Wie betaalt de energierekening in een huurwoning?
26 augustus 2022
Laatste update: 19 januari 2023
De energiekosten rijzen voor de gemiddelde huurder de pan uit. Dit heeft onder andere te maken met de politieke situatie in Europa, die onder druk staat door de oorlog in Oekraïne. Er is minder gas beschikbaar uit Rusland. Hierdoor is de gasprijs meer dan verdubbeld. Daarnaast is ook de prijs voor het uitstoten van CO₂ omhoog gegaan. Het stijgen van de energieprijs is een algemene trend in Nederland; alle energieleveranciers hebben ermee te maken, en dus ook alle huurders en verhuurders. Maar wie draait er eigenlijk voor deze kosten op; de huurder of de verhuurder? In deze blog lees je er meer over.
Energieprijzen huurwoning
Tijdens de coronacrisis vielen de energieprijzen in 2020 nog laag uit. Het was toen voor bedrijven goedkoop om stroom en gas in te kopen, en dus werd het ook goedkoper voor de consument. Maar nu sinds vorig jaar de wereldeconomie weer aantrekt worden ook de economieprijzen weer wat ze voor de pandemie waren. Door het koude voorjaar in 2021 stegen de energieprijzen bovendien. En Brussel geeft ieder jaar minder emissierechten vrij om verduurzaming te stimuleren. De prijs daarvoor wordt doorberekend aan de consument. Tel daar de oorlog in Oekraïne bij op en het resultaat is dat de gas- en stroomprijzen de afgelopen maanden records hebben gebroken. Daar heeft iedereen last van, of je nu een huis hebt, een hypotheek of een huurwoning. Maar wie draait er in het geval van een huurwoning eigenlijk voor deze kosten op; de huurder of de verhuurder?
Huurcontract
In je huurcontract staat wie de energiekosten betaalt. Er zijn grofweg drie mogelijkheden. Als huurder kun je:
-
een zelfstandig contract hebben bij een energieleverancier;
-
een vast bedrag aan de verhuurder betalen;
-
het bedrag via de servicekosten voldoen.
Als je een woning huurt dan betaalt de huurder meestal een voorschot, op basis van een schatting van het verbruik van gas, water en elektriciteit. Je kunt zelf je energieverbruik berekenen en op basis hiervan het termijnbedrag verhogen als je dit wilt. Na een jaar wordt dit bedrag vergeleken met het werkelijke energieverbruik en wordt het verschil berekend. Dan kan het zijn dat je geld terugkrijgt, of dat moet je bijbetalen. Dit staat in de jaarafrekening. Alleen als je gaat verhuizen, of overstappen op een andere energieleverancier ontvang je een eindafrekening. Uit deze eindafrekening blijkt dan of je geld terug krijgt of dat je moet bijbetalen. Servicekosten moeten specifiek benoemd worden. Zo kun je bijvoorbeeld uitvinden hoeveel je betaalt voor gas, water en licht, en of je ook energiekosten betaalt voor gemeenschappelijke ruimtes. Als huurder heb je ook recht om de achterliggende stukken te bekijken. De verhuurder mag in de huidige situatie, met de stijgende energieprijzen, eerder ingrijpen. Hij of zij mag de energiekosten doorberekenen aan de huurder en het voorschot verhogen. Betaal je een vast bedrag per maand aan de verhuurder zelf, een all in huur prijs, of huurcontract inclusief energie, dan mag deze de huur inclusief gas, water en licht niet zomaar laten stijgen. Eerst moet hij of zij de huurprijs splitsen in kale huur en servicekosten. Daarna mag hij meer kosten voor de energierekening doorvoeren.
Jaarlijkse afrekening
Eén keer per jaar stuurt de energieleverancier een jaarlijkse afrekening. Daarin staat hoeveel energie je de afgelopen periode hebt gebruikt en of je moet bijbetalen of geld terug krijgt. Meestal krijg je deze afrekening een jaar na de start van het energiecontract. Een jaarafrekening is iets anders dan een eindafrekening; die je alleen krijgt als je verhuist of overstapt op een andere leverancier.
Slechte isolatie
De jaarlijkse afrekening kan hoog zijn als de woning een laag energielabel heeft. Het is dan ook verstandig om maatregelen te nemen en je woning te isoleren. Dit kun je zelf doen door bijvoorbeeld tochtstrips en radiatorfolie te plaatsen. Zo kun je meer rendement halen uit de verwarming van je woning. Ook kun je de verhuurder vragen om de woning te verbouwen. Hij of zij kan bijvoorbeeld de vloer boven de kruipruimte isoleren en de cv-ketel vervangen als deze verouderd is. Hou er dan wel rekening mee dat dit verzoek aan de huisbaas ook een stijging van de huurprijs kan betekenen. De huurder betaalt dan uiteindelijk ook een deel van de kosten van de getroffen maatregelen. Met de rekeningmethode van de huurcommissie kun je handig tot een redelijke huurverhoging te komen.