Een gezin is spullen aan het verhuizen. Er staan verhuisdozen om het gezin heem

Met zo weinig mogelijk stress verhuizen: hoe doe je dat?

20 januari 2022

Laatste update: 28 maart 2024

Een verhuizing heeft een stressvol imago. Je hebt veel spullen die je van A naar B wilt verhuizen, maar hoe doe je dit op een efficiënte manier? Wil je die oude boekenkast wel of niet meenemen en wat moet je doen met al je overbodige kleren? Lees in deze blog hoe je jezelf in vijf stappen kunt voorbereiden op een verhuizing met zo weinig mogelijk stress.

Inhoudsopgave

    Stap 1: Bepaal welke spullen je niet mee wilt nemen.

    Verhuizen kan een moment zijn dat je beseft hoeveel spullen je eigenlijk wel niet hebt. Ga grondig en kritisch kijken naar wat je mee wilt nemen tijdens je verhuizing. Heb je ruimte in je nieuwe woning voor al je huidige spullen? Als je van een huurwoning in Utrecht naar een appartement in de binnenstad van Amsterdam verhuisd, ben je misschien nogal beperkter in ruimte.

    Spullen verkopen of weggeven

    Zijn de spullen die je bezit van waarde en zijn ze zinvol? Wanneer het antwoord op deze vragen ‘nee’ is, kun je ervoor kiezen om je spullen te verkopen of weg te geven. Zo houd je zelf een leuk zakcentje over of kun je een ander er blij mee maken. Naar aanleiding hiervan komen we bij de volgende stap.

    Vrouw zit tussen haar spullen en verhuisdozen in en is haar spullen aan het uitzoeken

    Stap 2: Begin op tijd

    Het goed voorbereiden van je verhuizing vergt tijd. De praktijk leert dat drie maanden voorbereidingstijd voldoende is. Zo heb je de ruimte om je overbodige spullen te verkopen, op zoek te gaan naar nieuwe meubels voor je woning en bespaar je lastminute stress en energie. Om efficiënt in te pakken kun je de spullen die je tijdens je voorbereidingstijd niet meer gaat gebruiken alvast inpakken. Denk bijvoorbeeld aan (tuin)gereedschap, kleding, woonaccessoires of vakantiespullen.

    Stap 3: Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk.

    Dit klinkt misschien logisch, maar in de drukte van verhuizen kunnen de meest voor de hand liggende tips worden vergeten. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je verhuizing uit te besteden of je vraagt hulp van vrienden en familie.Dit neemt al een hoop tillen en lopen bij je weg. Koop stevige verhuisdozen, er is namelijk niets vervelender dan wanneer je een doos hebt ingepakt en deze midden op straat breekt!

    Verdeel het gewicht

    Nog een tip voor het inpakken: zorg ervoor dat je het gewicht verdeeld. Verdeel bijvoorbeeld zware boeken en lichte kleding over de dozen: dit bespaart je een hoop rugpijn! Om niets te vergeten kan het handig zijn om een checklist te maken. Zet hierbij alle taken op die je voor ingang van je verhuizing moet voltooien. Je zult voldoening krijgen bij het afstrepen van deze taken: zo wordt verhuizen ook nog leuk!

    Lees meer: Hoe werkt woningruil bij een huurwoning?

    Stap 4: Enkele inpaktips.

    • Voorzie je verhuisdozen van labels. Zo weet je in welke ruimte de dozen horen tijdens het inladen van je nieuwe woning. Pak breekbare spullen als servies en glazen in met handdoeken. Laat enkele handdoeken over en pak deze apart in.
    • Zorg ervoor dat je een aparte tas inpakt voor de eerste dagen in je nieuwe woning. Denk hierbij aan verzorgingsspul, een nieuwe set kleding, handdoeken en wat eten. Zo heb je alles wat je nodig hebt snel bij de hand en hoef je niet al je verhuisdozen door.
    • Wanneer je meubels uit elkaar haalt, moet je ervoor zorgen dat je de bijbehorende schroeven bij elkaar houdt. Dit kun je bewaren in een plastic zakje met een label van het desbetreffende meubel.
    • Pak je boeken in koffers. Deze koffers zijn gemaakt om zware spullen te vervoeren, en zo verminder je al rollend rugpijn!

    Stap 5: Heb je recht op verhuisvergoeding?

    Een verhuisvergoeding kun je bijvoorbeeld krijgen wanneer je voor je werk moet verhuizen. Ga hierbij in gesprek met je werkgever over de mogelijkheden tot vergoeding. Ook wanneer je een uitkering ontvangt kun je recht hebben op een verhuisvergoeding. Dit vraag je aan bij je gemeente. Met bovenstaande tips kun je je optimaal voorbereiden op je verhuizing. Vergeet niet om een beetje te genieten van het hele proces en je nieuwe start!

    Lees ook: Mag een verhuurder een huurwoning zomaar binnenkomen? en Een eerste kamer of woning huren; zo begin je goed