bureau laptop agenda

Thuiswerken: tips om slim je thuiskantoor in te richten

12 februari 2021

Laatste update: 26 maart 2024

Hoewel sommige van ons weer elke dag naar kantoor gaan, geldt dat lang niet voor iedereen. Thuiswerken is voor veel mensen de nieuwe standaard. Maar niet iedereen in Nederland is nog even blij met zijn thuiskantoor. Lukt het jou maar niet om productief te zijn? Komen de muren zo langzamerhand op je af? Dan geven we je graag een paar tips, om je wat nieuwe inspiratie te geven en het meeste uit je woon- en werkplek te halen.

Inhoudsopgave

  Thuiskantoor

  Begin 2020 leek het nog een kortstondige aanpassing te worden. Met een beetje improviseren de eettafel een paar weekjes omtoveren tot bureau, en daarna gewoon weer terug op kantoor. Maar inmiddels zijn we alweer een aantal jaren verder en is thuiswerken voor velen nog steeds de nieuwe standaard. De één gaat het beter af dan de ander. Dat hangt natuurlijk ook sterk af van je baan en de mogelijkheden om thuis te werken.

  Het belang van een fijne werkplek

  Wel is duidelijk dat zoveel thuiszitten ten koste kan gaan van ons woongenot. Met jonge kinderen, die telkens onze aandacht vragen, is het bijvoorbeeld niet eenvoudig – hoewel je daar natuurlijk nog altijd een oppas voor kunt inschakelen. En ook samenwonen in een microwoning van nog geen 30 vierkante meter, en allebei thuis moeten werken of studeren, is niet altijd een pretje. De grens tussen wonen en werken is volledig vervaagd en je gaat de hele dag van Zoomgesprek naar Zoomgesprek. Een fijne inrichting van je werkplek is nog nooit zo belangrijk geweest.

  Een thuiswerkplek met witte planken met boeken, een wit bureau met computer en een witte bureaustoel.

  Een ruimte kiezen

  Niet iedere kamer is even geschikt om in te werken. Je slaapkamer kun je bijvoorbeeld beter overslaan. Die wil je liever blijven associëren met slaap, en minder met werk. Dat is toch echt beter voor je nachtrust. Toch is het voor je productiviteit het best om een ruimte te kiezen waarin je je kunt afzonderen. Heb je niet de luxe van een extra slaapkamer waar je een werkplek van kunt maken? Dan moet je vaak creatief zijn en toch in de woonkamer een plekje reserveren.

  Bekijk ook: 5 handige tips om kleine kamers in te richten

  Vraag jezelf allereerst af hoeveel ruimte je nodig hebt. Moeten er allerlei boekwerken, rapportages of schetsblokken aan te pas komen? Dan heb je een ruim bureau nodig. Heb je genoeg aan een muis, toetsenbord en een beeldscherm? Dan is een zolderkamertje misschien voldoende, mits daar genoeg licht aanwezig is. Het laatste dat je wilt, is opgesloten zijn in een pikdonkere kamer. Zelfs als kluizenaar mag je best een beetje daglicht opvangen.

  Thuiskantoor inrichten

  Als je je thuiskantoor gaat inrichten is een beetje comfort is wel prettig, helemaal als je volledig werkdagen maakt in je geïmproviseerde kantoor. Zit je al maanden voorover geleund op een laptopscherm te turen? Met de juiste tools kun je werken heel wat aangenamer maken. Een extern beeldscherm, of nog beter: twee. Een noise cancelling koptelefoon of oordopjes, om je af te kunnen zonderen en anderen niet tot last te zijn. Een degelijke, verstelbare (bureau)stoel en een bureau of tafel op de juiste hoogte, zodat je met een rechte houding kunt werken. Zoals geldt voor iedere kantoorbaan: vergeet ook niet rust te nemen. Sta af en toe op om een kop koffie of thee te zetten, of ga een klein stukje (door je huis) lopen.

  Een stijlvol ingericht thuiskantoor met planten, een zwarte muur en veel posters en schilderijen.

  Thuiskantoor inspiratie

  Zorg ook voor een prettige inrichting. Niets is saaier dan werken in een compleet kale kamer, dus we snappen dat jij op zoek bent naar de nodige thuiskantoor inspiratie. Onze tip: zet planten neer en hang kunst aan de muur voor een inspirerende werkomgeving, rijk aan verse zuurstof. Met een beetje groen in de kamer zorg je bovendien voor rust en stimuleer je creativiteit. Geef je collega’s ook een leuke achtergrond om naar te kijken tijdens videogesprekken, en ga niet met de zon in je rug zitten, anders zien ze alleen een silhouet zitten.

  Kleurgebruik

  Kleur doet veel met ons, ook zonder dat we dat direct doorhebben. De ene tint brengt ons tot rust, de andere wekt inspiratie en creativiteit op. Als je je thuiskantoor gaat inrichting houd dan goed in je achterhoofd wat je nodig hebt voor jouw baan. Ben je dagelijks bezig met sales? Rode en gele kleuren zouden je meer energie moeten geven. Heb je veel contact met kritische klanten of andere zakenrelaties? Misschien moet je dan voor rustgevend blauw gaan. Ben je vormgever of schrijver? Dan wekt een felgroene muur creativiteit op.

  Houd het geordend

  Een rommelig kantoor zorgt voor rommel in je hoofd. Probeer je werkruimte daarom netjes te houden. Zodra je iets niet meer gebruikt: berg het op. Voldoende opbergruimte is zeer aan te raden. En als je toch bezig bent: zet meteen een prullenbak neer voor je mislukte schetsen of plannen. Klaar met je werkdag? Laat het keurig achter, zodat je de volgende dag weer rustig verder kunt werken. Lunchen of dineren kun je ook beter in een andere ruimte doen. Dat zullen eventuele huisgenoten waarschijnlijk ook wel waarderen.