Nutsvoorzieningen

Nutsvoorzieningen zijn zaken die in dienst staan van het algemeen belang. Dit klinkt natuurlijk heel vaag en daarom zullen we er een makkelijkere definitie aan hangen: nutsvoorzieningen zijn zaken die even nuttig zijn voor iedereen in de samenleving. Het zijn dus dingen waar geen enkel huishouden zonder kan om goed te functioneren. Hieronder vallen bij een huurwoning logischerwijs elektriciteit, water en (nu nog) gas. Ook wordt er geregeld gediscussieerd of internet hier ook onder moet vallen, omdat de mensheid steeds meer afhankelijk raakt van het internet.

Wie regelt nutsvoorzieningen?

Vroeger had de overheid de nutsvoorzieningen zelf in handen. Tegenwoordig zijn deze bedrijven steeds vaker geprivatiseerd en heerst er grote concurrentie op de verschillende markten. GWL-bedrijven proberen met stuntprijzen en hoge kortingen of extra’s de meeste nieuwe klanten naar zich toe te trekken. Dit is voor de consument wel interessant, omdat hij of zij ieder jaar zelf kan kiezen op welk aanbod van een nutsvoorziening ze ingaan.

Nutsvoorzieningen in huurwoningen

Je kunt bij het huren van een huurwoning op verschillende manieren betalen voor nutsvoorzieningen. Als je wel een eigen meter hebt, maar de verhuurder de contracten regelt dan zul je betalen voor de kosten die de verhuurder maakt voor jouw verbruik. Het kan ook zo zijn dat je zelf de leveranciers voor de nutsvoorzieningen kan kiezen. In die gevallen betaal je rechtstreeks aan de leverancier zelf. Een andere mogelijkheid is dat de verhuurder kiest voor een all-in huurprijs. Je betaalt dan geen apart bedrag voor je energie, maar een vast bedrag voor het gebruik van de gehele huurwoning inclusief GWL en servicekosten. Als je dit niet prettig vindt, kun je de verhuurder vragen de huurprijs te splitsen in kale huur, servicekosten en nutsvoorzieningen. Wil de verhuurder dit niet, dan kun je aan de Huurcommissie vragen om voor jullie de huurprijs te splitsen.

Gemiddelde kosten nutsvoorzieningen

Hoeveel je jaarlijks gaat betalen voor de nutsvoorzieningen, is afhankelijk van een aantal factoren, namelijk:

  • Woningtype
  • Aantal bewoners
  • Leverancier

Gemiddeld betaalt een huishouden in Nederland de volgende bedragen per maand.

Woningtype

1 bewoner

2 bewoners

3 bewoners

4 bewoners

5 bewoners

Kamer

€110

-

-

-

-

Appartement

€125

€152

€166

€178

€197

Rijtjeshuis

€148

€175

€189

€201

€214

Hoekhuis

€167

€197

€211

€220

€233

2-onder-1 kap woning

€186

€213

€227

€239

€252

Vrijstaande woning

€223

€250

€264

€276

€289

Totaal gemiddelde

€170

€197

€212

€223

€242