Particulier huren

Particulier huren is wanneer je een woning huurt van een particuliere verhuurder, wat betekent dat de woning niet wordt verhuurd door een woningbouwvereniging of een woningcorporatie. Een particuliere verhuurder is iemand die één tot vier woningen in zijn of haar bezit heeft en deze verhuurt om extra inkomsten te genereren.

Je hoort steeds vaker de term particuliere verhuurder op de Nederlandse huurmarkt, maar wat is een particuliere verhuurder? Kortgezegd is een particuliere verhuurder iemand die één tot vier woningen in zijn of haar bezit heeft en deze verhuurt om extra inkomsten te genereren. Deze woningen worden dus niet verhuurd door een woningbouwvereniging of een woningcorporatie. Het huren bij een particuliere verhuurder heeft zowel voor- als nadelen en Huurstunt zet ze allemaal voor je op een rij.  

Voordelen van particulier huren

Het grote voordeel van huren via een particulier is dat je vaak direct in contact bent met de eigenaar van het pand of degene die de woning wil onderverhuren. Hierdoor zijn de lijntjes kort en heb je bij problemen een aanspreekpunt.

Een ander voordeel van via een particulier een woning huren is dat de woningen vaak op een relatief korte termijn beschikbaar zijn en je dus niet op een wachtlijst komt te staan. Soms is deze termijn zelfs per direct. Als je al lang wacht op een sociale huurwoning en de tijd dringt, kan een particuliere huurwoning de oplossing zijn.

Nadelen van particulier huren

Uiteraard zijn er ook nadelen te noemen aan particulier huren. Eén van deze nadelen is de prijs. Het gaat vaak om woningen in de vrije sector, wat inhoudt dat de huurprijzen boven de liberalisatiegrens liggen. Je hebt hierdoor geen recht op huurtoeslag en zult dus de gehele huurprijs zelf moeten betalen.

Een ander nadeel is dat particuliere verhuurders vaak naast het verhuren een andere baan hebben. Het kan dus lang duren voor een probleem verholpen wordt, ondanks dat er rechtstreeks contact is. Als huurder zul je bovendien goed naar het huurcontract moeten kijken.

Zeker in de grote steden liggen huisjesmelkers op de loer en zij doen vooral hun best om jou zo veel mogelijk geld afhandig te maken. Let dus goed op als je overweegt particulier te gaan huren.

Gelukkig gaat het in veruit de meeste gevallen goed en beleven verhuurders in de regel veel plezier aan het verhuren van hun woning. Ze zullen daarom ook graag voor je klaarstaan als er iets niet helemaal naar wens is. Wil jij graag via een particulier een woning huren? Op Huurstunt vind je een groot aanbod aan particulier aanbod. Meld je vandaag nog gratis aan om een huurwoning te vinden.