Een vloerkleed in een huurwoning dat matcht met overige woonaccessoires zoals de poef, sierkussens en plaid.

Verrijk met vloerkleden: Stylingtips voor elke huurder

28 november 2023

Laatste update: 22 maart 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Huurders, we hebben het niet altijd voor het kiezen als het op de look van onze huurwoning aankomt. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je je huurhuis kunt omtoveren tot je thuis, en vloerkleden staan zeer hoog op ons lijstje! In deze blog ontdek je hoe je met het juiste vloerkleed jouw huurwoning een persoonlijke touch geeft.

Inhoudsopgave

    Verschillende vloerkleden

    Vloerkleden, ze zijn de stille helden van je interieur. Niet alleen een lust voor het oog, maar ook een feestje voor je voeten en oren. Kijk maar eens naar deze topvoordelen:

    1. Geluiddempende superkrachten: Woon je boven luidruchtige buren of heb je zelf tapdansende kinderen? Een vloerkleed absorbeert geluid alsof het niets is. Zeg maar dag tegen die echo in de kamer en hallo tegen serene stilte.

    2. Warmte in overvloed: Blote voeten in de winter? Geen probleem! Een vloerkleed is als een warme knuffel voor je tenen. Het houdt de koude vloer op afstand en zorgt voor die gezellige, knusse vibe.

    3. Valpartijen? Verleden tijd: Glibberige vloeren kunnen tricky zijn. Met een vloerkleed zet je veiligheid voorop – het geeft grip en voorkomt dat je onverwachts een solo dansje doet. Enne, vergeet de anti-slipmat eronder niet!

    4. Allergieën? Adios!: Tegen alle verwachtingen in kan een vloerkleed helpen bij allergieën. Het vangt stof en pollen, waardoor deze niet door de lucht zweven. Gewoon even regelmatig stofzuigen, en voilà.

    5. Sfeermaker eerste klas: Een vloerkleed kan de uitstraling van een kamer compleet veranderen. Van chic tot speels, van minimalistisch tot kleurrijk – het legt de basis voor jouw persoonlijke stijl.

    6. Verberg en bescherm: Niet zo blij met die vlek op de vloer? Een kleed werkt als een camouflagekunstenaar. Tegelijk beschermt het je vloer tegen nieuwe 'oeps-momentjes'.

    Vloerkleden zijn echte multitaskers. Ze brengen niet alleen stijl, maar ook comfort en functionaliteit in je huurhuis. Een win-win situatie!

    Een langwerpig vloerkleed in de hal van een huurwoning.

    Wat is pool of polig kleed

    Als we het hebben over ''poligheid'' bij vloerkleden, verwijzen we naar de lengte van de vezels van het kleed. Dit heeft invloed op zowel het uiterlijk als het praktische gebruik van het kleed. Laagpolige vloerkleden hebben minder lange draden in tegenstelling tot hoogpolige vloerkleden, met langere draden.

    Laagpolige vloerkleden: Strak en praktisch

    Laagpolige vloerkleden, met hun korte vezels, zijn een populaire keuze voor een moderne, strakke look. Ze zijn eenvoudig te onderhouden, ideaal voor drukke ruimtes en mensen met allergieën. Perfect onder eettafels of in gangen, bieden ze een praktische stijl zonder in te leveren op uitstraling.

    Hoogpolige vloerkleden: Comfort en diepte

    Hoogpolige kleden, bekend om hun lange, zachte vezels, brengen luxe en comfort in je huis. Ze zijn heerlijk zacht onder de voeten, ideaal voor woon- of slaapkamers. Door de lange pool geven deze kleden je ruimte ook meer diepte. Let wel op: ze vergen wel meer onderhoud en langer stofzuigen!

    Een hoogpolig vloerkleed in een huurwoning.

    Vloerkleden en woonstijlen

    Elke woonstijl smeekt om z'n eigen, unieke vloerkleed. Hieronder vind je de laatste woonstijlen van het moment en welke kleden daarbij passen!

    • Industrieel: Voor de stoere, industriële look ga je voor kleden met een heel gaaf, robuust karakter. Denk aan materialen als jute of leer, of kleden met een vintage of verweerd uiterlijk.

    • Landelijk: In een landelijk interieur passen zachte, natuurlijke materialen perfect. Kies voor kleden van wol of katoen in rustige, aardse tinten om die gezellige, huiselijke sfeer te creëren.

    • Modern & minimalistisch: Voor een moderne, minimalistische stijl zijn strakke lijnen en neutrale kleuren de sleutel. Ga voor laagpolige kleden in effen kleuren of met subtiele patronen.

    • Scandinavisch: De Scandinavische stijl staat bekend om zijn eenvoud en functionaliteit. Kies voor lichte, zachte kleden, vaak in pastelkleuren of eenvoudige, grafische patronen.

    • Bohemian: Een bohemian interieur is kleurrijk, eclectisch en heeft vaak veel planten. Ga voor kleden met levendige, warme kleuren, interessante patronen en texturen, zoals kilims, jute kleden of handgeweven stukken. Ook een hoogpolig vloerkleed zou niet misstaan in dit interieur.

    Een vloerkleed met warme tinten in een huurwoning met een industrieel interieur.

    Ook een gezellig interieur? Lees hier meer over Hygge voor huurders!

    Ronde vs. hoekige vloerkleden

    In veel Nederlandse huurhuizen, waar rechte lijnen en hoekige vormen overheersen, kan een rond vloerkleed of een kleed met organische vormen een welkome afwisseling zijn. Deze kleden doorbreken de strakke sfeer en voegen een speels en dynamisch element toe. Denk bijvoorbeeld aan een kleed met ronde vormen onder een mooie vierkante eettafel; het creëert een interessant contrast en maakt de ruimte visueel spannender.

    Een rond vloerkleed in een huurwoning dat deels overlapt met een langwerpige bank voor een speels effect.

    Rechthoekige en vierkante kleden

    Hoekige vloerkleden, zoals rechthoekige of vierkante modellen, kunnen een al hoekige ruimte nóg strakker laten lijken. Het plaatsen van ronde meubels op een hoekig kleed (of andersom) kan een dynamisch effect creëren, waarbij de tegenstellingen in vormen voor een boeiende en gebalanceerde look zorgen.

    Lees ook: Een grote woonkamer inrichten: 5 praktische tips

    Hoe leg je een vloerkleed bij een bank?

    Een vloerkleed toevoegen aan je woonkamer kan een wereld van verschil maken in hoe de ruimte aanvoelt en oogt. Hier zijn enkele manieren om dit te doen:

    1. Vloerkleed deels onder de bank Een populaire manier om een vloerkleed in je woonkamer te plaatsen, is door het deels onder de bank te laten overlappen. Zorg ervoor dat het kleed aan de voorkant en aan beide zijden van de bank enkele centimeters uitsteekt. Dit zorgt voor een gebalanceerde uitstraling.

      Een vloerkleed in een huurwoning dat deels onder de bank zit, en ook een salontafel omvat.
    2. Vloerkleed helemaal onder de bank Voor een meer gestroomlijnde en 'opgeruimde' look kun je kiezen voor een vloerkleed dat volledig onder de bank past. Dit geeft een gevoel van ruimtelijkheid en orde. Het is wel belangrijk dat het kleed groot genoeg is zodat het niet alleen de bank, maar ook andere meubels zoals bijzettafels met bijpassende accessoires gedeeltelijk kan omvatten.

      Een vloerkleed in een huurwoning dat compleet onder een bank zit, en ook de salontafel omvat.
    3. Vloerkleed apart onder de salontafel Een andere optie is om een kleiner vloerkleed of een rond kleed onder je salontafel te plaatsen. Dit kan een leuk visueel accent zijn en helpt om een aparte zone binnen de woonkamer te creëren. Het is een goede manier om kleur of textuur toe te voegen zonder dat het de ruimte overheerst.

      Een vloerkleed dat alleen de salontafel bedekt in de woonkamer.

    Hoe groot moet een vloerkleed onder de bank zijn?

    Bij het kiezen van de grootte van je vloerkleed voor je huurwoning zijn er een paar belangrijke punten om te overwegen:

    • Speling: Idealiter moet het vloerkleed aan alle zijden van de bank ongeveer 20 tot 30 centimeter speling hebben. Dit helpt om het kleed en de bank visueel te verbinden zonder dat het kleed te overheersend is.

    • Verhouding: Zorg ervoor dat het kleed in verhouding is met je bank en de rest van de meubels. Een te klein kleed kan verloren lijken, terwijl een te groot kleed de ruimte kan overweldigen.

    • Ronde kleden: Een groot, rond vloerkleed kan een prachtig effect creëren onder een hoekbank. Het breekt de hoekige lijnen en voegt een uniek element toe aan de kamer.

    Een rond vloerkleed in een huurwoning onder een hoekbank.

    Tip:
    Twijfel jij over de grootte van een vloerkleed? Gebruik dan kranten of schilderstape om het formaat van je vloerkleed op de vloer uit te beelden. Zo kies je nooit meer een verkeerd formaat!

    Hoe combineer je een vloerkleed in de slaapkamer?

    Het toevoegen van een vloerkleed aan je slaapkamer kan een groot verschil maken in de sfeer en comfort. Hier zijn enkele manieren om dit te doen:

    1. Vloerkleed helemaal onder het bed: Een vloerkleed dat volledig onder je bed past en aan beide kanten uitsteekt, creëert een mooie en samenhangende uitstraling. Dit is ideaal voor grotere slaapkamers. Zorg ervoor dat het kleed aan beide zijden en aan het voeteneind voldoende uitsteekt, zodat het bed en het kleed goed op elkaar afgestemd zijn.

      Een vloerkleed dat compleet onder het bed zit, met voldoende bedekte ruimte naast beide zijden van het bed.
    2. Gedeeltelijke overlap met het bed: Een andere optie is om het vloerkleed gedeeltelijk onder het bed te plaatsen, zodat het aan het voeteneind en aan één of beide zijden uitsteekt. Dit is een goede keuze voor kleinere slaapkamers, waar een volledig uitgestrekt kleed te overweldigend kan zijn.

      Een vloerkleed in een huurwoning met een gedeeltelijke overlap met het bed.
    3. Vloerkleed naast het bed: Voor een subtiele touch kun je kiezen voor een kleiner vloerkleed dat alleen naast het bed ligt. Dit is ideaal voor het bieden van een zacht oppervlak waar je 's ochtends op stapt en voegt een gezellig element toe aan de kamer zonder veel ruimte in beslag te nemen.

      Een vloerkleed in een huurwoning naast het bed.
    4. Vloerkleed aan het voeteneinde: Mocht je het gevoel hebben dat de ruimte voor je bed kaal aandoet, is het ook een optie om een vloerkleed voor het bed, aan het voeteneinde, te plaatsen. Dit is echter af te raden als je te maken hebt met beperkte ruimte in je huurwoning.

      Een vloerkleed in een huurwoning dat voor een bed geplaatst is aan het voeteneind.

    Welke maat vloerkleed voor onder het bed?

    Bij het kiezen van een vloerkleed voor onder je bed zijn er een aantal algemene richtlijnen:

    • Ruimte rondom: Idealiter kies je een vloerkleed dat aan beide zijden van het bed en aan het voeteneind 20 tot 30 centimeter uitsteekt. Dit zorgt voor een evenwichtige look.

    • Verhouding: Het kleed moet in verhouding staan met de grootte van je bed en kamer. Een te klein kleed kan verloren gaan in de ruimte, terwijl een te groot kleed de kamer kan domineren.

    • Aanpassing aan de kamer: In kleinere slaapkamers kan een kleed dat slechts gedeeltelijk onder het bed uitsteekt of naast het bed ligt, een betere optie zijn. Hierdoor blijft de kamer ruimtelijk aanvoelen.

    Inspiratie voor een warm interieur in de koude winter? Ontdek onze 11 tips!

    Een vloerkleed onder de eettafel

    Het plaatsen van een vloerkleed onder de eettafel kan zowel stijlvol als functioneel zijn. Bij het kiezen van een vloerkleed voor deze plek, is het belangrijk om rekening te houden met de kans op vlekken. Kies daarom voor materialen die makkelijk te reinigen zijn, zoals synthetische vezels of behandelde natuurlijke materialen.

    Een vloerkleed in een huurwoning onder een moderne eettafel.

    Hoe groot moet een vloerkleed onder de eettafel zijn?

    De grootte van het vloerkleed onder je eettafel is cruciaal voor zowel esthetiek als functionaliteit. Hier zijn enkele tips:

    • Oversteek: Idealiter moet het kleed groot genoeg zijn om aan alle kanten ongeveer 60 tot 75 centimeter voorbij de tafel uit te steken. Dit zorgt ervoor dat de stoelen nog steeds op het kleed staan wanneer ze worden gebruikt.

    • Verhouding: Zorg ervoor dat het kleed in verhouding is met je eettafel. Een te klein kleed kan er verloren uitzien, terwijl een te groot kleed de ruimte kan domineren.

    • Vorm van de eettafel: Kies een kleed dat de vorm van je eettafel weerspiegelt. Een rond kleed past mooi onder een ronde tafel, terwijl een rechthoekig kleed goed past bij een rechthoekige of ovale tafel. Liever een speels effect? Ga dan voor de tegenovergestelde vorm!

    Een ronde vloerkleed in een huurwoning met een ronde eettafel.

    Een donker of licht vloerkleed?

    Vloerkleden kunnen de perceptie van de grootte van een kamer sterk beïnvloeden. Een lichtgekleurd kleed, zoals beige of pastel, kan een kleine ruimte groter en lichter doen lijken net zoals licht behang of een lichte muur. Donkere of rijke kleuren daarentegen, maken een grote, open ruimte gezelliger.

    Een grote vs. kleine kamer

    In een grote kamer kan een groot kleed mooi staan, terwijl in een kleinere ruimte een kleiner kleed of meerdere kleine kleden beter passen om de ruimte niet te overweldigen. Het is belangrijk om wat vloeroppervlak onbedekt te laten, ongeacht de grootte van de kamer, om een overweldigend effect te vermijden.

    Een beige vloerkleed in de woonkamer van een huurwoning.

    Wat is een polypropyleen vloerkleed?

    Een polypropyleen vloerkleed is een duurzaam buitenvloerkleed, perfect voor terrassen, tuinen en balkons. Deze kleden zijn weerbestendig, makkelijk in onderhoud en behouden goed hun kleur, waardoor ze ideaal zijn voor buiten. Ze zijn speciaal ontworpen voor buitenruimtes, ook voor kleinere balkons, en bieden zowel stijl als comfort.

    Een persoonlijke touch voor elke huurwoning

    In een huurhuis zijn je opties voor personalisatie vaak beperkt, maar vloerkleden bieden de perfecte uitkomst. Met het juiste vloerkleed, en onze styling tips, creëer je gemakkelijk jouw eigen sfeer en maak je van je huurwoning, appartement, studio of kamer een écht thuis!

    Terug naar het overzicht