Het platteland met Nederlandse molens versus grachtenpanden in Amsterdam

Wonen op het platteland of in de stad?

20 april 2020

Laatste update: 19 april 2024

Het lijkt zo gewoon: jongeren verhuizen van het vertrouwde platteland naar de stad en ouderen zoeken juist de rust van het platteland op. Is dit ook echt zo? Een stad heeft stadsrechten, en in de stad wonen meerdere mensen dicht op elkaar, en is het aantal inwoners groter dan in dorpen. De stad heeft verschillende functies, en door de bank genomen meer functies dan het platteland. 

Inhoudsopgave

  Steden worden voller, omliggende dorpen lopen leeg

  De verschillen tussen de stad en het platteland worden de komende jaren groter. Zowel de bevolking als het aantal huishoudens groeit. De huidige trend is namelijk dat mensen vaker alleen wonen in plaats van met een heel gezin. Daarnaast wordt verwacht dat de Nederlandse bevolking tussen 2015 en 2030 zal groeien met zo’n 950.000 mensen.

  Statistieken

  Onderzoek laat weten dat over de hele wereld gezien anderhalf miljoen mensen per week van het platteland naar de stad verhuizen. Momenteel woont 50% van de wereldbevolking in de stad. In 1800 was dit nog maar 3%.

  Gemiddelde aantal bewoners in de stad

  In de middeleeuwen woonden er ongeveer duizend mensen in een stad. Tegenwoordig wonen er gemiddeld vijftigduizend mensen in een stad. In de hoofdstad Amsterdam wonen tegenwoordig zelfs 921.000 mensen.

  Enorme groei

  Zo blijkt dat er een enorme groei is van mensen die het stadsleven willen gaan leiden. Deze groei zet door, want in 2050 wordt verwacht dat maar liefst 70% van de bevolking in de stad woont. En door de ruimte die door economische en verkeersdoelen in beslag wordt genomen komt het platteland steeds verder onder druk te staan.

  De grachtenpanden en grachten van Amsterdam tijdens een zonsondergang

  Minder mensen wonen in krimpgebieden

  Het leven op het platteland zal geleidelijk minder worden, vooral in krimpgebieden als DrentheGroningen en Limburg, Zeeland en de Achterhoek. Dit zal al te merken zijn over vijftien jaar. Ook de samenstelling van plattelandsbewoners gaat veranderen.

  In het jaar 2000 telden steden en dorpen een gelijk percentage ouderen. Dit was voor beide gebieden 15%. In de toekomst zal zo’n 17% van de ouderen in de steden wonen. In de kleinere gemeenten neemt de stijging toe naar maar liefst 26%. Jongeren zullen naar verwachting juist vadker van het dorp naar de stad trekken.

  Terugkijkend naar de groei van niet alleen de vergrijzing, maar ook van het aantal Nederlanders in het algemeen, wordt verwacht dat deze voornamelijk in steden te zien zal zijn. Amsterdam bijvoorbeeld telt momenteel 820.000 inwoners. Straks zal dit uitkomen op ongeveer een miljoen.

  Huurwoningen en koopwoningen in Nederland

  Volgens het CBS vind je voornamelijk koopwoningen op het platteland, in forensenplaatsen en aan de rand van de stad. In het centrum van steden en in studentenbuurten vind je vooral huurwoningen. Met andere woorden: in de drukkere gebieden zijn meer huurwoningen dan koopwoningen.

  Wonen in de meeste steden: beter dan op het platteland?

  Voor een antwoord op de vraag of wonen in de stad beter is kun je kijken naar het geluk. Heeft de groei van de steden te maken met de mate van geluk dat te vinden is in de steden? Als je kijkt naar waar mensen het gelukkigst zijn, is dit lastig te zeggen.

  Rustigere gebieden zijn gelukkiger

  Kort gezegd heeft onderzoek uitgewezen dat mensen in de rustigere gebieden van Nederland het gelukkigst zijn. Friesland scoort hierin het hoogst. Mensen in de grotere steden zoals Amsterdam, Den Haag en Rotterdam scoren het laagst. Hieruit kun je opmaken dat de reden dat mensen kiezen om in de (grotere) stad te wonen niet de zoektocht naar het geluk is.

  Kleine woningen in steden

  Eén van de redenen dat mensen in de grotere steden minder gelukkig zijn is dat mensen vaak klein wonen, terwijl ze een hoge prijs betalen voor hun woning. Toch is het niet te zeggen dat mensen in de provincies, waar men over het algemeen groter en goedkoper woont, per se gelukkiger zijn.

  Verschillende factoren

  Dit is voor iedereen weer anders en hangt af van verschillende factoren. Vaak zijn bepaalde doelgroepen, zoals jongeren, gelukkiger in de stad. Ze voelen zich er meer thuis dan op het platteland. Ook is er in de steden meer werkgelegenheid en zijn er dus meer kansen.

  Een mooi huis op het Friese platteland omringd door veel groen met een kleine molen op de voorgrond.

  Droomhuis op het platteland

  Toch zoeken sommige mensen juist naar een droomhuis op het platteland in plaats van in de drukke steden van de Randstad. Er is een toenemende de vraag naar landelijke huurwoningen. De redenen daarvoor zijn divers.

  Eén van de belangrijkste redenen is de behoefte aan een rustigere omgeving en een meer ontspannen levensstijl. Het platteland biedt een overvloed aan groene ruimte, frisse lucht en de mogelijkheid om te genieten van de natuur. Dit kan bijdragen aan een verbeterde gezondheid en welzijn.

  Een ander belangrijk aspect is de lagere kosten van levensonderhoud. De huurprijzen in landelijke gebieden zijn vaak veel lager dan in de steden, waardoor het mogelijk is om een ​​ruimere woning te krijgen voor dezelfde prijs of zelfs minder.

  Bovendien zijn er steeds meer werkgevers die flexibel werken toestaan, waardoor mensen niet langer gebonden zijn aan de stad waar hun werkplek is gevestigd. Dit biedt de mogelijkheid om te genieten van de voordelen van het leven op het platteland, terwijl toch een baan behouden blijft.

  Ten slotte zijn er ook steeds meer voorzieningen en infrastructuur die het platteland aantrekkelijker maken. Zo zijn er in toenemende mate goede openbaar vervoersverbindingen en snelle internetverbindingen beschikbaar.

  Als je op zoek bent naar een droomhuis op het platteland, zijn er talloze opties beschikbaar die aan jouw wensen en behoeften voldoen. Verhuurders van landelijke huurwoningen bieden een breed scala aan woningen, van traditionele boerderijen tot moderne lofts. Dus waarom niet profiteren van de rust en natuurlijke schoonheid die het platteland te bieden heeft?

  Jouw toekomst vind je op Huurstunt

  Op de vraag wat beter is: wonen in de stad of op het platteland, kun je zeggen dat het maar net is waar je zelf naar op zoek bent, én wat je het leukst vindt natuurlijk. Ben jij iemand die op zoek is naar een huurwoning, tijdelijk of voor een langere periode? Dan is de kans groot dat je deze vindt op Huurstunt.

  Ondanks de bevolkingsgroei vind je op Huurstunt een groot aanbod van verschillende soorten huurwoningen: appartementen, hoekwoningen, vrijstaande woningen, maar ook studentenkamers en studio’s. Zoek vandaag nog naar jouw toekomst via Huurstunt.