een eenzame stoel

Zo kun jij het beste je woonkamer inrichten

20 november 2020

Laatste update: 22 maart 2024

Als eigenaar van een grote woonkamer mag je in je handjes wrijven. En wanneer vrienden of familie op bezoek komen, krijg je dat ook te horen. Vol verwondering laten ze zich uit over alle ruimte die je tot je beschikking hebt. Maar met jouw interieur-struggles zijn ze niet bekend. Je hebt dan misschien veel woonoppervlakte; dat gegeven maakt het nog niet eenvoudig om je mega maison in te richten. 

Inhoudsopgave

  Tip 1: Deel de ruimte op

  Bewoners van een grote woonkamer kunnen het zich veroorloven om ‘m op te delen in verschillende kleinere ruimtes. Geef iedere zelfgemaakte zone een bestemming, zoals een zithoek, een eethoek, een leeshoek en een werkhoek.

  Afscheidingen in de ruimte

  Met afscheidingen (in hippe termen: room dividers) als een boekenkast, een scheidingswand of een tafel met grote planten, breng je rust aan in je huis. Je kunt ook vanaf je plafond de kamer opsplitsen door meerdere plantenpotten, met bijvoorbeeld hangplanten, aan haken te hangen. De hoogteverschillen die hierdoor ontstaan, zullen meer rust uitstralen.

  Een kamer in een oud huis met landelijke stijl

  Tip 2: Haal grote meubels in huis

  Kom je net van kamers en ga je verhuizen naar een groot appartement? Dan kun je nog meubels over hebben die geschikt zijn voor een kleine kamer. Zodra je die neerzet in je nieuwe crib, merk je dat ze er totaal niet tot hun recht komen. In grote kamers kun je het best ook grote meubels plaatsen.

  Voorkom dat je kamer choatisch wordt

  Een royale 4-zitsbank, een grote eettafel en een mooie groot tapijt. Daarmee voorkom je dat jouw inrichting chaotisch wordt. Maak zo veel mogelijk gebruik van de ruimte die je hebt, en ga ook op zoek naar grote planten, kasten of een enorm schilderij voor aan de muur.

  Een grote woonkamer met grote meubels en rode kussens

  Tip 3: Magische tapijten

  Tapijten werden net al even genoemd, maar zijn zo multifunctioneel dat ze een eigen tip verdienen. Je kunt er een saaie kamer simpel mee opleuken, omdat ze veel kleur en sfeer aanbrengen. Ze verbinden losse elementen met elkaar en kunnen zo eenvoudig eenheid creëren. En wie houdt er nou niet van om de schoenen uit te trekken en een wandelingetje te maken over een zacht tapijt?

  Voorkom dat je buren doof worden

  Ook dempen ze geluid, wat weer fijn is voor de akoestiek én voor je onderburen. Hoe hoogpoliger, hoe meer happy de buren. Bedenk ook goed of je een rond of recht tapijt beter bij je interieur past. Zijn er al veel rechte vormen aanwezig door de bank, de salontafel en het tv-meubel? Dan zal een groot rond tapijt het heel wat minder statisch maken.

  Een grote woonkamer met veel meubilair

  Tip 4: Werk van de muur af

  Als amateur-binnenhuisarchitecten plaatsen we meubels instinctief meestal tegen de muur aan. In het kader van: “Dan hebben we meer loopruimte.” Niet nodig, als je genoeg woonoppervlakte hebt. De onbenutte ruimte die in het midden van je kamer ontstaat, oogt al snel kil.

  Zet de bank in het midden van de kamer

  Die bank kan dus best midden in de kamer staan – of in ieder geval een meter van de muur, als dat prettiger voelt. Zo kun je ook meteen afscheidingen maken en laat je meubels veel beter tot hun recht komen. Je maakt het ook nog eens makkelijker om elkaar te verstaan als je aan de andere kant van de zithoek zit.

  Een woonkamer met jaren 70 stijl en een open haard

  Tip 5: Haal het meeste uit kleur

  In een klein kamertje moet je absoluut niet alles in een donkere kleur verven. Maar met meer ruimtelijkheid heb je ook meer vrijheid. Ook donkerdere tinten kunnen dus prima. Heb je een kamer met een ongebruikelijke vorm? Dan kun je een handige optische truc gebruiken. Een donkere muur zal namelijk dichterbij lijken.

  Groot maken wat klein is

  Dus, wanneer je bijvoorbeeld een smalle kamer optisch wilt verwijden: voorzie de twee lange muren van je favoriete donkere tint, zodat de kamer breder oogt. Vergeet niet dat eenheid in kleur belangrijk is. Een ruimtelijke kamer is vatbaarder voor een chaotische uitstraling door een mengelmoes aan kleuren. Stel daarom een kleurpalet samen en wijk hier niet te ver vanaf. Kleuren kunnen al gauw gaan vloeken.

  Een woonkamer met een blauwe muur en een kast plus groot schilderij