Slaapkamer kussens vloerkleed

Hygge voor huurders: de kunst van gezelligheid in je huurhuis

12 oktober 2023

Laatste update: 22 maart 2024

Nu de lucht steeds vaker grijs kleurt en de bladeren weer van de bomen vallen, is het tijd om de lifestyle trend Hygge te omarmen. Deze Deense levensfilosofie draait om het creëren van gezelligheid, comfort en warmte, vooral in de koude maanden.

Voor huurders kan het creëren van Hygge in hun huurwoning een uitdaging zijn. Het vinden van de juiste balans tussen persoonlijke expressie en het respecteren van huurovereenkomsten kan soms lastig zijn. Ontdek in dit blog hoe deze gezellige lifestyle trend deze herfst jouw huurhuis kan veranderen in een oase van warmte en comfort.

Inhoudsopgave

  Wat is Hygge?

  Hygge is de Deense levensfilosofie waarbij gezelligheid, geluk, warmte en comfort centraal staan. Hygge draait om het creëren van een warme uitnodigende sfeer en het genieten van de kleine dingen in het leven zoals kaarsen, zachte dekens, goed gezelschap, en lekker eten. Het is een levensstijl die de Denen al generaties lang omarmen en die nu wereldwijd populariteit wint.

  Hygge bruine geurkaars

  Uit welk land komt de lifestyle trend Hygge?

  De term Hygge komt oorspronkelijk niet uit het Deens, maar uit het Noors. Het woord kwam voor het eerst in het Deense schrift rond het einde van de 18e eeuw en sindsdien is Hygge een belangrijk onderdeel van de Deense cultuur.

  Nu de herfst weer voor de deur staat wil je natuurlijk zelf ook volop genieten van de knusheid van Hygge thuis. Deze lifestyle trend in je huurhuis halen, hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.

  Huurhuis verbouwen en inrichten: wat mag wel en wat mag niet?

  Je staat vast te popelen om aan de slag te gaan. Maar wanneer je je huurhuis wilt verbouwen, zijn er wat regels om in gedachten te houden. In Nederland zijn er geen algemene regels voor het verbouwen van je huurhuis. Daarom is het bij het verbouwen of inrichten van een huurhuis dus belangrijk om rekening te houden met de spelregels van de verhuurder.

  Grote verbouwingen, zoals het zetten van een kachel of het slopen van de muur, mogen vaak niet zonder toestemming van de verhuurder worden uitgevoerd. Bespreek daarom altijd je plannen eerst met de verhuurder. Om je huurhuis een Hygge-proof te maken moet je dus creatief zijn. Een kleine aanpassingen in je interieur of een nieuwe kleur op je muur: er zijn veel manieren om een Hyggelige sfeer te creëren in een huurhuis, zonder dat je grote verbouwingen hoeft uit te voeren.

  Hygge geïnspireerde inrichtingen voor een herfst-proof huis.

  Herfst is het seizoen van warmte en gezelligheid, en je interieur weerspiegelt dat het beste door het gebruik van warme kleuren en herfstdecoratie. Om je huis warmte te geven, kun je kiezen voor kleuren zoals diep rood, goudgeel, warm oranje en aardse bruine tinten. Accessoires spelen hierbij ook een cruciale rol. Denk bijvoorbeeld aan kussens en dekens in rijke, zachte stoffen, zoals fluweel en wol, in bijpassende herfstkleuren. Of herfstdecoratie als verschillende pompoenen, kastanjes en herfstbladeren. Kortom: warme, herfstige kleuren zijn een echte must voor een Hygge-proof interieur.

  Twee kaarsen in de herfstkleuren omringt door pompoenen

  Hoe maak je een klein huurhuis gezellig?

  Het gezellig maken van een klein huis is een creatieve uitdaging die beloont wordt met een intieme en warme leefruimte. Doordat de ruimte beperkt is, kunnen accessoires en decoraties snel rommelig ogen. Kies daarom voor meubels en decoraties die de ruimte optimaliseren. Gebruik op de muren geen donkere warme kleuren, maar juist lichte kleuren, zoals zachte grijstinten en lichte crèmes. Deze kunnen je huis groter doen lijken. Breng textuur en warmte in je huis met knusse tapijten, veel kaarslicht, comfortabele kussens en zachte gordijnen. Bovendien kunnen persoonlijke accenten, zoals familiefoto's en kunstwerken, je huis karakter geven wat het extra gezellig maakt. Zo kun je ook in een klein huurhuis genieten van de herfst-sfeer.

  Hygge voor thuis op een huurvriendelijke manier

  Met een beetje creativiteit en een open houding kun je een huurhuis omtoveren tot een hyggelige oase. Door een paar eenvoudige aanpassingen te doen, kom je al een heel eind. En, dat allemaal zonder een boze huurbaas. Hoewel een open haard of een kachel natuurlijk het ultieme Hygge gevoel aan je huis geeft, is dit voor veel huurders geen optie. Begin daarom eens met het vervangen van je verlichting door zacht, warm licht. Kaarsen, sfeerlampjes en ledlampen met een oranje licht creëren een gezellige en intieme sfeer. Kies voor comfortabele meubels en natuurlijke materialen zoals hout, wol en steen. Schilder een muur in een warme kleur. Dit is namelijk een eenvoudige manier om een gezellige herfstsfeer te creëren. Mogen de muren niet geverfd worden? Kies dan bijvoorbeeld voor nieuwe gordijnen of een vloerkleed om een beetje kleur toe te voegen aan je huurhuis. Kortom, door je huurhuis net even anders in te richten, breng jij in no-time het Hygge gevoel naar je woning.