Huurvermindering

Huurvermindering is een aanpassing in de huurprijs die een huurder kan aanvragen wanneer de gehuurde woonruimte gebreken vertoont die het woongenot ernstig beperken. Dit kan bijvoorbeeld zijn door onderhoudsproblemen zoals lekkages of problemen met isolatie.

Voorbeeld van het begrip ''huurvermindering''

Stel je voor dat je in een studio woont waarbij de verwarming het midden in de winter begeeft. Na meerdere meldingen aan de verhuurder blijft het probleem onopgelost. In dit geval kun je een huurvermindering aanvragen, omdat het gebrek je woongenot ernstig beïnvloedt.

Vermoed je dat je te veel huur betaald? Duik dan snel in deze blog!

Huurvermindering bij gebreken

Bij gebreken aan je huurwoning, zoals een kapotte verwarming of lekkage, kun je huurvermindering aanvragen. Dit betekent dat je minder huur betaalt totdat de gebreken zijn verholpen. Het is belangrijk dat je deze gebreken eerst bij je verhuurder meldt en hem de kans geeft om ze op te lossen. Als dit niet gebeurt, kun je de stap naar de Huurcommissie overwegen.

Huurvermindering bij gebreken: sociale huur vs. vrije sector

In een sociale huurwoning kun je voor huurvermindering terecht bij de Huurcommissie als je verhuurder gebreken niet oplost. Bij een woning in de vrije sector heb je deze optie niet, maar je kunt wel advies vragen bij de Huurcommissie of naar de rechter stappen.

LeestipDit zijn jouw rechten en plichten als huurder

Veelgestelde vragen over huurvermindering

Meer vragen over huurvermindering? Bekijk dan ook ons overzicht hier beneden!

Kan ik altijd huurvermindering aanvragen bij gebreken? 

Ja, maar je moet eerst de gebreken melden bij je verhuurder. Bij sociale huurwoningen kun je daarna de Huurcommissie inschakelen; bij vrije sector woningen moet je vaak naar de rechter.

Hoe lang duurt het voordat huurvermindering ingaat?

Huurvermindering gaat in vanaf het moment dat je de gebreken hebt gemeld bij je verhuurder, of vanaf het moment dat de verhuurder redelijkerwijs op de hoogte had moeten zijn van de gebreken. Betaal echter altijd je volledige huur, totdat de Huurcommissie of de rechter een officieel besluit heeft genomen!

Krijg ik automatisch mijn geld terug als de huur verlaagd wordt?

De huurvermindering geldt voor de periode dat de gebreken aanwezig zijn. Als je al te veel huur hebt betaald, kun je restitutie krijgen.

Wat als ik in de vrije sector woon en mijn verhuurder weigert de huur te verlagen?

In de vrije sector heb je niet dezelfde rechten als in de sociale huur. Hierbij kun je eventueel juridisch advies inwinnen of naar de rechter stappen. Check ook de algemene huurvoorwaarden in je huurcontract voor meer informatie over aansprakelijkhheid en de onderhoudsverplichting.