Een energiecentrale met rood witte schoorstenen

Wie betaalt de energierekening in een huurwoning?

26 augustus 2022

Laatste update: 11 april 2024

De energiekosten rijzen voor de gemiddelde huurder de pan uit. Dit heeft onder andere te maken met de politieke situatie in Europa, die onder druk staat door de oorlog in Oekraïne. Er is minder gas beschikbaar uit Rusland. Hierdoor is de gasprijs meer dan verdubbeld. Daarnaast is ook de prijs voor het uitstoten van CO₂ omhoog gegaan. 

Inhoudsopgave

    Energieprijzen van een huurwoning

    De fluctuerende energieprijzen blijven een hot topic, zowel voor huiseigenaren als voor huurders. Als huurder voel je misschien de impact van stijgende energieprijzen direct in je portemonnee, vooral in deze tijden waar de prijzen voor gas en elektriciteit een opwaartse trend vertonen. Verschillende factoren, waaronder geopolitieke spanningen en klimaatverandering, spelen een rol in deze prijsstijgingen.

    man van Afrikaanse afkomst die een tochtstrip aan de onderkant van de voordeur van een gehuurd huis bevestigt.

    Verantwoordelijkheid voor Energiekosten in een Huurwoning

    In het geval van een huurwoning, zijn de energiekosten meestal de verantwoordelijkheid van de huurder, tenzij anders overeengekomen in het huurcontract. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van je energieverbruik en manieren te vinden om energie te besparen waar mogelijk.

    Eenvoudige stappen zoals het gebruik van energie-efficiënte apparaten, het verminderen van verspilling door het uitschakelen van ongebruikte lichten en apparaten, en het onderhouden van de verwarmings- en koelsystemen kunnen op de lange termijn bijdragen aan lagere energierekeningen.

    Praktische Tips voor Energiebesparing

    Bovendien, als je in een slecht geïsoleerde woning woont, kun je overwegen om met je verhuurder te praten over het verbeteren van de isolatie om verdere energiebesparingen te realiseren. Het is ook de moeite waard om te kijken naar mogelijke subsidies of regelingen van de overheid die kunnen helpen bij het dekken van de kosten van energie-efficiëntie verbeteringen.

    Koude winters kosten meer

    Door het koude voorjaar in 2021 stegen de energieprijzen bovendien. En Brussel geeft ieder jaar minder emissierechten vrij om verduurzaming te stimuleren. De prijs daarvoor wordt doorberekend aan de consument. 

    Daar heeft iedereen last van, of je nu een huis hebt, een hypotheek of een huurwoning. Maar wie draait er in het geval van een huurwoning eigenlijk voor deze kosten op; de huurder of de verhuurder?

    Mensen op visite in een smart appartement

    Huurcontract

    In je huurcontract staat wie de energiekosten betaalt. Er zijn grofweg drie mogelijkheden. Als huurder kun je:

    • een zelfstandig contract hebben bij een energieleverancier;

    • een vast bedrag aan de verhuurder betalen;

    • het bedrag via de servicekosten voldoen.

    Als je een woning huurt dan betaalt de huurder meestal een voorschot, op basis van een schatting van het verbruik van gas, water en elektriciteit. Je kunt zelf je energieverbruik berekenen en op basis hiervan het termijnbedrag verhogen als je dit wilt.

    De jaarafrekening en het werkelijke gebruik

    Na een jaar wordt dit bedrag vergeleken met het werkelijke energieverbruik en wordt het verschil berekend. Dan kan het zijn dat je geld terugkrijgt, of dat moet je bijbetalen. Dit staat in de jaarafrekening. Alleen als je gaat verhuizen, of overstappen op een andere energieleverancier ontvang je een eindafrekening.

    Moet je bijbetalen of krijg je geld terug

    Uit deze eindafrekening blijkt dan of je geld terug krijgt of dat je moet bijbetalen. Servicekosten moeten specifiek benoemd worden. Zo kun je bijvoorbeeld uitvinden hoeveel je betaalt voor gas, water en licht, en of je ook energiekosten betaalt voor gemeenschappelijke ruimtes. Als huurder heb je ook recht om de achterliggende stukken te bekijken.

    De verhuurder mag in de huidige situatie, met de stijgende energieprijzen, eerder ingrijpen. Hij of zij mag de energiekosten doorberekenen aan de huurder en het voorschot verhogen.

    Huis met een heleboel zonnepanelen op het dak

    Jaarlijkse afrekening

    Eén keer per jaar stuurt de energieleverancier een jaarlijkse afrekening. Daarin staat hoeveel energie je de afgelopen periode hebt gebruikt en of je moet bijbetalen of geld terug krijgt. Meestal krijg je deze afrekening een jaar na de start van het energiecontract. Een jaarafrekening is iets anders dan een eindafrekening; die je alleen krijgt als je verhuist of overstapt op een andere leverancier.

    Slechte isolatie kost geld

    De jaarlijkse afrekening kan hoog zijn als de woning een laag energielabel heeft. Het is dan ook verstandig om maatregelen te nemen en je woning te isoleren. Dit kun je zelf doen door bijvoorbeeld tochtstrips en radiatorfolie te plaatsen.

    Zo kun je meer rendement halen uit de verwarming van je woning. Ook kun je de verhuurder vragen om de woning te verbouwen. Hij of zij kan bijvoorbeeld de vloer boven de kruipruimte isoleren en de cv-ketel vervangen als deze verouderd is.

    Hou er dan wel rekening mee dat dit verzoek aan de huisbaas ook een stijging van de huurprijs kan betekenen. De huurder betaalt dan uiteindelijk ook een deel van de kosten van de getroffen maatregelen. Met de rekeningmethode van de huurcommissie kun je handig tot een redelijke huurverhoging te komen.

    Een energiecentrale met rood witte schoorstenen