Wonen op het platteland of in de stad?

Wonen op het platteland of in de stad?

20 april 2020

Laatste update: 19 april 2021

Het lijkt zo gewoon: jongeren verhuizen van het vertrouwde platteland naar de stad en ouderen zoeken juist de rust van het platteland op. Maar klopt dit eigenlijk wel? Wat is het verschil tussen wonen op het platteland en in de stad? En wat gaat er in de toekomst veranderen?

Steden worden voller, dorpen lopen leeg

De verschillen tussen de stad en het platteland worden de komende jaren groter. Zowel de bevolking als het aantal huishoudens groeit. De huidige trend is namelijk dat mensen vaker alleen wonen in plaats van met een heel gezin. Daarnaast wordt verwacht dat de Nederlandse bevolking tussen 2015 en 2030 zal groeien met zo’n 950.000 mensen.

Onderzoek laat weten dat over de hele wereld gezien anderhalf miljoen mensen per week van het platteland naar de stad verhuizen. Momenteel woont 50 procent van de wereldbevolking in de stad. In 1800 was dit nog maar drie procent. Zo is het duidelijk dat er een enorme groei is in de mensen die het stadsleven willen gaan leiden. Deze groei zet door, want in 2050 wordt verwacht dat maar liefst 70 procent van de bevolking in de stad woont.

Krimpgebieden

Het leven op het platteland zal geleidelijk leger lopen, vooral in de krimpgebieden als Drenthe, delen van Groningen en Limburg, Zeeland en in de Achterhoek. Dit zal al te merken zijn over vijftien jaar. De samenstelling gaat daarbij ook veranderen. In het jaar 2000 telden steden en dorpen een gelijk percentage aan ouderen. Dit was voor beide gebieden vijftien procent. In de toekomst zal zo’n zeventien procent van de ouderen in de steden wonen. In kleinere gemeenten neemt de stijging toe naar maar liefst 26 procent. Zoals de meeste mensen zullen verwachten: jongeren zullen dan juist van het dorp naar de stad trekken.

Terugkijkend naar de groei van niet alleen de vergrijzing, maar van het aantal Nederlanders in het algemeen, wordt verwacht dat deze voornamelijk in steden te zien zal zijn. Amsterdam bijvoorbeeld telt momenteel 820.000 inwoners. Straks zal dit uitkomen op ongeveer een miljoen.

Verschil in huurwoningen en koopwoningen in Nederland

Als je kijkt naar het verschil in huurwoningen en koopwoningen vind je, volgens het CBS, voornamelijk koopwoningen op het platteland, in forensenplaatsen en aan de rand van de stad. In het centrum van steden en in studentenbuurten vind je vooral huurwoningen. Met andere woorden: in de drukkere gebieden zijn meer huurwoningen te vinden dan koopwoningen.

Wonen in de stad beter dan wonen op het platteland?

Voor een antwoord op de vraag of wonen in de stad beter is kun je kijken naar het geluk. Heeft de groei van de steden te maken met de mate van geluk dat juist te vinden is in de steden? Als je kijkt naar waar mensen het gelukkigst zijn, is dit lastig te zeggen. Kort gezegd heeft onderzoek uitgewezen dat mensen in de rustigere gebieden van Nederland het gelukkigst zijn. Friesland scoort hierin het hoogst. Mensen in de grotere steden zoals Amsterdam, Den Haag en Rotterdam scoren het laagst. Hieruit kun je opmaken dat de reden dat mensen kiezen om in de (grotere) stad te wonen niet de zoektocht naar het geluk is.

Eén van de redenen dat mensen in de grotere steden minder gelukkig zijn is dat mensen vaak klein wonen, terwijl ze een hoge prijs betalen voor hun woning. Toch is het niet te zeggen dat mensen in de provincies, waar men over het algemeen groter en goedkoper woont, per se gelukkiger zijn. Dit is voor iedereen weer anders en hangt af van verschillende factoren. Vaak zijn bepaalde doelgroepen, zoals jongeren, gelukkiger in de stad. Ze voelen zich er meer thuis dan op het platteland. Ook is er in de steden meer werkgelegenheid en zijn er dus meer kansen.

Jouw toekomst vind je op Huurstunt

Op de vraag wat beter is: wonen in de stad of op het platteland, kun je zeggen dat het maar net is waar je zelf naar op zoek bent, én wat je het leukst vindt natuurlijk. Ben jij iemand die op zoek is naar een huurwoning, tijdelijk of voor een langere periode? Dan is de kans groot dat je deze vindt op Huurstunt. Ondanks dat de bevolking groeit vind je op Huurstunt een groot aanbod van verschillende soorten huurwoningen: appartementen, hoekwoningen, vrijstaande woningen, maar ook studentenkamers en studio’s. Zoek vandaag nog naar jouw toekomst via Huurstunt.