een briefje van 50 op een twee stapeltjes muntgeld

Met deze kosten moet jij rekening houden bij het huren!

10 april 2020

Laatste update: 19 april 2024

Dat huren steeds duurder wordt is geen verrassing. Steeds meer mensen zijn op zoek naar een betaalbare huurwoning en dat drijft de prijs alleen maar op. Als je op zoek gaat naar een huurwoning, zul je in de meeste gevallen vastzitten aan een bepaald budget. Toch is het wel lastig om dat budget te bepalen als je niet precies weet met welke kosten je rekening moet houden. Huurstunt zet hierom alle kosten van een huurwoning op een rij, zodat je weet waar je om moet denken.

Inhoudsopgave

  1. Gemiddelde huurprijs

  De eerste kostenpost waar je altijd rekening mee zult moeten houden is de kale huurprijs van de huurwoning die je gaat huren. Deze huurprijs wordt berekend door te kijken naar het puntensysteem.

  Een geliberaliseerde huurwoning

  Elk onderdeel van de huurwoning staat voor een bepaald aantal punten. Van de tegels in de badkamer tot de lengte van het aanrechtblad. Als de hoeveelheid punten leidt tot een maximale huurprijs van boven de liberalisatiegrens van dat jaar (2024: € 879,66) dan spreken we van een geliberaliseerde huurwoning.

  Binnen 6 maanden de huurprijs toetsen

  De verhuurder kan in dat geval zelf bepalen hoe hoog de huurprijs wordt. De woning moet in dat geval wel terecht geliberaliseerd zijn. Als huurder kun je dit laten toetsen bij de Woonbond. Je zult dit wel binnen zes maanden na aanvang van de huur moeten doen.

  Gemiddelde huurprijs in Nederland

  In Nederland betalen mensen een gemiddelde huurprijs van € 775. Deze huurprijs is dan exclusief de kosten voor gas, water en licht. Ieder jaar stijgt dit gemiddelde een beetje, omdat de huurprijzen elk jaar opgehoogd mogen worden.

  Een vrouw betaald huur aan haar huisbaas

  2. Servicekosten

  Een andere kostenpost waar je rekening mee moet houden als je een huurwoning gaat huren, is dat de kale huurprijs nooit de uiteindelijke prijs is die geïncasseerd zal worden. Zo worden er vaak ook servicekosten gerekend.

  Servicekosten mogen niet winstgevend zijn

  Op deze kosten mag de verhuurder geen winst maken. Hij moet je elk jaar een overzicht geven van de gemaakte kosten, zodat je zelf ook kunt zien waarvoor je betaald hebt en of je recht hebt op teruggave. Ook kan het zijn dat de verhuurder meer kosten gemaakt heeft dan vooraf berekend. In dat geval kunnen de servicekosten hoger worden voor het jaar daarop.

  Wat valt er onder servicekosten

  Sommige verhuurders rekenen de verkeerde zaken onder de servicekosten. Het is daarom belangrijk dat je als huurder op de hoogte bent wat er wel en niet onder hoort. Onder servicekosten verstaan we kosten die gemaakt zijn om het bewonen van de door jou gehuurde ruimte mogelijk te maken. Dit kan gaan om de volgende zaken:

  • Schoonmaak van gemeenschappelijke ruimtes
  • GWL in gemeenschappelijke ruimtes
  • Verwarming indien dit niet per woonruimte geregeld is
  • Klein onderhoud
  • Glasverzekering
  • Kosten voor huismeester
  • Administratiekosten

  Wat er niet onder valt zijn bijvoorbeeld kosten voor een parkeerplaats, schade in gemeenschappelijke ruimtes en aanleg van groenvoorziening. Dit zijn zaken waar je al voor betaald in de kale huurprijs en je zou dus dubbel betalen als dit ook nog bij je servicekosten gerekend zou worden.  

  Verschil gestoffeerde & ongestoffeerde woning

  Steeds meer huurwoningen worden verhuurd in een gestoffeerde of gemeubileerde staat. Vooral starters en expats hebben hier baat bij, omdat zij nog geen volledige inboedel hebben.

  Gestoffeerde woning

  Onder een gestoffeerde woning wordt verstaan dat de woning al een vloer en raambekleding heeft. Ook moet de woning een keuken hebben met apparatuur. Je zult nog wel je eigen kookspullen moeten kopen. In Nederland betaal je gemiddeld 14,50 euro per vierkante meter per maand. Het is dus afhankelijk van de grootte van je woning hoeveel je betaalt voor de stoffering.

  Een woning zonder meubels

  Gemeubileerde woning

  Bij een gemeubileerde woning betaal je nog 4 euro per vierkante meter meer. In ruil daarvoor ontvang je ook al het essentiële meubilair. Ook moet in de woning bedlinnen en verlichting aanwezig zijn. Dit is dus ongestoffeerd.

  een gemeubileerde woning

  3. Gemeentelijke belastingen

  Je zult door de gemeente gevraagd worden om gemeentelijke belastingen te voldoen. Bij een zelfstandige woonruimte zal dit direct via de gemeente lopen, maar bij een onzelfstandige ruimte kan de verhuurder de kosten op de verschillende huurders verhalen.

  Let op: de onroerendezaakbelasting (OZB) mag de verhuurder niet langer aan de huurder doorberekenen.

  4. Verzekeringen

  Als huurder zul je ook een aantal zaken zelf moeten regelen als je een huurwoning wilt betrekken. Zo zul je een aantal verzekeringen moeten afsluiten, zodat jij en je spullen goed verzekerd zijn. De verzekeringen die hierbij nodig zijn, zijn:

  1. Inboedelverzekering: zodat je spullen in huis verzekerd zijn.
  2. Aansprakelijkheidsverzekering: zodat schade die jij aanbrengt aan spullen van anderen gedekt is.
  3. Rechtsbijstandverzekering: mocht er een conflict ontstaan, dan kunnen de juridische kosten hiervan gedekt worden.

  Je hoeft als huurder geen opstalverzekering af te sluiten. Die verzekering is voor de verhuurder. Heb je verzekeringen die je wil opzeggen? Doe dat dan hier.

  5. Gas, water en licht

  In sommige gevallen zijn gas, water en licht (GWL) inbegrepen in de servicekosten van de huurwoning. Bij een zelfstandige studio, appartement of eengezinswoning zul je dit in veel gevallen nog zelf moeten regelen. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de grootte van je woning. De gemiddelde kosten hiervan zijn:

  Type Woning 1 Bewoner (Laagste Schatting) Per Extra Bewoner 1 Bewoner (Hoogste Schatting) Per Extra Bewoner
  Flat €146 + €20 €461 + €30
  Rijtjeshuis €166 + €20 €481 + €30
  Hoekwoning €186 + €20 €501 + €30
  Twee-onder-een-kap €206 + €20 €521 + €30
  Vrijstaand €246 + €20 €561 + €30

   

  Deze schattingen zijn indicatief en de daadwerkelijke kosten kunnen variëren afhankelijk van specifieke omstandigheden en verbruik.

  Ook is het belangrijk om te erkennen dat de energiekosten aanzienlijk kunnen fluctueren gedurende het jaar en tussen verschillende energieleveranciers.

  Een stel zit aan tafel kosten te berekenen

  6. TV, internet en telefonie

  Natuurlijk heb je in je woning ook internet, televisie en telefonie nodig. Gemiddeld betalen Nederlanders zo’n € 40.- per maand voor deze diensten.

  Het is natuurlijk wel afhankelijk bij welke provider je zit en wat je wensen zijn als het gaat om snel internet en interactieve televisie. Ook hierbij geldt dat het kan zijn dat deze kosten door de huurbaas opgevangen worden en verrekend worden in de servicekosten.

  Als je het zelf met eventuele huisgenoten moet regelen, dan kunnen de kosten gedeeld worden door het aantal personen in de woning.

  Meer lezen: Wat moet ik regelen voor mijn eerste huurwoning?

  Op zoek naar een huurwoning

  Ben je op dit moment op zoek naar een huurwoning, appartement of kamer? Meld je vandaag nog aan bij Huurstunt om gebruik te maken van dit handige woningplatform.

  Huurstunt toont meer dan 6.000 huurwoningen van zowel makelaars als particuliere verhuurders. Van Amsterdam tot Zwolle en van Groningen tot Tilburg. Bij Huurstunt vind je een woning die bij je past!