Pas op: oplichters actief op Marktplaats

Pas op: oplichters actief op Marktplaats

10 april 2020

Laatste update: 04 juli 2023

Op dit moment zijn er oplichters actief op Marktplaats die zich uitgeven voor een medewerk(st)er van Huurstunt. Op een slinkse wijze troggelen ze geld af van nietsvermoedende huizenzoekers. De schade kan oplopen tot duizenden euro’s en het is dus belangrijk om voorzichtig te zijn. Op Marktplaats plaatsen mensen geregeld advertenties dat ze op zoek zijn naar een woning. 

Inhoudsopgave

  Eén-cent-truc

  De oplichters nemen contact op met het slachtoffer, vertellen dat ze een medewerker van Huurstunt zijn en dat ze een woning beschikbaar hebben in hun omgeving.

  Het slachtoffer is vaak naarstig op zoek naar een woonruimte en zal hier dus vaak op in gaan. Het gesprek verloopt soepel en het lijkt alsof je inderdaad kans maakt op de woning. Je wordt gepaaid met mooie woorden, maar de oplichter wil wel even verifiëren dat hij praat met wie hij denkt dat hij praat.

  Hij vraagt je om een kopie van je identiteitskaart te sturen en om een paar cent over te maken. Voor het gemak stuurt hij ook even een betaalverzoek mee.

  Dit vind je misschien al wel verdacht, maar doordat je het huis toch wel erg graag wilt hebben, ga je er toch in mee. Ze spelen op die manier handig in op de schaarste op de woningmarkt van Nederland. Je klikt de link aan en deze lijkt authentiek, maar zodra je wilt betalen krijg je een foutmelding. Betalen lijkt niet te lukken en als je dit de oplichter wilt melden, vertelt hij je dat het huis inmiddels verhuurd is. Jij zoekt nietsvermoedend verder naar een woning, maar inmiddels is het kwaad geschied.

  Betaalrekening plunderen

  Een paar dagen later zie je ineens dat er allemaal geld van je rekening is verdwenen. Het is zonder dat jij het wist doorgestort naar een andere rekening. Dit is de zogeheten één-cent-truc.

  Het betaalverzoek dat je kreeg bleek geen echte te zijn. De sites lijken heel erg op de sites van Tikkie of Bunq bank, maar in werkelijkheid zijn het valse sites die jouw gegevens stelen. De oplichters loggen in bij jouw bank en pakken alles wat ze pakken kunnen. Als je pech hebt, kunnen ze zelfs bij je zuurverdiende spaargeld.

  De schade kan in de duizenden euro’s lopen. De kans dat de oplichters aan de haal gaan met je identiteitskaart is ook aanwezig. Het blijft dus vaak niet bij die ene afschrijving. Er kunnen aankopen gedaan worden in jouw naam en dan is de schade niet meer te overzien.

  Voorkomen

  Voorkomen is altijd beter dan genezen. Houd daarom in je achterhoofd dat Huurstunt nooit iemand rechtstreeks zal benaderen om een woning aan te bieden. Daarbij vraagt Huurstunt je nooit om een cent over te maken of je identiteitskaart te mailen. Je hoeft bij ons je identiteit nooit op die wijze te verifiëren. Als je twijfelt of je contact hebt met een medewerk(st)er van Huurstunt, aarzel dan niet om contact op te nemen met klantenservice van Huurstunt. Stuur een mail naar support@huurstunt.nl of chat met één van onze medewerkers.