rekenmachine met een paperclip en pen

Dit zijn de top 5 gemeentes en steden met de hoogste afvalstoffenheffing

12 januari 2021

Laatste update: 25 maart 2024

De gemeentelijke belastingen vallen dit jaar fors hoger uit. Huurders krijgen dit jaar de grootste heffingsstijging in jaren voor hun kiezen en die gaan de meesten wel voelen in hun portemonnee. 

Inhoudsopgave

  Top 5 duurste gemeentes in de Randstad 2024

  De huurders die het slechtste af zijn, wonen allemaal in de Randstad. Dure gemeentes voor meerpersoonshuishoudens in Nederland zijn:

  Afvalstoffenheffing: top 5 duurste gemeenten voor meerpersoonshuishoudens

  Stad

  Jaarbedrag 2024

  Amsterdam

  € 481,-

  Haarlem

  € 443,-

  Leiden

  € 415,-

  Haarlemmermeer

  € 410,-

  Almere

  € 433,-

  Woon je alleen in een huis, dan ben je in andere steden juist weer duurder uit. Almere is veruit de duurste stad om je te vestigen als eenpersoonshuishouden.

  Afvalstoffenheffing: top 5 duurste gemeenten voor eenpersoonshuishoudens

  Stad

  Jaarbedrag 2021

  Almere

  € 390,84

  Zaanstad

  € 347,83

  Amsterdam

  € 344,-

  Maastricht

  € 328,56

  Dordrecht

  € 316,20

  Welke belastingen betaal je als huurder

  De gemeente int jaarlijks gemeentelijke belastingen. Nu je de hoogte van het jaarbedrag van een aantal gemeenten weet, vraag je je misschien af waarom je eigenlijk gemeentelijke belastingen betaalt en waarvoor dit geld gebruikt wordt.

  Logisch, vinden we. Daarom hebben we voor je uitgezocht waar het geld aan besteed wordt, zodat je precies weet waar je jaarlijks (of maandelijks) voor betaalt als je de aanslag gemeentelijke belastingen ontvangt. Of je nu in de gemeente Dordrecht woont of in een gemeente in Groningen of Noord-Brabant.

  verzameling van belastingpapieren

  Wat is rioolheffing 

  De rioolheffing wordt door gemeenten gebruikt om te zorgen dat het riool goed op orde blijft. Je betaalt als inwoner van een gemeente voor de volgende zaken:

  • afvoer van huishoudelijk water (douchewater, waswater, etc.);
  • afvoer en opslag hemelwater;
  • het op peil houden van het grondwater;
  • aanleg, beheer en onderhoud van riolering.

  Een gemeente mag niet meer heffen dan ze nodig hebben om de bovenstaande taken uit te voeren. Deze heffing wordt vaak gesplitst in een gebruikersdeel en een eigenaarsdeel, maar dit is niet verplicht.

  Veruit de meeste gemeenten kiezen ervoor om alleen het eigenaarsdeel te heffen. Dit is een vast bedrag en dus makkelijker. Het gebruikersdeel wordt namelijk bepaald aan de hand van het daadwerkelijke verbruik.

  Wat is afvalstoffenheffing

  De afvalstoffenheffing die je betaalt aan de gemeente is veruit het grootste deel van de te betalen gemeentelijke belastingen. Deze kosten worden gebruikt om het huiselijke afval op te halen en te verwerken.

  Dit is een kostbare bezigheid en daarom betaal je hier dus ook flink voor. Er wordt voor deze belasting gekeken hoeveel mensen er op een adres wonen. Ook kan ervoor gekozen worden om per container of per kilo te betalen.

  Wat zijn waterschapslasten

  De waterschapsbelasting betaal je, zodat de gemeente het water in de gemeente kan beheren.

  De aanleg en het onderhoud van een waterzuiveringsinstallatie wordt bijvoorbeeld hiervan betaald, maar ook het onderhoud van beken, sloten en dijken worden hiervan bekostigd.

  Kortgezegd betaal je dus voor het onderhoud van al het water in je gemeente, zodat jij droge voeten en schoon drinkwater hebt.