Een blauwe vlam van een gasfornuis

7 tips om gas te besparen in je huurwoning

29 maart 2022

Laatste update: 22 maart 2024

Je hebt het misschien wel gehoord in het nieuws. De Woonbond heeft in een brief aan minister De Jonge en Minister Schouten aangedrongen op actie tegen energiearmoede onder huurders. Er zijn in Nederland veel mensen die in energiearmoede leven: de energierekening van hun huishouden is eigenlijk te hoog voor het inkomen. Door slechte isolatie, enkel glas en achterstallig onderhoud van de huurwoningen van deze groep mensen loopt de energierekening onnodig op. De Woonbond dringt aan op actie.

Inhoudsopgave

    Een huurverlaging voor onzuinige woningen

    Maar hoe zou er actie kunnen worden ondernomen om energiearmoede te bestrijden? Daar heeft de Woonbond enkele ideeën over. Zo zou de huurtoeslag kunnen worden verhoogd of zou er een huurverlaging of een huurbevriezing kunnen worden ingesteld voor onzuinige woningen. Door van een gebrek aan isolatie en enkel glas in de woning een wettelijk gebrek te maken, kan huurverlaging of huurbevriezing mogelijk worden gemaakt. Zo dalen de maandelijkse kosten van mensen die in energiearmoede leven, maar krijgen verhuurders ook de stimulatie die blijkbaar nodig is om huizen beter te onderhouden en beter te isoleren.

    Meer lezen: Aan welke eisen moet een (sociale) huurwoning voldoen? 

    Tips voor het bezuinigen op gas in huis

    Als je maandelijks in de knel komt door te hoge energiekosten bespaar je liever vroeger dan later op energie. Daarom delen we een aantal handige tips om te bezuinigen op gas in een huurhuis.

    1. Zet de verwarming lager

    De meest effectieve manier om te besparen op gasverbruik in huis is door het lager zetten van de verwarming. Je hoeft daarvoor trouwens echt niet in de kou te zitten: een halve graad lager levert al een flinke bezuiniging op jaarbasis op.

    2. Gebruik radiatorfolie

    Wist je dat veel warmte van de radiators al direct verloren gaat? Door radiatorfolie te plaatsen achter de verwarming, zorg je ervoor dat de warmte beter wordt verspreid in de woonruimte. Zo gaat er minder warmte verloren en bespaar je op de kosten.

    3. Isoleer de leidingen

    Niet alleen bij de radiatoren gaat er warmte verloren in het proces, maar ook via de leidingen. Daarom is het verstandig om, waar mogelijk, de leidingen te isoleren om dit warmteverlies tegen te gaan. Dit is makkelijker dan het klinkt: je kunt buisisolatie gebruiken om de leidingen snel te isoleren. 

    4. Plaats tochtstrips

    Slecht geïsoleerde woningen zijn vaak erg tochtig. Door allerlei kieren gaat warmte verloren en komt koude lucht de woning binnen. Door een paar voordelige tochtstrips aan te schaffen, kun je het warmteverlies redelijk tegengaan. Plaats de tochtstrips bij ramen, deuren en kozijnen waar je tocht voelt en het binnenklimaat zal direct aangenamer worden.

    5. Verwarm alleen de woonkamer

    Het voordeel van centrale verwarming in huis is dat je zelf kunt kiezen welke kamers je verwarmt. Doorgaans is het helemaal niet nodig om de slaapkamers en de keuken te verwarmen. De slaapkamers kunnen beter fris blijven voor een goede nachtrust en de keuken wordt vaak vanzelf opgewarmd tijdens het koken. Draai de radiatoren hier dan ook dicht. Zo bespaar je energiekosten en is het toch altijd aangenaam warm in de voornaamste leefruimtes. 

    6. Plaats tochtborstels

    Om de warmte in de kamer te houden kun je eenvoudig gebruik maken van tochtborstels. Dit zijn borstels die je onder de deur kunt bevestigen. Zo gaat er minder warmte verloren en hoef de verwarming minder energie te verspillen. 

    7. Korter douchen

    Het is een cliché, maar dat komt juist omdat er zoveel waarheid in schuilt. Door korter te douchen hoeft er minder water opgewarmd te worden door de ketel. Hierdoor kun je flink wat kosten besparen. Het spreekt voor zich dat een warm bad nog meer water en dus nog meer energiekosten met zich meebrengt. 

    Lees meer: Water besparen: beperk je ecologische voetafdruk met 9 tips