evenementen zoals het jaarlijkse lichtkunstfestival GLOW.

  Wist je dat Eindhoven bekend stond als dé stad van Nederland waar sigaren gemaakt werden? Lees anders wat meer over Eindhoven in deze blog.

  6. Tilburg: De Textielstad van Nederland

  Bronzen beeld in tilburg

  Tilburg, gelegen in Noord-Brabant met bijna 220.000 inwoners en heeft een oppervlakte van 115,5 m2. Qua demografie heeft Tilburg een iets hoger aantal vrouwen dan mannen. De stad heeft een rijke geschiedenis in de textielindustrie, die wordt weerspiegeld in diverse musea en monumenten.

  Tilburg heeft een levendige kunstscene, met talrijke galeries, creatieve ruimtes en jaarlijkse evenementen zoals de Tilburgse Kermis, een van de grootste in Nederland.

  Tilburgse Kermiskoek: een traditionele lekkernij

  Op culinair gebied staat zij bekend om zijn 'Tilburgse Kermiskoek', een traditioneel gemberbrood dat meestal wordt geserveerd tijdens de jaarlijkse kermis. Bovendien biedt de stad een breed scala aan restaurants en eetgelegenheden, waar je kunt genieten van zowel lokale als internationale gerechten. Dit maakt het een bezoekje aan Tilburg zeker waard.

  Wat is er te doen in Tilburg

  Misschien denk je bij Tilburg niet meteen aan bekende bezienswaardigheden maar schijn bedriegt!
  Tilburg heeft een aantal bekende bezienswaardigheden, waaronder:

  • De Piushaven, een voormalige haven die is omgebouwd tot een levendig stadscentrum

  • Het TextielMuseum, een museum over de textielgeschiedenis van Tilburg

  • De Spoorzone, een voormalige spoorzone die is omgebouwd tot een woon- en werkgebied

  • Het Natuurmuseum Brabant, een museum over de natuur van Noord-Brabant

  • De Tilburgse Kermis, een van de grootste kermissen van Nederland

  7. Groningen: De Energieke Noordelijke Stad met Eierballen

  Gracht in Groningen met de A Kerk op achtergrond

  Groningen, met een bevolking van ongeveer 230.000 inwoners, heeft een licht overwicht van vrouwen, wat grotendeels te danken is aan de grote studentenpopulatie.

  Deze noordelijke stad is een levendig centrum van kunst, cultuur en onderwijs, met de Rijksuniversiteit Groningen als een prominente instelling gelegen in de gelijknamige provincie Groningen.

  Groningen staat bekend om haar studentenverenigingen maar ook om haar trotse inwoners en mooie ommelanden. Lees in deze blog over Groningen meer!

  Wat is er te doen in Groningen

  Groningen biedt een rijke mix van historische en moderne architectuur, met hoogtepunten zoals de Martinitoren en het Groninger Museum. Het stadsleven is vol energie, met tal van festivals, muziekevenementen en markten die het hele jaar door plaatsvinden.

  Als het op eten aankomt, is Groningen de thuisbasis van het 'Groninger koek', een kruidige, roggebrood-achtige lekkernij. Ook is er de 'eierbal', een lokale variant van de Nederlandse kroket, gevuld met ragout en een heel ei.

  8. Almere: De Jonge Stad in Flevoland

  Aangezicht van Almere vanaf het water

  Almere, met ongeveer 210.000 inwoners, heeft een bijna gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen. Almere is de jongste stad in dit overzicht, officieel opgericht in 1984, en ligt in de provincie Flevoland, het grootste kunstmatige eiland ter wereld.

  Almere's architectuur is modern en experimenteel, wat weerspiegelt in iconische gebouwen zoals de Wave en het KAF Kunstlinie Almere Flevoland. Ondanks zijn jeugdigheid, heeft Almere een bloeiend cultureel en recreatief leven, met tal van parken, winkelcentra en evenementen zoals het Almere Haven Festival.

  9. Breda: Het Gezellige Zuiden van Nederland

  Oud gebouw in Breda aan het water op een helder blauwe dag

  Breda, met iets meer dan 180.000 inwoners, heeft een licht overwicht aan vrouwen. Gelegen in de zuidelijke provincie Noord-Brabant, staat Breda bekend om zijn gezellige sfeer en historische bezienswaardigheden, waaronder de Grote Kerk en het Begijnhof.

  Breda had de beste binnenstad van Nederland

  Breda heeft een levendig cultureel leven, met diverse festivals zoals het Breda Jazz Festival en evenementen zoals de jaarlijkse carnavalsviering.

  De stad is ook bekend om zijn bloeiende biercultuur, met talrijke brouwerijen en biercafés. Daarnaast was de binnenstad van Breda verkozen tot beste binnenstad van Nederland.

  Op culinair gebied is Breda vooral bekend om zijn 'Bredase Turf', een lokaal type koek gemaakt van amandelen, boter, suiker en eieren.

  Breda is ook de perfecte plek om te genieten van de Brabantse gastvrijheid in een van de vele lokale eetgelegenheden, met een keur aan zowel Nederlandse als internationale gerechten. Zoek je een huurwoning in Breda? Bekijk dan ons aanbod.

  10. Apeldoorn: Natuur en Koninklijke GeschiedenisKerk in Apeldoorn in vogelvlucht.

  Apeldoorn, gelegen in de provincie Gelderland, heeft een bevolking van iets meer dan 160.000 inwoners, met een lichte meerderheid van vrouwen.

  Het staat bekend om zijn prachtige groene omgeving en koninklijke geschiedenis, met Paleis Het Loo als belangrijkste bezienswaardigheid. Culinair gezien moet je de lokale specialiteit niet missen, de 'Apeldoornse Mop', een heerlijke amandelkoek.

  11. Haarlem: Historisch Hart van Noord-Holland

  Ophaalbrug in Haarlem tijdens zonsondergang

  Haarlem, de hoofdstad van de provincie Noord-Holland, heeft iets meer dan 160.000 inwoners en een gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen. De stad staat bekend om haar historische binnenstad, vol met monumentale panden en hofjes. Een lokale lekkernij om te proberen is de 'Haarlemse Mop', een amandelkoekje met een vleugje citroen. Haarlem is daarnaast ook een stad om fijn in te wonen.

  12. Arnhem: De Groene Stad aan de Rijn

  Arnhem centraal met autos op de wegen bij zonsondergang.

  Arnhem, gelegen in de provincie Gelderland, heeft een bevolking van ongeveer 160.000 en een iets hoger aantal vrouwen dan mannen. Er wonen veel verschillende soorten mensen; van werken tot studenten.

  De stad staat bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige parken en als toegangspoort tot de Hoge Veluwe. Probeer zeker de lokale specialiteit, de 'Arnhemse meisjes', knapperige, zoete koekjes bestrooid met suiker. Gelegen vlakbij Nijmegen. Nijmegen is de oudste stad van Nederland.

  Conclusie

  Als je op zoek bent naar een nieuwe plek om te wonen, is het zeker de moeite waard om eens te kijken naar een van deze steden. Je zult er zeker niet teleurgesteld in worden!